Ursus C-45 - "Historia narodzin" niekrótka i jeszcze nie sko
- agrotechnik
RE: Ursus C-45 - "Historia narodzin" niekrótka i jeszcze nie
Rzeczywiście, ta skrzynia biegów nie ma prawa się zniszczyć. Robotnicy z ursusa wiedzieli co robią, a że wtedy ciągnik bezawaryjnie przez 3 lata (ciężkie czasy) to wszystko było solidne.
Nie rozumiem tego ostatniego zdania 
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
odnośnie skrzyni :
okazało się, że nawet w takiej konstrukcji trzeba grzebać :
1) likwidowac luzy osiowe
2) uszkodzone jest łożysko wałka - trzeba je wymienić
3) podotaczać podkładki dystansowe żeby bieżnie łożysk się nie przesuwały same

a to efekt ostatnich prac : nowe okładziny na nowych tarzczach sprzęgła :

nowe okładziny na taśmie hamującej koło sprzęgłowe

nowe okładziny ham. ręcznego

szczęki przygotowane do obicia okładzinami - 1 popołudnie i będzie jak należy

na oczyszczenie poszła 1 szczotka druciana duża na szlifierkę - okładziny były przybijane na pominiowaną powierzchnię , bo zauważyłem , że w starym rdza potrafiła podnieść i wybrzuszyć taśmę hamulcową - co prawda aż takiej precyzji tu nie ma żeby to przeszkadzało , ale lepiej porządniej zrobić
a tutaj koło przekazujące napęd ze sprzęgła do skrzyni biegów - zamontowane nowe bieżnie łożysk

tyle ostatnich prac , ponieważ zetorkowych gratów mi brak - więcej czasu grzebię przy ursusie
okazało się, że nawet w takiej konstrukcji trzeba grzebać :
1) likwidowac luzy osiowe
2) uszkodzone jest łożysko wałka - trzeba je wymienić
3) podotaczać podkładki dystansowe żeby bieżnie łożysk się nie przesuwały same

a to efekt ostatnich prac : nowe okładziny na nowych tarzczach sprzęgła :

nowe okładziny na taśmie hamującej koło sprzęgłowe

nowe okładziny ham. ręcznego

szczęki przygotowane do obicia okładzinami - 1 popołudnie i będzie jak należy

na oczyszczenie poszła 1 szczotka druciana duża na szlifierkę - okładziny były przybijane na pominiowaną powierzchnię , bo zauważyłem , że w starym rdza potrafiła podnieść i wybrzuszyć taśmę hamulcową - co prawda aż takiej precyzji tu nie ma żeby to przeszkadzało , ale lepiej porządniej zrobić
a tutaj koło przekazujące napęd ze sprzęgła do skrzyni biegów - zamontowane nowe bieżnie łożysk

tyle ostatnich prac , ponieważ zetorkowych gratów mi brak - więcej czasu grzebię przy ursusie
Super, że prace idą do przodu. Aż miło patrzeć, że kolejny Ursus będzie jeździł nawet po takim barbarzyństwie jakie ktoś popełnił z nim wcześniej
Brawo.

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- agrotechnik
Chodzi mi o to że te ciągniki były solidnie wykonane.Ursus napisał/a:
Nie rozumiem tego ostatniego zdania
Ładnie wszystko idzie. A co na to żona??:p
zszedłem do podziemia 
,bo słyszę że jak tylko na chwilkę "na dwór" wychodzę to mnie znajduje "w śrubkach"

,bo słyszę że jak tylko na chwilkę "na dwór" wychodzę to mnie znajduje "w śrubkach"
- Jacek ze Skansena
Jestem ciekaw co będzie w przyszłości robić ten gość stojący przy tłoku od C-45???
- agrotechnik
He, he, żona albo maszyna, albo jedno albo drugie.

