Wilkowice 2011
- Jacek ze Skansena
RE: Wilkowice 2011
Myślę, że nie będzie napływu C 360 czy tym podobnych. Właściciele sami wiedzą, że to jeszcze nie ten czas dla nich. Jednak są ciągniki jednak bardzo rzadkie i np takie jak Pawła W i myślę, że powinno być oddzielne stanowisko dla takich konstrukcji. Pewne elementy powinny pochodzić jednak od ciągników dawniej budowanych a nie składanka Zuk, Nysa, Star i kawałek Jelcza.
Moim zdaniem nie powinno się trzymać ściśle ustalonej granicy wiekowej, jakakolwiek ona by była, tylko podchodzić w miarę elastycznie. Na pewno są traktory warte pokazania, choćby ze względu na stopień oryginalności, rzadkość występowania, a nie spełniające kryterium wiekowego. Są też takie, które je spełniają, a powinno się je pogonić ze względu na stan, przeróbki itp.
Prawda jest taka, że jakiekolwiek będą kryteria, i tak znajdzie się grupa niezadowolonych.
Moim zdaniem można by też jakoś pogrupować traktory na placu. Np:
*dog* wyprodukowane przed 45r
*dog* wyprodukowane pomiędzy 45 a 70r
*dog* wyprodukowane po 70r, ale wpuszczone ze względu na oryginalność, unikatowość itp.
*dog* samoróby, skundlone zetory z silnikami od 30 i takie tam wynalazki.
W ten sposób każdy mógłby oglądać to co go interesuje. I nie było by czegoś takiego jak na ostatnich Wilkowicach, że obok odpicowanego Ursusa czy Zetora stoi samoróbka w opłakanym stanie, z jedną tylną oponą bieżnik jodełka, a druga szosówka albo tuningowany c355, koło ciężarówki Hanomag wala się jakoś porzucona przyczepka, koło Heńka stoi mercedes kaczka z rozbitym namiotem na pace. A RS-y rozrzucone po całym placu. Moim zdaniem stojąc obok siebie wyglądałyby znacznie lepiej.
Prawda jest taka, że jakiekolwiek będą kryteria, i tak znajdzie się grupa niezadowolonych.
Moim zdaniem można by też jakoś pogrupować traktory na placu. Np:
*dog* wyprodukowane przed 45r
*dog* wyprodukowane pomiędzy 45 a 70r
*dog* wyprodukowane po 70r, ale wpuszczone ze względu na oryginalność, unikatowość itp.
*dog* samoróby, skundlone zetory z silnikami od 30 i takie tam wynalazki.
W ten sposób każdy mógłby oglądać to co go interesuje. I nie było by czegoś takiego jak na ostatnich Wilkowicach, że obok odpicowanego Ursusa czy Zetora stoi samoróbka w opłakanym stanie, z jedną tylną oponą bieżnik jodełka, a druga szosówka albo tuningowany c355, koło ciężarówki Hanomag wala się jakoś porzucona przyczepka, koło Heńka stoi mercedes kaczka z rozbitym namiotem na pace. A RS-y rozrzucone po całym placu. Moim zdaniem stojąc obok siebie wyglądałyby znacznie lepiej.
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Co do ustawiania obok siebie to jest taki problem, że jak ktoś ma np. 2 albo więcej traktorów to chce je mieć koło siebie, a nie pogrupowane w grupy wiekowe czy wg. modeli na całym placu. Więc to nie przejdzie. Ale za uprzątnięciem z placu wszelkich niepotrzebnych pojazdów jestem za.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Do Wilkowic mozna dojechać koleją? Jeśli można jak daleko jest do
wystawy?
wystawy?
I tu by można zacząć polemizować co wpuszczać, a co nie, niby taki tył od c-45 z silnikiem andrychowskim to stare podzespoły i generalnie powinno się zwrócić na uwagę w tym miejscu bardziej na to jak Polak kombinował, generalnie powinno każdy przypadek się osobno rozpatrywać, a co do młodszych ciągników, ale unikatowych w stanie zachowanym zbliżonym do oryginału to moim zdaniem byłby dobry pomysł.
Witaj Andrzej. Chyba Twój MF 70 ma mniej historii niż ten KUNDEL, a byłeś nim na festiwalu i Cię wpuścili.*yes*
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
No dobra, ja bym takiego wziął SAMa. Spełnia on warunek że składa się ze starych podzespołów.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Bez obawy, kundla nie zabieram miejsca starczy i dla Was. Chociaż jazda nim jest przednia.

