Remont-URSUS C-325
RE: Remont-URSUS C-325
Witam. Myślałem o jeszcze większej wygodzie i blokadzie na siłownik podobnie jak w samochodach ale Ursusy mają proste kłowe blokady i twarde sprężyny, to by raczej chyba żle chodziło, a tą ręczną to się fajnie wyczówa i przy przeciążeniu też swobodnie wyskoczyć może, od oryginału jednak znacząco odbiega. Jak w końcu będę miał Ciapka to o patent poproszę. Pozdrawiam.
Damber, słyszałem że poprawianie zamysłu inżynierów przynosi marne skutki. Ale ta blokada to mistrzostwo, Sam sporo z blokady w swoim korzystam i żałuję że czegoś takiego nie wymyślili w ZM Ursus.
Gratuluję pomysłu i czekam na zdjęcia ukończonego Ciapka!
Gratuluję pomysłu i czekam na zdjęcia ukończonego Ciapka!

Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
- chrapek3011
Ja w poczciwej sześćdziesiątce zakładam drugą dźwignię od hamulca ręcznego do blokady...I to zdaje egzamin od kupę lat...Sam w swoim Majorze mam sprzęgło na rękę,też na dźwigni od ręcznego,tak jak w nowszych jest od drugiego stopnia...Ci co mnie znają osobiście to wiedzą o co chodzi...
A czy kolega @chrapek3011 może podesłać fotki patentu tej dźwigni ręcznej do blokady?
- chrapek3011
Może podesłać ale nie na dzisiaj...Sprzęgło swoje na teraz...a patent blokady na później,bo akurat w swoim Majorku blokady na rękę nie potrzebuję...
Opisowo to się przedstawia tak...Kompletną dźwignię od ręcznego hamulca przykręca się na trzy śruby do mostu z prawej strony jak ręczny z lewej...Dźwignię łączy się cięgnem z pedałem blokady i po temacie...dla mnie jest to proste,bo dużo tego zrobiłem...fotki wkrótce,bo trzeba jechać do traktora,na którym to robiłem...
Opisowo to się przedstawia tak...Kompletną dźwignię od ręcznego hamulca przykręca się na trzy śruby do mostu z prawej strony jak ręczny z lewej...Dźwignię łączy się cięgnem z pedałem blokady i po temacie...dla mnie jest to proste,bo dużo tego zrobiłem...fotki wkrótce,bo trzeba jechać do traktora,na którym to robiłem...
Ja mam pedał obcięty i na trzpień wkładam aluminiową wajchę, jak nie używam blokady to wajchę wysuwam i mi nie przeszkadza.
Ja u siebie w majorku mam długą wajchę, bo ten "pedał" mnie już wkurzał, a wajcha praktyczniejsza 

Wasze prace juz na zaawansowanym poziomie,ja z braku czasu utknelem punkcie......ale pociesza mnie przyslowie ze co nagle to po djable, co masz zrobic teraz zrob jutro.....
Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Powodem mojej nieobecności był mój stary PC, który odmówił posłuszeństwa
- to tak dla usprawiedliwienia się *yes*
Przy ciapku się wiele nie zmieniło, dalej robie przy felgach, a dokładnie przy mocowaniach tarcz do obręczy kół. Były popękane więc postanowiłem zrobić nowe. Otwory w tarczach, które służą do mocowania obręczy też były już wyrobione. Zostały zaspawane i wywiercone na nowo, a tak wygląda nowy uchwyt obręczy na tle starych:

Przy ciapku się wiele nie zmieniło, dalej robie przy felgach, a dokładnie przy mocowaniach tarcz do obręczy kół. Były popękane więc postanowiłem zrobić nowe. Otwory w tarczach, które służą do mocowania obręczy też były już wyrobione. Zostały zaspawane i wywiercone na nowo, a tak wygląda nowy uchwyt obręczy na tle starych:

Facebook. old URSUS tractor
Witam. Taka modernizacja znacząco wzmocni felgi. Znowu mamy do czynienia z poprawianiem Ursusa, ale niestety starzy inżynierowie mieli mniej czasu na doswiadczenia i też materiał musieli oszczędzać. A rozwiązanie podobne do Zetora. Pozdrawiam.
a propo PC kolejny temat drandrzeja remont starego pc. Ty się cierz że mocowania nie pękły podzas jazdy bo by było gorzej.
Jacek muszę się przyznać, że te mocowania to troche podpatrzyłem ze starszych wersji c325. Miały mocowania zrobione z kształtownika kwadratowego i chyba faktycznie zostało to zmienione, aby obniżyć koszt produkcji.
Solo wole nie myśleć o tym co by się stało jak by się oberwały wszystkie mocowania podczas jazdy...
Ciesze się tym, że dziś przyspawałem nowe mocowania do obręczy i mogę oddać felgi do piaskowania.
Po wypiaskowaniu felg chce je porządnie zakonserwować od środka tak "raz na zawsze" żeby już nie rdzewiały wewnątrz. I tak sobie myśle, czy zamiast farby nie była by lepsza jakaś żywica na metal - co o tym myślicie, może już ktoś z Was coś takiego robił?
Solo wole nie myśleć o tym co by się stało jak by się oberwały wszystkie mocowania podczas jazdy...
Ciesze się tym, że dziś przyspawałem nowe mocowania do obręczy i mogę oddać felgi do piaskowania.
Po wypiaskowaniu felg chce je porządnie zakonserwować od środka tak "raz na zawsze" żeby już nie rdzewiały wewnątrz. I tak sobie myśle, czy zamiast farby nie była by lepsza jakaś żywica na metal - co o tym myślicie, może już ktoś z Was coś takiego robił?
damber, do kupienia są bardzo fajne środki do konserwacji które działają na bazie polimeryzacji. Osobiście używałem jednego z nich przy konserwacjach w autach. Metal czyszczony do gołego metalu, potem malowane tym środkiem, który wchodzi w reakcję z ewentualnym wżerami i rdzą. Potem podkład i farba. Jak dotąd nie spotkałem nic lepszego, polecam
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Witam. Te grunty są bardzo dobre, bo wytrawiają powierzchnie, ale trzeba je podkładem akrylowym przemalowywać i wtedy jest bezpiecznie dla lakierów, albo możesz podkładem epoksydowym i na to lakier, to będzie taniej. Podkłady dwuskładnikowe już minię całkiem wypierają. Najtaniej to chyba środki Novola wychodzą, i są względnej jakości. Pozdrawiam.
Dzięki Jacek za podpowiedź. Sprawdzę co Novol ma w ofercie. Niedługo będę potrzebował tego środka, bo dziś udało się dokończyć przednie felgi i mogę je zawieść do piaskowania razem z tylnymi. Poprościłem krawędzie i teraz jakoś wyglądają, a miałem zamiar kupować nowe na przód, bo te miały dość mocne wgniecenia, ale udało się to wyklepać
Opony założyłem, aby sprawdzić czy nie mają bicia po prostowaniu - jest OK. Teraz tylko wypiaskować i można malować, ale do zakładania opon muszę zrobić sobie jeszcze łyżkę z tworzywa, aby nie zniszczyć krawędzi i nie uszkodzić farby przy zakładaniu opon.

Jak zawsze starannie i z precyzja,a jak je klepales? Na goraco ?Czy tak na zimno tez da rady? Co uzyles jako podklad do klepania.
A zrobiłem sobie taki przyrząd pomocniczy. Jutro będę miał trochę czasu to wstawię foto. Klepałem na zimno, bo na gorąco blacha na feldze mogła by się za bardzo przegrzać i się szybko odkształcać.
2 osoby i 3 młotki.
Duży młotek trzymany przez 1 osobę jako "kowadło".
Mały młotek odwrócony (cienka część w rancie felgi) trzymany w lewej ręce przez osobę 2 jako narzędzie i średni młotek w prawej ręce jako pobijak.
No i od lewej do prawej po kawałeczku i z powrotem.
Duży młotek trzymany przez 1 osobę jako "kowadło".
Mały młotek odwrócony (cienka część w rancie felgi) trzymany w lewej ręce przez osobę 2 jako narzędzie i średni młotek w prawej ręce jako pobijak.
No i od lewej do prawej po kawałeczku i z powrotem.
No i felgi na oko wyszły okrągłe, a do maszyny wolnobieżnej to wystarczy. Damber ty te felgi piaskujesz idealnie do białości, to ci wystarczy podkład epoksydowy i jak wytrzesz papierem 800 to od razu kładż lakier, Novol ma 3000 barw w palecie i pewnie dobierzesz idealnie kolor fabryczny.