Pewnie weźmie przykład z taty i kupi jakąś "sześćdziesiątke" i będzie z zapałem restaurował 

Kajtek całkiem zrozumiale mówi słowo traktor , było 5-te w kolejności nauczania
raport z wczorajszego popołudnia nieco przeciągniętego w ciemność :
- dotoczona i dopasowana podkładka ustalająca położenie koła przenoszącego napęd ze sprzęgła do skrzyni - i zamontowane koło w skrzyni korbowej :

tu przy okazji pytanko : podkłada się coś między mocowanie swożnia a skrzynię ? bo z oględzin swożnia wynika , że tylko śruby tam były - luz jest zrozumiały -służy do dopasowania luzu na 2 przeciwsobnie
osadzonych łożyskach koła zębatego , ale jego wielkość na zewnątrz ??
- zamontowana tylna osłona skrzyni korbowej z rynienką kierującą olej :

- po nocy powierciłem , postukałem "trochę" młotkiem i szczęki ham. obite :

więcej się nie dało , pasowanie koła zębatego zabrało dużo czasu , bo pomiary na takim ramieniu okazały się niedokładne (wychodziło 2 mm , a po montażu trzeba było jeszcze 2 mm grubości dodać )
swożeń wchodził duużo chętniej po schłodzeniu go w zamrażarce do ok -16 C
raport z wczorajszego popołudnia nieco przeciągniętego w ciemność :
- dotoczona i dopasowana podkładka ustalająca położenie koła przenoszącego napęd ze sprzęgła do skrzyni - i zamontowane koło w skrzyni korbowej :

tu przy okazji pytanko : podkłada się coś między mocowanie swożnia a skrzynię ? bo z oględzin swożnia wynika , że tylko śruby tam były - luz jest zrozumiały -służy do dopasowania luzu na 2 przeciwsobnie
osadzonych łożyskach koła zębatego , ale jego wielkość na zewnątrz ??
- zamontowana tylna osłona skrzyni korbowej z rynienką kierującą olej :

- po nocy powierciłem , postukałem "trochę" młotkiem i szczęki ham. obite :

więcej się nie dało , pasowanie koła zębatego zabrało dużo czasu , bo pomiary na takim ramieniu okazały się niedokładne (wychodziło 2 mm , a po montażu trzeba było jeszcze 2 mm grubości dodać )
swożeń wchodził duużo chętniej po schłodzeniu go w zamrażarce do ok -16 C
No i pięknie. Odnośnie aż tak bardzo technicznych kwestii to kieruję do Jacka - akurat nie mam w tej chwili taty pod ręką 

Jacek przyznał ,że tego nie demontował , chyba , że mu sie przypomni ze jednak
, luz między uszkami swożnia a korpusem jest w granicach 4 mm - tak na oko , nie mierzyłem jeszcze , szkoda mi było nocy - żeby okładziny dokończyć , myślę o jakichś podkładkach w kształcie swożnia przeciętych w środku ?

A co na to "Naprawa traktora Ursus C45"?
nie szukałem , ale wcześniej przeglądałem niepobieżnie i nie kojarzę sprawy , ale faktycznie może pisali - sprawdzę dziś , właśnie kupiłem śruby w kl 8 i mam plan dziś przykręcić skrzynie do siebie , mam nawet uszczelki oryginalne papierowe zdjęte ze strychu u dziadka
Sprawdz - myślę, że warto. Jeszcze troche i będzie pierwsze uruchomienie coś tak czuję 

- Deleted_User
Uruchomienie...pierwsza jazda będzie mi się zdaje.Zastanawiałeś się nad kolorkiem czy nie.Pytam się tak z ciekawości bo nie mogę się doczekać kiedy go odpalisz i wyremontujesz całkiem.
w literaturze nie znalazłem tematu swożnia , będę musiał zrobić po swojemu - jak nie dostanę podpowiedzi od znawcow tematu
na skrzyni dodrapałem się do zielonego oryginała , na skrzyni korbowej ujawnił sie jakiś siwobiały , a podoba mi się ten co na banerze z szybą się ukazuje czasami
a od wczoraj wygląda to tak :

