Ursus C-355, 1971 rok

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
Adam03

Re: Ursus C-355, 1971 rok

Post autor: Adam03 »

Kurde, już myślałem że nikt tego nie zauważy :lol:

Ogólnie to cały tył będzie tymczasowo przekombinowany. Oprócz grubszych ramion pojawia się także cięgła dolne obecnej produkcji. Zakładam je z tego powodu, żeby ciągnik jak najszybciej skompletować. Obserwuję ogłoszenia ze sprzedażą oryginalnych części, ale cenowo na ten moment mnie zabijają. Gdy trafię elementy z logiem ZMU w rozsądnych pieniądzach, kupię je i zamienię, a te co mam aktualnie zamontowane sprzedam.
Niby mógłbym regenerować moje ramiona, ale są tak wytłuczone, że prasa by nic nie pomogła.

Podobny dylemat miałem z łącznikiem zaczepu górnego (tego z kalamitką). Jak wiadomo obecna produkcja charakteryzuje się kanciastym kształtem, a mi nijak to pasuje. Na całe szczęście da się kupić taki sam elememt od Zetora 5211, który bardziej przypomina oryginał, ale jest znacznie droższy. Myślę, że warto zaryzykować.

Mimo awarii u prawej ręki postanowiłem sobie pomalować poniektóre elementy zgodnie z listą, która pojawiła się w jednym z tematów. Światło dzienne pokazało też, że czekają mnie poprawki, ponieważ gdzieniegdzie pojawiły sie niedomalowania. Przy następnym mieszaniu farby podociągam to pędzelkiem - ale mimo to, na pierwszy raz malowania poliuretanem moim zdaniem wyszło całkiem przyzwoicie. Finalnie elementy wskazujące punkty smarne zostały pomalowane kolorem RAL 3003.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