holder

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
Awatar użytkownika
rafal

RE: holder

Post autor: rafal »

no w naszych warunkach ekonomicznych niestety jesteśmy do tego zmuszeni. Ale robię to z myslą , ze stopniowo bedę wymieniał je na oryginały.
Awatar użytkownika
przemekprzemek2

Post autor: przemekprzemek2 »

no tak jak sprzet cały w orginale to zupełnie inna sprawa, to juz wartosc kolekcjonerska wyzsza:yes:
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

Zresztą nie da się kupić maszyny w 100 % oryginalnej, która była robiona 50 lat temu. Rzadko mozna nabyć 100 % oryginał, jak w przypadku tego zetora 25k, który jest w artykule: zetor z detalami. Zreszta oryginalne części są cholernie drogie jak na polskie warunki, i tylko ci co mają kasy, albo na zachodzie mogą sobie na to pozwolić.
Awatar użytkownika
rafal

Nawet eksperci pojazdów zabytkowych muszą dopuścic na przykład nowy akumulator czy paski klinowe lub przewody. 100% oryginał to duża rzadkosc.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

W pojazdach zabytkowych istnieje pewna zasada. Część mogła być zrobiona wczoraj jeśli jednak zrobiono ją z materjałów odpowiadających orginałowi i wygląda jak orginalna to uznaje się ją za orginał.

Przypomina mi się tu opis zabytkowego motocykla do którego właściciel chciał załorzyć orginalne linki i przewody w oplocie bawełnianym. Ponieważ takich nie ma w sprzedarzy sam zrobił oploty bawełniane. Komisja uznała pojazd za w 100% orginalny.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
przemekprzemek2

Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
rafal

Bolszewik ma w całości rację. po za tym zawsze jest potrzebna doza rozsądnego podejścia do zabytkowego pojazdu jako całosci.
Przemek twoja przyczepka ma dośc wysoko podniesiony środek cięzkości. Czy przy załadowaniu tyłu nie wywiera nacisku ku górze na haku ciągnika?
Awatar użytkownika
przemekprzemek2

wywiera i to porzodnie, wogule srodek ciezkosci jest zle umiejscowiony
na pusto to nawet muj ciezar nic nie daje, z przodu do blotnika przymocowalem male obracolne kuleczko(jak w przyczepkach samochodowych) i jakos zachowuje rownowage
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Przemek czy twój Holderek jest starszy od Rafałowego, czy odwrotnie?
Awatar użytkownika
rafal

Porównywalismy na PW, jest nieco młodszy. Ma nowoczesniejsze rozwiązania np rozrusznik. Ale jest w pieknym stanie. Silnik jest inny chłodzony powietrzem.
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

ładnie się prezentuje z tą glebogryzarką. Masz może jakiś filmik z pracy??
Awatar użytkownika
przemekprzemek2

rok produkcji 1964, szukam wersji 4 kolowej bo tez bym chcial zakupic
plany przyczepki
Obrazek

dla rafala
Awatar użytkownika
rafal

No wielkie dzięki Przemek. Plan jest ok. Własnie chodziło mi o te długości dyszla, szerokośc i poprzeczki. Świetnie!
Dziś na chwile przymierzyłem zestaw który chcę przygotowac na Wilkowice. Holder z kultywatorem konnym ( nowy nabytek). Brakuje mi tylko czegos w rodzaju wózka 2 kołowego z zaczepem. Tu pomocne będą plany Przemka bo chyba go zbuduję.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
przemekprzemek2

orginalny kultywator do holdera mial 7 lub w innej wersji 9 zebów,
kultywator byl poloczony z ramą, ja tez bede robil taki, 1 zab kosztuje ok 25 zl.+rama 6m laska profila 30X50 kosztuje ok 80zl +ucwyty i spawanie, i to bedzie taki jak orginal,
jesli chodzi o glebogryzarki to ta ze zdjecia jest pazurowa mam jeszcze drugo nożową ale brakuje mi do niej wałka
Awatar użytkownika
rafal

Dokładnie to jest polski kultywatorek z Grudziądza. Tabliczka z 1957 rok. Ale dośc dobrze się komponuje w zestawie z Holderem i tak postanowiłem go zaprezentowac.
Ale jak Przemek wykonasz według wzoru to będziesz miał niemal ideał ;) Jaką on mógł miec szerokośc roboczą ?
Awatar użytkownika
przemekprzemek2

trzeba wejsc na niemieckio strone i rozszyfrowac stare plany,
gdzies to widzialem ale niepamietam gdzie -trzeba szukac

na alegro pojawil sie holder b12 z 1960 roku 4 kolowy co o nim sądzisz?
Awatar użytkownika
rafal

B12 wart zainteresowania. W tamtym czasie to był nawet falgowy model tej firmy.
Dziś rozebrałem pokrywę skrzyni biegów. Wraz ze skrzynką pod zbiornikiem paliwa stanowi jekby jeden odlew. W skrzyni pływa cos co przypomina bardzo gesta maź koloru szarego i brązowego. Cholera czyżby się olej ściął z ropą? Jakies dolewki ? były? wygląda, że jest nawet nadstan.
Kolejna rzecz to wytelepane łozysko wałka atakującego i na wałku odbiorczym. Dolny wałek pośredni siedzi ciasno i jest oki. Niepokoi mnie stan wałka atakującego. Dlatego za jakis czas musze podjąc się remontu skrzyni. Na razie o ile nie będę orał to spokojnie pochodzi . Boczne sprzęgła kłowe chodzą oki. Skrzynia techncznie jest dośc prosta do tego brak tu mechanizmu róznicowego czym przypomina skrzynie z ciągników gąsienicowych.
Fotki wkleję jutro bo coś mi się dziś nie chcą załadowac
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Ciekawie Rafał kombinujesz. Ja kurcze mam zaległości na forum i dopiero teraz te fotki oglądam i schematy.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
rafal

No zobaczymy jak to wyjdzie. Dzis na spokojnie jeszcze raz obejrzałem skrzynie i podjąłem decyzje wymiany łozyska wałka atakującego. Może uda się wyjąc je na styk.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
sprzegło kłowe załączone
Obrazek
sprzegło kłowe wyłaczone

Obrazek
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Witajcie !!!
Ostatnio szperałem troszkę w necie... moze tam coś znajdziemy do swoich maszyn...

http://www.holderfreun.de/

http://www.myholder.de/modules/xcgal/ a tutaj jest więcej

http://www.holderfreun.de/Andere%20Seit ... %20Neu.htm
ODPOWIEDZ