wojtekmi12 napisał/a:
Mam małe pytanko. Z ojcem chcemy również wyremontować naszego "ursiaka" c-325 i stąd moje pytanie czy kabina od c-330 lub c-360 będzie pasować do c-325? Kabina została kiedyś zdemontowana z niewiadomych powodów i leży w "parku moich maszyn" *sarcasm*:D Ale nigdzie w necie nie ma szyb do niej oraz dachu.
Można dopasować taką kabine do C-325. Po moich okolicach śmiga właśnie z taką kabiną C-330.
Osobiście nie jestem zwolennikiem takich przeróbek, ale jeśli już musisz i chcesz taką kabine założyć to zrób to w taki sposób, że jak kiedyś zdejmniesz tą kabine, to na ciapku nie będzie śladu po niej.
Co do szyby i dachu to zrób sobie wycieczke po okolicznych rolnikach na pewno znajdzie się ktoś kto ma taką kabine na wyrzucenie. Teraz większość rolników wymienia te kabiny na nowe.
Dziś udało mi się pozkładać przednią oś

Troche to trwało, ale było co robić.
Oś musiałem prostować na prasie hydraulicznej bo była krzywa. Na dodatek miała dwa pęknięcia (nie duże ok 1cm) co wymagało spawania.
Wymieniłem wszystkie tulejki mosiężne i smarowniczki na nowe.
Wałki na zwrotnicach z początku chciałem napawać i przetoczyć, ale zrezygnowałem z tego i i zamówiłem nowe wałki które zostały odpowiednio utwardzone.
Do tego kupiłem nowe łożyska oporowe do zwrotnic.
Boczne dążki stabilizujące wymagały także regeneracji, miały rozkalibrowane otwory co wymagało wykonania nowych, pasownych otworów pod śrube M16.
Wynik mojej pracy to: zero luzu *comfort*
Facebook. old URSUS tractor