Witam jak co roku mam pomysł na nową(nie skomplikowaną ) maszynę do odśnieżania .
Pomysł zaczerpnąłem z tego filmiku :
http://www.youtube.com/watch?v=PzYR39VX ... re=related
Jako że posiadam traktorek japoński o szerokości max tylko 120cm ,wystarczy abym napędził dwa wirniki o średnicy 60cm o odwróconym kierunku wirowania.
Szukałem człowieka lub firmy aby wykonał taką przekładnię :

Niestety nikt za 1000zł nie chciał jej wykonać ,a więcej przeznaczać na to nie ma sensu..
Miałem też inny pomysł :
Szukałem coś na allegro (przekładni) nic poczciwego nie znalazłem ...
Aż wpadłem na patent ,dawcą ma być most ( dyferencjał ) od popularnego BMW ,najlepiej E34 jest ich w brut w cenie już od 150zł /szt .
Cała problem polega na kupnie 3 szt ,dwóch o tym samym przełożeniu a jednym dowolnym (zbliżonym ) .
Kolejny to połączenie mostów tak aby ruch wirowy wirników był przeciwny do siebie ,co oznacza że jeden most będzie ,,jechał na wstecznym" trzeba go po prostu odwrócić do góry dnem zapas mocy powinien wystarczyć .
Ale za to mamy w cenie około 1000zł przekładnię nie dość że dobrej jakości to jeszcze powtarzalną i łatwo dostępną .
Oczywiście przy pewnym powiększeniu wirników szerokość odśnieżania zwiększyła by się nawet do 180 cm .
Czekam na waszą ocenę pomysły ,oczywiście jak zawsze wolę krytykę bo można się czegoś nauczyć ...