t25 Dodatkowy zbiornik oleju
-
RE: t25
Shred to dużo ci pali 3-3,5 litra na Mtg,optymalna dawka jest 2,5 L na Mtg ale to szczegół,paliwo w takiej dawce nie zdąży się spalić w komorze spalania, Nie ma co szaleć..
-
Przelicz jednostkowe zużycie 190g/KM/h to wyjdzie więcej jak 6l, oczywiście trzeba uwzględnić że litr waży 0,83kg i ciągnik wykorzystuje pełną moc przez cały czas, co się w praktyce nie zdarza.
Uzupełniając wypowiedzi poprzedników, chcę dodać, że korektorem można nieco zwiększyć dawkę paliwa, ale rozsądnie. Najlepiej wykręcać korektor (cały, nie wkręt w korektorze) np. po pół obrotu i ciągnik do pługa. Jak jeszcze nie dymi, a obroty nie spadają więcej niż 150-200 n/min, można cofnąć jeszcze pół obrotu itd. Jak traktor zacznie dymić na czarno, to oznaka niespalonego paliwa (za duża dawka). Nie wiem na ile można wykręcić korektor, ale 2 obroty, to już sporo.
Tym sposobem zwiększy się dawkę paliwa tylko w górnych zakresach obrotów silnika. Do regulacji całkowitej dawki służy sworzeń mimośrodowy, łączący dźwignię regulatora z cięgłem sterowania dozatorem. Ale tego bym nie ruszał, bo to wiązałoby się z regulacją wolnych obrotów silnika, położeniem STOP i regulatora obrotów.
Co do spalania "władka". Te 3- 3,5 l jest jeszcze w normie (w ciężkiej pracy, bo w samej jeździe bez obciążenia ruski chodzi na powietrze *clap*).
Tym sposobem zwiększy się dawkę paliwa tylko w górnych zakresach obrotów silnika. Do regulacji całkowitej dawki służy sworzeń mimośrodowy, łączący dźwignię regulatora z cięgłem sterowania dozatorem. Ale tego bym nie ruszał, bo to wiązałoby się z regulacją wolnych obrotów silnika, położeniem STOP i regulatora obrotów.
Co do spalania "władka". Te 3- 3,5 l jest jeszcze w normie (w ciężkiej pracy, bo w samej jeździe bez obciążenia ruski chodzi na powietrze *clap*).
-
No nie tak,że na powietrze, na oparach bym powiedział.A te 2,5L na Mtg to książkowe zapomniałem dopisać,nie podano natomiast pod jakim obciążeniem,trzeba by uwzględnić zużycie silnika jak i pompy wtryskowej i wtryskiwaczy,dawka może się i zmniejsza ale ogólnie zużycie paliwa się zwiększa
.
Po drugie,jakość dzisiejszych paliw jest kiepska,nawet bardzo kiepska.Na takiej wodziance to nie dziwne że"Władek jest lichy" dawniej były dwa rodzaje ON zimowa i letnia..
Po trzecie jeśli mądre książki piszą prawdę to im gęściejsze paliwko tym dla władka latem lepiej i ponoć ma więcej koni mechanicznych

Po drugie,jakość dzisiejszych paliw jest kiepska,nawet bardzo kiepska.Na takiej wodziance to nie dziwne że"Władek jest lichy" dawniej były dwa rodzaje ON zimowa i letnia..
Po trzecie jeśli mądre książki piszą prawdę to im gęściejsze paliwko tym dla władka latem lepiej i ponoć ma więcej koni mechanicznych

-
W internecie to wszystko można zobaczyć, to co się chce i to czego nie ma.
Niech nawet wstawiają silnik od maybaha 500konny, oba sprzęgła i skrzynia i tak takich eksperymentów nie wytrzymają.. Bezsęs jak dla mnie,uznanie "Władka" za wszech mocną maszynę do wszystkiego...
Niech nawet wstawiają silnik od maybaha 500konny, oba sprzęgła i skrzynia i tak takich eksperymentów nie wytrzymają.. Bezsęs jak dla mnie,uznanie "Władka" za wszech mocną maszynę do wszystkiego...