zetor 25 A remont
- chrapek3011
RE: zetor 25 A remont
Dokładnie,ja myślałem,że kupił sobie nowe.A podłączenie dałem tak jak w oryginale.Doskonale się orientuję,że to są świece dwubiegunowe.
Tu mam może niezbyt dokładny jeśli chodzi o świece schemat, ale dość obrazowy:
http://zetor25.pl/rozne/schematy/schema ... etor25.jpg
http://zetor25.pl/rozne/schematy/schema ... etor25.jpg
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- chrapek3011
Tak właśnie podawałem podłączenie.
tak mam właśnie podłączone te świece specjalnie pytałem po 10 razy zeby źle nie podłączyć i na początku wszystko ok 30 sek i palił na dotyk później coraz dłużej aż teraz w ogóle żarnik się nie żarzy i to mnie właśnie zastanawia przecież świece tak sie nie zużywają bo albo grzeją albo sie przepalają a tu dziwne grzeje ale słabo
Pewnie świece robią zwarcie - grzeją się właśnie od tego - ale nie żarniki a całe świece.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
no dokładnie jak ich dotknę to całe są gorące,sądzisz że zwarcie jest na izolatorach??
już wiem co było nie tak ,otóż połączenie jest jak najbardziej prawidłowe po wyciągnięciu świec zauważyłem ze tr druciki grzejne sie ze sobą stykają wsadziłem izolatory żeby mieć pewność że nie styka plus i minus rozłączyłem te druciki grzejne i znów pali na dotyk.
Mam tylko jeszcze pytanie do tych co wiedzą dużo więcej ode mnie otóż ja grzeje ok 54 sekund i zarnik zaczyna robić sie czerwony kiedyś w danrolu widziałem że mają na sprzedaż żarniki i były one dużo mniejsze od mojego(mój pewnie jest dorabiany) czy jak bym założył mniejszy to czy skrócę czas grzania?? rozebrałem dzisiaj ponieważ ciekła i teraz nie wiem czy lepiej kupić starą używaną pompę czy zestaw regeneracyjny??I cze te łożyska cięzko sie wybijają czy w miare spoko to idzie wyciągnąć??a przy okazji nr na silniku to 1551 to chyba jeden z pierwszych zetorków??
poza tym u mnie łopatki są prosto a na zestawie regeneracyjnym widze że są pod skosem czy był jeden rodzaj pompy czy może więcej??
już wiem co było nie tak ,otóż połączenie jest jak najbardziej prawidłowe po wyciągnięciu świec zauważyłem ze tr druciki grzejne sie ze sobą stykają wsadziłem izolatory żeby mieć pewność że nie styka plus i minus rozłączyłem te druciki grzejne i znów pali na dotyk.
Mam tylko jeszcze pytanie do tych co wiedzą dużo więcej ode mnie otóż ja grzeje ok 54 sekund i zarnik zaczyna robić sie czerwony kiedyś w danrolu widziałem że mają na sprzedaż żarniki i były one dużo mniejsze od mojego(mój pewnie jest dorabiany) czy jak bym założył mniejszy to czy skrócę czas grzania?? rozebrałem dzisiaj ponieważ ciekła i teraz nie wiem czy lepiej kupić starą używaną pompę czy zestaw regeneracyjny??I cze te łożyska cięzko sie wybijają czy w miare spoko to idzie wyciągnąć??a przy okazji nr na silniku to 1551 to chyba jeden z pierwszych zetorków??
poza tym u mnie łopatki są prosto a na zestawie regeneracyjnym widze że są pod skosem czy był jeden rodzaj pompy czy może więcej??
A masz pompę oryginalną ?
Nr 1551 to nie nr silnika.
U mnie żarnik robi się po mniej więcej 10 sekundach czerwony. Nigdy go dłużej jak 30 sekund chyba nie grzałem.
Nr 1551 to nie nr silnika.
U mnie żarnik robi się po mniej więcej 10 sekundach czerwony. Nigdy go dłużej jak 30 sekund chyba nie grzałem.
Tak pompę mam oryginalną i myśle czy kupić drugą nie cieknącą czy zestaw naprawczy koszt w danrolu to ok 200 jest tam nowy wirnik łożyska i simeringi akurat to co mi potrzebne.
Jeśli chodzi o świece to ja mam świece robione w miejsce przepalonego drutu na świecy mam wstawiony grubszy żarnik też ma więcej zwojów i w sumie robie sie większy opór a co za tym idzie dłużej muszę grzać ale przynajmniej świece śą pewniejsze że sie tak łatwo nie przepalą.
Zacząłem też czyścic maskę i bak niedługo wstawię zdjęcia, po rozkręceniu przednich lamp zobaczyłem że całe sreberko zeszło z tych odblasków, trzeba założyć nowe czy da sie jakąś farbą to odmalować ??
więc czego ten numer?? myślałem że silnika skoro jest na silniku wybity
Jeśli chodzi o świece to ja mam świece robione w miejsce przepalonego drutu na świecy mam wstawiony grubszy żarnik też ma więcej zwojów i w sumie robie sie większy opór a co za tym idzie dłużej muszę grzać ale przynajmniej świece śą pewniejsze że sie tak łatwo nie przepalą.
Zacząłem też czyścic maskę i bak niedługo wstawię zdjęcia, po rozkręceniu przednich lamp zobaczyłem że całe sreberko zeszło z tych odblasków, trzeba założyć nowe czy da sie jakąś farbą to odmalować ??
więc czego ten numer?? myślałem że silnika skoro jest na silniku wybity
Ale gdzie jest wybity? Na takim nadlewie spłaszczonym? Czy może odlany (wypukły), a nie wybity?