za 2 podejściem wlazła gdzie ma być - za 1wszym pechowo zęby nie trafiły gdzie należy , śruby w kl 8 , na 2 paletach i 6 deskach tarabaniłem to osobiście - ale już się nie mogłem doczekać - jak na 1 osobową akcję uważam , że i tak przy tej masie poszło nieźle
zacząłem szczotkami drucianymi wstępnie oczyszczać , teraz zejdzie długoPrzy okazji :
w artykule aktualnym jest kilka zdjęć -C45 - dokładnie do takiego kształtu dążę
czy możecie oszacować jaka jest grubość rury na której wiszą reflektory z przodu ??
wydaje mi się gruba , oglądaliśmy z Jackiem taką - ale uznaliśmy że za gruba , a tutaj widać , że średnica spora
na skrzyni dodrapałem się do zielonego oryginała , na skrzyni korbowej ujawnił sie jakiś siwobiały , a podoba mi się ten co na banerze z szybą się ukazuje czasami
a od wczoraj wygląda to tak :

za 2 podejściem wlazła gdzie ma być - za 1wszym pechowo zęby nie trafiły gdzie należy , śruby w kl 8 , na 2 paletach i 6 deskach tarabaniłem to osobiście - ale już się nie mogłem doczekać - jak na 1 osobową akcję uważam , że i tak przy tej masie poszło nieźle
zacząłem szczotkami drucianymi wstępnie oczyszczać , teraz zejdzie długoPrzy okazji :
w artykule aktualnym jest kilka zdjęć -C45 - dokładnie do takiego kształtu dążę
czy możecie oszacować jaka jest grubość rury na której wiszą reflektory z przodu ??
wydaje mi się gruba , oglądaliśmy z Jackiem taką - ale uznaliśmy że za gruba , a tutaj widać , że średnica spora
No jest dosyć gruba i co ważne ma odkręcany prawy reflektor wraz z kawałkiem tej rury. Zrobione jest to z myślą o napędzaniu pasem młocarni od koła zamachowego. Dokładna grubość... hmm... ciężko oszacować. Trzeba by jakoś porównać z napisem URSUS porównać a potem zmierzyć go na prawdziwym Ursusie.
Skoro mowa o tym Ursusie z artykułu to strasznie podobają mi się tylne opony - ale takich chyba już się dziś nie dostanie
Skoro mowa o tym Ursusie z artykułu to strasznie podobają mi się tylne opony - ale takich chyba już się dziś nie dostanie

Paweł, a czy masz może dostęp do tych fotek w lepszej jakości ??
czy jakichkolwiek z tamtych lat ukazujących tą rurę i jej końcówkę do lampy/cały nochal z lampami w miarę dobrej jakości - ale taki który jest szansa że oryginał
na 3 fotce wygląda jakby ta rura była na końcu rozpłaszczona i przewiercona ale słabo widać , i z powodu różnicy odległości trudno złapać proporcję średnicy
szczegóły , ale chciałbym zrobić jak było ,już znalazłem kolegę z giętarką tylko średnice i czy prasować na końcu czy spawać jakieś blaszki
czy jakichkolwiek z tamtych lat ukazujących tą rurę i jej końcówkę do lampy/cały nochal z lampami w miarę dobrej jakości - ale taki który jest szansa że oryginał
na 3 fotce wygląda jakby ta rura była na końcu rozpłaszczona i przewiercona ale słabo widać , i z powodu różnicy odległości trudno złapać proporcję średnicy
szczegóły , ale chciałbym zrobić jak było ,już znalazłem kolegę z giętarką tylko średnice i czy prasować na końcu czy spawać jakieś blaszki
Szukanie rozpocząłem. Efekty przedstawię tutaj jak coś znajdę.

Moim zdaniem powyższe to oryginały, ale trochę różniące się od tego z artykułu.

Moim zdaniem powyższe to oryginały, ale trochę różniące się od tego z artykułu.