zetor 50

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
ZIDAN

RE: zetor 50

Post autor: ZIDAN »

NIE WIEŻE W TO I KONIEC ale ciekawe czy admin czytał całość czy tylko kawałek

jutro wrzuce skany z mojej ksiązki dziś mi sie już niechce
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Słuchajcie, w książkach z tamtych lat jest tyle błędów, że głowa mała... Ja mam w głowie, że Z Super ma 50 km ale głowy sobie nie dam uciąć.

Ooo dowód na to...

Obrazek

A w jeszcze innej ksiażce znalazłem informację, że moc trwała Zetora Supra 50 to 42 KM.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
z_daro

Post autor: z_daro »

42km miał zetor 35 super z tego co wiem.
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

Czyli to jest taka paplanina różnych danych...

A powiedzcie mi koledzy, czy zetor 50 był robiony od razu z podnośnikiem, czy początkowo bez?? Bo jeśli tak, to zetor 50 super przedstawiony tu:
http://www.youtube.com/watch?v=5Qj9PlqG ... 1&index=85 został ogołocony z podnośnika, albo to zetor 35. Patrzcie w 2:06.
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

Paweł ma rację , w wielu książkach są pomyłki. Z kolei te 42 KM to na pewno tak jak słusznie zauważył Daro, to jest moc Zetora 35. Zauważyłem, że w ówczesnej krajowej literaturze niektórzy autorzy nie rozróżnają Zetora Super 35 i 50. Jest to dla nich jak by ten sam ciągnik.
Awatar użytkownika
ZIDAN

[URL=http://img207.imageshack.us/my.php ... .jpg[/img][/url]
Z mojej książki MASZYNY I CIĄGNIKI ROLNICZE widzisz daro więcej jest za że moc jest 50KM
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Wynik pomiaru mocy ciągnika zależy od zastosowanej metody pomiarowej. Normy jak prowadzi się takie badania ulegały na przestrzeni czasu nieznacznym zmianom z tego biorą się niewielkie różnice w źródłach. To samo tyczy się silników czy wszelkich innych pojazdów.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
ZIDAN

z_daro napisał/a:
Supry mój kolego miały moc 62km, a biegi są tak samo jak w c360.
daro widzisz jednak w wielu rzeczach nie mialeś racji
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

Ale słuchajcie, są przecież 3 metody pomiaru mocy, wiec każdy może mieć trochę racji, ale 42 km nie ma napewno.
Awatar użytkownika
ZIDAN

ZETOR 35 SUPER 42 KM
http://www.retrotraktor.pl/readarticle. ... cle_id=112
ZETOR 50 SUPER 50 KM
Awatar użytkownika
z_daro

Post autor: z_daro »

Po długim szukaniu znalazłem tabele na której są klasy siły uciągu ciągników, jak widzisz zetor 50 jest w tej samej klasie co c385 więc mi tu nie gadaj że ma tylko 50km:
Obrazek
ZIDAN napisał/a:
z_daro napisał/a:
Supry mój kolego miały moc 62km, a biegi są tak samo jak w c360.
daro widzisz jednak w wielu rzeczach nie mialeś racji
Przecież sam to napisałem to jak niemoge mieć racji???
Awatar użytkownika
ZIDAN

Znam te tabele jest z książki maszyny i ciągniki rolnicze ze strony 252 tylko na stronie 351 jest opisany zetor 50 super
w wielu rzeczach sie myliłeś ale że jest w klasie 1.4T to się zgodze bo zetor 50 super i c-385 mają podobne pojemności zetor 4160 a c-385 4562 cm3 i dlatego są w tej klasie bo i mają podobne uciągi
Awatar użytkownika
hubert

Post autor: hubert »

Ludzie, opanujcie się, pewnie każdy ma racje, bo przecież mierzy się moc silnika, moc uciągową itd. każdy parametr jest inny, a zarazem podajecie dobrze. Tylko robicie syf na forum.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Jednocześnie obaj macie racje i obaj bzdury gadacie, do tego jest jeszcze ze trzy inne możliwości.

Po pierwsze istnieją różne metody pomiaru macy ciągnika, w chwili obecnej są przynajmniej dwie, oto dowód:

Obrazek

Po drugie dawniej mogły obowiązywać inne metody pomiaru mocy.

Po trzecie dokładność metod pomiarowych w była różna.

Po czwarte przeprowadzane próby mogły być w różnych warunkach (temperatura, jakość i rodzaj olejów itd ...)

Po piąte istnieje coś takiego jak dopuszczalny błąd pomiarowy.

Po szóste w działalności drukarskiej istnieje coś takiego jak błąd zecerski. Przykładem niech tu będzie SZPINAK właśnie przez taki błąd, przesunięcie o jedno miejsce przecinak, całe pokolenia dzieci "katowano" tym ohydnym warzywem.

Po ... ostatnie rozbieżność w granicach 10% nie jest żadną rozbieżnością.

Uff...

PS. Używajcie Fotosika jest dużo lepszy.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
ZIDAN

o matko wiadomo że jest dużo pomiarów DIN SAE i że te ostatnie są obliczane nie na obciążonym silniku przez co mągą być większe o pare koni
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Witam! Jestem tu nowy, ale posiadam Zetora Supra z silnikiem od u-902. Co do oryginalnej mocy to wynosiła ona 50KM. Co do uciągu, niektórzy ,,znawcy" twierdza,że wynika on z dużej mocy, jednakże wynika on z kilku parametrów:
1. wolnoobrotowy silnik o dużej pojemności (potrzebny przy rozwijaniu prędkości transportowych rzędu 45 km/h)
2.długość ciagnika: jeżeli nikt nie zauważył, to super jest dłuższy od czwórki (wiem to z doświadczenia ;)
3. obciążenie tylnej osi: prawie tona obciążników wydatnie poprawia uciąg
4. blokada mechanizmu różnicowego: dla mnie niedościgniony ideał, prędzej zerwie śruby na zwolnicach (to nie bajka - mi się to przydarzyło) niż puści
Kompilacja tych cech sprawia, że uciąg supra jest porównywalny z c-385. Jako ciekawostkę mogę dodać, że Super ma wyższy udźwig TUZ-a niż czwórka bez obciążonego przodu.:)
ODPOWIEDZ