holder
RE: holder
Kolego olej w tej skrzyni wygląda jak zmieszany z wodą więc go wymieńnatakim czymś ta skrzynia niemoże pracować
Tak tak ten olej idzie tylko do spuszczenia. Woda gdzieś musiała się dostawac pod uszczelką pokrywy. Generalnie zapach tego oleju jest taki zatęchły.
A Holderka coraz mniej :

Z dużym trudem wyczepiłem pług i lance kierownicy , trzeba było rozprawic się z patentami typu "zasapwane na stałe"

a to czop łozyskowania kierownicy :

A Holderka coraz mniej :

Z dużym trudem wyczepiłem pług i lance kierownicy , trzeba było rozprawic się z patentami typu "zasapwane na stałe"

a to czop łozyskowania kierownicy :

- przemekprzemek2
duzo pracy kosztuje remont ale jak wyremontujes traktorek gruntownie
to bedzie ci sluzyl jesze dobrych pare lat, teraz w zasadzie nie so produkowane tak mocne traktorki tej klasy co kiedyś, wiec na niewielki
areal to dobra inwestycja
to bedzie ci sluzyl jesze dobrych pare lat, teraz w zasadzie nie so produkowane tak mocne traktorki tej klasy co kiedyś, wiec na niewielki
areal to dobra inwestycja
to prawda jak oglądam skrznię Holdera to widzę naddatek materiału razy 3. Są bardzo solidne.
- przemekprzemek2
kiedys przykladano sie do produkcji robiono solidnie,
do tej pory maszyny chodza, a obecnie robią w zasadzie na odwał
np. te wszystkie brigsy, stary holder kilka razy je przeskoczy,
stary silnik tak zawsze mozna wyremontowac, a brigs 1 razowy
co widzicie
http://pl.youtube.com/watch?v=YqFdADfnu2Q
widac cos , jak widac to napiszcie, bo niewiem cze sie wgralo
do tej pory maszyny chodza, a obecnie robią w zasadzie na odwał
np. te wszystkie brigsy, stary holder kilka razy je przeskoczy,
stary silnik tak zawsze mozna wyremontowac, a brigs 1 razowy
co widzicie
widac cos , jak widac to napiszcie, bo niewiem cze sie wgralo
- Deleted_User
Słusznie .... szukałem czegoś podobnego ale na czasie dla siebie to wierzcie albo nie ale jest tragedia: wykonanie rodem z chin, a żywotność tych Texasów itd... jest bardzo ograniczona. Przemek - traktorek gra jak przczółeczka aż chce się słuchać... mało tego filmiku ale jest debeściarski 

Ja mam texasa i nie wiem ile mi to jeszcze pożyje, bo wał ma złe wyważenie, bo po jednej stronie jest ciężkie koło zamachowe a po drugiej nic:rol:
- klusek-rolnik
rafal ze tak odbiegne od tematu ile masz ciągników bo z tego cie sie orientuje to chyba 4?
- klusek-rolnik
a co do holdera ty dokupiłeś jakąś sprężynówke do niego??
tak jest, wprawdzie to konny kultywatorek ale mniej więcej szerokościa robocza odpowiada mocy Holdera.
- Deleted_User
To ile masz tych ciągników Rafał?
no z 5 bedzie
. Dzis przygotowałem Holdusia do rozpołowienia. Niestety muszę od strony sprzegła dostac się do wałka atakującego. Szykuje się robota;).
Dzis znalazłem w firmie Granit oryginalną farbe 0,8l do Holdera w cenie około 36 zł netto za puszkę. Oferta dośc interesująca. Będę zamawiac zobaczymy co to jest.
dzis wymontowałem oststecznie zbiornik. Spuszczając paliwo do plastikowego zbiorniczka zdębiałem co miałem w baku:o. Kolor czerwony , czysty opał. A pamiętam że nalałem to paliwo do kanistra w Lotosie.
02.06.2008 Holdus juz jest rozpołowiony:
wałek sprzęgłowy miał również bardzo zmeczone łozysko :

niemieckie łozysko : FAG 6206N

wałek atakujący wraz z kołami przekładni 1- 4

silnik po oddzieleniu:

Dzis znalazłem w firmie Granit oryginalną farbe 0,8l do Holdera w cenie około 36 zł netto za puszkę. Oferta dośc interesująca. Będę zamawiac zobaczymy co to jest.
dzis wymontowałem oststecznie zbiornik. Spuszczając paliwo do plastikowego zbiorniczka zdębiałem co miałem w baku:o. Kolor czerwony , czysty opał. A pamiętam że nalałem to paliwo do kanistra w Lotosie.
02.06.2008 Holdus juz jest rozpołowiony:

wałek sprzęgłowy miał również bardzo zmeczone łozysko :

niemieckie łozysko : FAG 6206N

wałek atakujący wraz z kołami przekładni 1- 4

silnik po oddzieleniu:

- klusek-rolnik
no to widze ze robota idzie na przód rafal a jaki kolor tej farby?
Myślę o kolorze : grün neu 6380 (100301) , ale w katalogu podają tylko grün neu , więc musze zaryzykowac.
- klusek-rolnik
ryzyk-fizyk:p ale musi wyjść dobrze
Nie no fajnie idzie praca, a ten gruen neu pewnie będzie OK. Moze minimalnie sie bedzie różnić:P
Kolor maski chce dostosowac do koloru kadłuba. Czyli najpierw pod pistolet pójdzie spód. No ale co my tu mówimy o malowaniu jak na razie jestem daleko w lesie.
Bardzo ciekawe jest łożyskowanie wałka atakującego od strony przodu ciągnika. Mianowicie wchodzi on w wał sprzęgłowy i jest wewnątrz oparty na łozysku wałeczkowym, które dostajez kolei smarowanie od zewnątrz przez dwa otwory nawiercone miedzy zębami koła zębatego. Fajnie to wszystko jest pomyslane.
Bardzo ciekawe jest łożyskowanie wałka atakującego od strony przodu ciągnika. Mianowicie wchodzi on w wał sprzęgłowy i jest wewnątrz oparty na łozysku wałeczkowym, które dostajez kolei smarowanie od zewnątrz przez dwa otwory nawiercone miedzy zębami koła zębatego. Fajnie to wszystko jest pomyslane.

- Deleted_User
Ja również mam rozpołowiony silnik... nie mam łożyska oporowego na sprzęgło, wiec kombinuje i dotaczam wałek prowadzący na zastępcze łożysko... Dużo kombinacji
Jeżeli znacie numer lub oznaczenie w/w łozyska to proszę o pomoc.

U mnie na szczęscie te łozysko jest w dośc dobrym stanie. Ale był dziś mechanik i obejrzał to co zostało w skrzyni. Niestety czeka mnie również wyciaganie całego wałka pośredniego Jego gdyż łożyska również długo nie pochodzą