Odbłyśniki od lamp można oddać do regeneracji, chromować lub np. dopasować inne.
Odbłyśniki od lamp można oddać do regeneracji, chromować lub np. dopasować inne.
sorki znaczy sie odlany z boku poniżej kolektora wydechowego
pompa wody od c 360 podejdzie do zetora 25 bez przeróbek??
pompa wody od c 360 podejdzie do zetora 25 bez przeróbek??
Całkiem bez przeróbek nie podejdzie.
to co by tam trzeba przerobić bo pompa od 360 to koszt około 90 zł a moja stara zetorowska cieknie jak nie powiem co...... pozatym chciałem zmienic uszczelnienia wirnik ok ale tokarz mowi ze nie może jej dobrze złapać
Pompę można zetorowską zrobić - nie ma problemu.
Odnośnie pompy od C360 - trzeba dorobić taki kołnierz który będzie przejściówką między blokiem od Zetora a pompą C360.
Odnośnie pompy od C360 - trzeba dorobić taki kołnierz który będzie przejściówką między blokiem od Zetora a pompą C360.
a jak by można naparwić starą najtańszym kosztem??
koledzy propo chłodzenia w zetorku to jaka chłodnice polecacie ja mam obecnie założona od c 330 ale niektorzy mowią żeby lepiej założyć od c 360 co o tym myślicie??
koledzy propo chłodzenia w zetorku to jaka chłodnice polecacie ja mam obecnie założona od c 330 ale niektorzy mowią żeby lepiej założyć od c 360 co o tym myślicie??
Można reperaturkę od sześćdziesiątki wstawić, nowe łożyska i uszczelniacze. Trzeba jednak przetoczyć co nieco. No ale ta opcja tylko gdy masz dobry wirnik.
witaj jak coś wstawie ci fotki zetora z pompą od 60-tki u mnie poprzedni właściciel tak zrobił ale nie wygląda to estetycznie. Spieprzył robote ale nie cieknie jedynie jaki mankament to taki że pompą 60-tki jest krótsza i paska nie da się pociągnąć od wału. U mnie jest zrobione tak że wał napędza alternator a alternator dopiero pompę. Do tego jeszcze do chodzi to że dwie dolne śruby pasują dwie górne juz nie. Moim zdaniem trzeba by u tokarza dorobić pierścień w którym można by umocować pompę ale nie wiem ile ją można wysunąć. Luknij do mnie na początek strony "Mój zetor 25 A" tak są fotki pompy zobaczysz jak to wygląda pozdrawiam 

dawid 25 felek przesłał mi zdjęcia swojej pompy też ma od c 360 on tam ma tak\ą flansze 8 mm dotoczoną pozatym z pompą już sobie poradziłem teraz mslę na chłodnicą czy od c 330 nie będzie za mała??
jest jeszcze jedna sprawa która nie daje mi spokoju zmieniając silnik na oryginał nie zwróciłem uwagi na docisk po złożeniu wszystko było ok po jakimś czasie ruszając z 4 biegu zaczęło mi szarpać znajomy który zajmuje naprawą ciągników powiedział mi ze sprzęgło nie równo bierze i docisk nie jest już w zadobrym stanie,napiszcie mi czy da sie wyregulować jakoś ten docisk n a tych łapkach czy są jakieś śrubki regulujące np tak jak na docisku od stara??
jest jeszcze jedna sprawa która nie daje mi spokoju zmieniając silnik na oryginał nie zwróciłem uwagi na docisk po złożeniu wszystko było ok po jakimś czasie ruszając z 4 biegu zaczęło mi szarpać znajomy który zajmuje naprawą ciągników powiedział mi ze sprzęgło nie równo bierze i docisk nie jest już w zadobrym stanie,napiszcie mi czy da sie wyregulować jakoś ten docisk n a tych łapkach czy są jakieś śrubki regulujące np tak jak na docisku od stara??
Tak, reguluje się przez otwór z prawej strony obudowy sprzęgła.
dzięki za info kamień spadł mi z serca bo składałem tak na szybko i w ogóle zapomniałem sie przyjrzeć
właśnie rozebrałem rozrusznik celem wymienienia tulejek kupiłem od c 360 od strony szczotkotrzymacza wymieniłem bez problemu proszę powiedzcie mi jak wymienić tą od strony główki oraz jak wymienić zębatkę i ile jest tych tulejek bo mi dali 4
witam dziś sciagąłem reszte rzeczy typu bak podstwke pod zegary chłodnice oraz sktrzynkę moją uwage przykuł luz na trzpieniu od kolumny kierowniczej wychodzącym z obudowy sprzęgła ,tam jest jakaś tulejka?? czy trzeba cały ten trzpień do tokarza zawieżć??
właśnie rozebrałem rozrusznik celem wymienienia tulejek kupiłem od c 360 od strony szczotkotrzymacza wymieniłem bez problemu proszę powiedzcie mi jak wymienić tą od strony główki oraz jak wymienić zębatkę i ile jest tych tulejek bo mi dali 4
witam dziś sciagąłem reszte rzeczy typu bak podstwke pod zegary chłodnice oraz sktrzynkę moją uwage przykuł luz na trzpieniu od kolumny kierowniczej wychodzącym z obudowy sprzęgła ,tam jest jakaś tulejka?? czy trzeba cały ten trzpień do tokarza zawieżć??
witam, dawid 25 oraz czyzor23, ja również w tej chwili walczę z pompą wody i zastanawiam się nad zaadaptowaniem pompy od c-360. Jeżeli posiadacie jakieś zdjęcia i/lub rozwiązania proszę o pomoc.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800