Kabina ursus c360

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
Hubert_Sadownik

Kabina ursus c360

Post autor: Hubert_Sadownik »

Dobry Wieczór chcę zakupić kabinę do ursusa c360 ciągnik głównie pracuje w sadzie.Zastanawiam się nad kabiną Koźmin WLKP i nie wiem lepiej kupić kabinę z błotnikami czy bez?
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Re: Kabina ursus c360

Post autor: qkohe155 »

Irytują mnie takie pytania - w Koźminie (moja gmina) są chyba 4 firmy produkujące kabiny, w całej gminie jeszcze więcej. Doprecyzuj o jakiego producenta ci chodzi. Do sadu masz ciągnik zwężony, czy nie?
Ja szczerze mówiąc nie wiem jakiego producenta polecić, bo już na każdego narzekanie słyszałem, a inni znowu każdego potrafią chwalić. Naglak na pewno będzie najdroższy i jakąś jakość chyba trzyma, ale czy ci tańsi są dużo gorsi to nie powiem. Nam kabinę zrobili po godzinach pracownicy Naglaka 20 lat temu. : D
Generalnie odradzam kabiny, które nie mają uszczelki na dole tylnej szyby, bo woda leci do środa i tapicerka pęka moment. Warto też wziąć drzwi otwierane do tyłu, bo nie kolidują z lusterkami oraz można je sobie latem uchylić.

Na pewno kabina z błotnikami będzie lepsza, lepiej spasowana/szczelniejsza, choć w tym ciągniku bez własnej ingerencji ten temat i tak leży i kwiczy. Oryginalne błotniki ciągnika raczej żywotnością nie powalają, dobrej jakoś kabina na pewno będzie miała lepsze. Za to kabina bez na pewno tańsza.
Ogólnie ceny niezależnie od producenta są lekko absurdalne biorąc pod uwagę wartość ciągnika. Ja bym się rozejrzał za kabinami używanymi, szczególnie tych bez błotników jest dużo i można w dobrej cenie znaleźć. Nawet kolegi ojciec, który pracuje w Bartesko kupił używaną.
Absentmided

Post autor: Absentmided »

Naglak i bartesko kojarze a inne ? Polecasz jakiegos producenta uszczelek ? Chcialem kupic nowe do kabiny starego typu ciezkiej serii
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Naglak, Bartesko, Szyszka, Henmar, Rejek.
W gminie jeszcze Gola, Szymczak.
Czy wszystkich wymieniłem nie wiem, a pewnie jeszcze się znajdzie nie jedna firma krzak co po garażach robi. Choć nie wiem też, czy np. Henmar się już nie przerzucił na same wózki widłowe, bo do nich na pewno produkuje on, Naglak i Bartesko.

Co do uszczelek nie doradzę, bo nie mam porównania, ale wiem że chyba ze 2 producentów tu jest (nie od kabin). Sam jedynie kupowałem kilka lat temu do podłogi w Zetorze taką uszczelkę płaską jak potrzebujesz do tej dolnej szyby. Jednak nie bezpośrednio, a przy okazji w bardzo dobrym sklepie z częściami w Golinie i z góry ci powiem, że ciężko kupić taką, ja kupiłem ze zgrubieniem na końcu i je odciąłem. A w tej kabinie na C-355 uszczelki są ze samochodów ze szrotu i poza tym, że są powyginane we wszystkie strony i fatalnie docięte, to trzymają się świetnie mimo 30/40 lat.

Szyby też robią na miejscu, Bartesko pod Jarocinem samo dla siebie i nie tylko, a w Krotoszynie Szot Hart np. dla Naglaka. Ja będę u nich zamawiał szybę tylną taką jak w tych nowych kabinach z bezramkowymi, bo ta nasza kabina nie dość, że jest właśnie bez uszczelki na dole i nie da się tego zrobić sensownie, to jest w wersji wąskiej, której Naglak już praktycznie nie robi, a w bezramkowej wcale.
Hubert_Sadownik

Post autor: Hubert_Sadownik »

Chodzi mi o kabiny typu naglak chce zwykłą nie zwężona ani na innych błotnikach mi chodzi albo na oryginalnych albo na tych kwadratowych
Napewno potrzebuje dzwi otwierane do przodu bo mój kolega w 3p miał takie że się otwierały na koło i wykrzywił się podczas zbiorów jabłek więc wolę tak otwierane do przodu
Obrazek
Kabina takiego typu mi mi się podoba i nwm czy brać z błotnikami czy bez
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Ale ci wszyscy producenci, których wymieniłem robią kabiny, które można określić jako ,,typu Naglak". W sumie to sam nie wiem, czy oni się z Naglakiem dogadali, że mogą robić prawie identyczne kabiny czy jak.
Ta z linku na pewno nie Naglak, bo za tania. No, ale producenta sobie już wybierz sam, najlepiej się przejedź do Koźmina i porównaj ich wykonanie - grubość blachy, malowanie itp. Ja bym jedynie zwrócił uwagę na tę uszczelkę szyby i tył błotników, jeśli je weźmiesz. Jak dla mnie tylko odkręcany, plastikowy tył, bo metalowym zahaczysz i cały błotnik gniesz.
Drzwi przód, czy tył jak myślisz to nie zahaczysz ani tym, ani tym, ale w sadzie pewnie łatwiej o to, o zaletach pisałem wyżej.
Błotniki jak nie będzie dużej dopłaty, a oryginalne masz w kiepskim stanie to bym brał, bo jednak lepsze te razem z kabiną.
Mateusz198011

Post autor: Mateusz198011 »

Ja osobiście polecam tylko firmę NAGLAK.
ODPOWIEDZ