Sprawdzony sposób na pomiar obrotów silników/wałków/kół

Wszystko co związane z motoryzacją
anim7991

Sprawdzony sposób na pomiar obrotów silników/wałków/kół

Post autor: anim7991 »

Hej! Gdzieś widziałem i sprawdziłem i dzielę się z wami. Jest taka aplikacja na telefon którą w bardzo prosty sposób można sprawdzić prędkość obrotową silników czy szajbek - dla mnie okazało się mega przydatne.

Zasada jest prosta - na kole naklejamy biały pasek z taśmy bądź znaczymy białym markerem. Włączamy maszynę i gasimy światło. Uruchamiamy aplikację i mniej więcej ustawiamy prędkość i włączamy stroboskop. Zamiast obracającego się koła widzimy poruszający się na około się biały pasek. I tak, jeżeli obraca się w prawo to mamy ustawione zbyt wysokie obroty a jak w lewo to zbyt małe. Musimy teraz zwiększać/zmniejszać częstotliwość mrugania stroboskopu do momentu, aż w naszych oczach biały punkt stanie nieruchomo bądź bardzo wolno się przemieszcza.

Obrazek

Obrazek

U mnie sprawdziło się to nieziemsko. Zamiast kupować tachometr za kilka stówek mogę zrobić to na telefonie. I tak, dowiedziałem się, że obroty silnika S231 (12nastka) to 255 obr/min, dla sprawdzenia koło które jest mniejsze i idzie do napędu ma 350obr/min. Sprawdzałem też silnik klatkowy to ma 1455 (na tabliczce znamionowej ma 1415). Dlatego alternator cięzko mi się wzbudza ;-)

Obrazek

I nie jest to żadna reklama - ja pobrałem darmową aplkę RPM Meter - Strobe Light i tam nie mam reklam ale pewnie większość podobnych aplikacji w sklepie ma podobną zasadę działania. Przydatne jak mamy np. silnik elektryczny bez tabliczki znamionowej itp.

Przekazuje dalej i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Re: Sprawdzony sposób na pomiar obrotów silników/wałków/kół

Post autor: Ursus »

Ciekawostka. nie słyszałem o tym nigdy.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
bastolino

Post autor: bastolino »

Potwierdzam. Działa. Tylko lampa w komórce jest trochę słaba i trzeba by zaciemnić pomieszczenie. Ja to robiłem po zmroku i było OK.
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

Nie każdy model telefonu poradzi sobie z dostępnymi aplikacjami.Ja dość często korzystałem z aplikacji inklinometru do wstępnej kalibracji czujników i na teoretycznie "gorszym"tel.miałem znacznie mniejszy błąd ;) .
anim7991

Post autor: anim7991 »

Jak dotąd nie miałem telefonu, który sobie nie radzi.

Dla mnie to idealne rozwiązanie. A jak ktoś ma C330 albo C328 to niech zmierzy te obroty jałowe.
ODPOWIEDZ