Co od Was jedzie?Pawel napisał/a:
Bez obawy, kundla nie zabieram miejsca starczy i dla Was. Chociaż jazda nim jest przednia.
Teoretycznie można. Z jakiej strony byś jechał? Na pewno można do Leszna dojechać pociągiem. Później musiałbyś się dostać do Wilkowic. Bo przez Wilkowice jeździ pociąg ale chyba tylko od strony Wolsztyna jakoś tam.lis napisał/a:
Do Wilkowic mozna dojechać koleją? Jeśli można jak daleko jest do
wystawy?
- Marcin125p
Połączenia PKP najlepiej sprawdź w necie
.
Jeśli chodzi o wiek traktorów to moje zdanie jest takie: ciągniki i maszyny do 1969 - 1970 i tyle. w końcu to jest Festiwal Zabytkowych Ciągników i Maszyn; a ciągniki typu C-330, C-360 są częstym widokiem na polach i niebyły by moim zdaniem atrakcją. I zakończmy tę dyskusję powrotem do tematu o Wilkowicach.

Jeśli chodzi o wiek traktorów to moje zdanie jest takie: ciągniki i maszyny do 1969 - 1970 i tyle. w końcu to jest Festiwal Zabytkowych Ciągników i Maszyn; a ciągniki typu C-330, C-360 są częstym widokiem na polach i niebyły by moim zdaniem atrakcją. I zakończmy tę dyskusję powrotem do tematu o Wilkowicach.
RATUJMY LEGENDY NASZYCH PÓL I DRÓG
^Ursus
napisał/a:
Co od Was jedzie?
Niech to narazie pozostanie tajemnicą:)
Historii ma mniej (w sensie wieku ), ale oryginał
bylebyśmy nie doszli w tej dyskusji za daleko , Paweł masz o ile widomo tyle innych fajnych sprzetów do pokazania , że ta jedna sztuka nie stanowi chyba perełki w kolekcji
poprzednimi laty samy jakoś ozdobą festiwalu nie były (wystrczy przypomnieć sobie żółtego z zeszłego roku , zielonkawoburego , i inne )
.będzie dla 1 zielone światło - wjadą znów wynalazki sklecone byle jak i z byle czego , plonez czy golf - wszystko sie nada
na zebraniu padła propozycja zrobienia pola dla SAM-ów gdzieś obok placu - i jakoś bez entuzjazmu
tyle mojego , kazdy może mieć własne zdanie
przez tydzień będe miał odpoczynek od sieci , więc doczytam później resztę dyskusji
Co do Wilkowic - Leszek ze stara ma poważne kłopoty zdrowotne i jego STAR 25 nie pojawi się z Bombajem na festiwalu , może dotrze choć pooglądać osobówką , ja - szukam transportu
bylebyśmy nie doszli w tej dyskusji za daleko , Paweł masz o ile widomo tyle innych fajnych sprzetów do pokazania , że ta jedna sztuka nie stanowi chyba perełki w kolekcji
poprzednimi laty samy jakoś ozdobą festiwalu nie były (wystrczy przypomnieć sobie żółtego z zeszłego roku , zielonkawoburego , i inne )
.będzie dla 1 zielone światło - wjadą znów wynalazki sklecone byle jak i z byle czego , plonez czy golf - wszystko sie nada
na zebraniu padła propozycja zrobienia pola dla SAM-ów gdzieś obok placu - i jakoś bez entuzjazmu
tyle mojego , kazdy może mieć własne zdanie
przez tydzień będe miał odpoczynek od sieci , więc doczytam później resztę dyskusji
Co do Wilkowic - Leszek ze stara ma poważne kłopoty zdrowotne i jego STAR 25 nie pojawi się z Bombajem na festiwalu , może dotrze choć pooglądać osobówką , ja - szukam transportu

Andrzej trzymam kciuki że znajdziesz transport i życzę szybkiego powrotu do zdrowia Leszkowi.
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
A Ogórek będzie?
https://forum.retrotraktor.pl/viewthread ... wstart=300WSK napisał/a:
Ja jeśli się uda będę w sobotę. Dzisiaj otrzymałem koszulkę niedawno zamówioną. Niestety nie mam co zabrać, chyba że kogoś interesowały by książki które posiadam. W piątek napisze na forum jakie mam.
Jeśli ktoś coś chciałby zobaczyć proszę pisać na PW , albo najlepiej pisać albo dzwonić na numer 669091107 bo wyjeżdżam do dziadków na kilka dni i rzadko będę miał dostęp do internetu.
Poniżej wrzucam projekt baneru naszego, który planuję przygotować na Wilkowice. Wymiary 3 metry x 1 metr.

Jak Wam się podoba?

Jak Wam się podoba?
- Ursus c-325
Super jest !
Szczególnie te dwie stalowe bestie :p

Baner wykonany przez http://www.arjgrafik.pl 

- Jacek ze Skansena
Ursus a gdzie ten baner jakby co?
Zajrzałem wstecz jest oki.
Zajrzałem wstecz jest oki.