Ursus C-355 1972r

Wszystko o naszych Ursusach
Majster90

Re: Ursus C-355 1972r

Post autor: Majster90 »

ursus152 pisze: dzisiaj, 9:54
qkohe155 pisze: wczoraj, 20:35 Jeszcze korzystając z okazji, że kolega ma absolutnie nieskazany pędzlem egzemplarz mam pytanie/ciekawostkę: Czy te ciągniki miały oryginalnie malowane pedały na czarno? U nas są, na 90% oryginalnie. Najlepiej widać na blokadzie.

Obrazek

Obrazek

Tak, pedały w ciągnikach były malowane na czarno. Tak samo jak wszystkie punkty olejowe (wlewy, spusty i miarki) były malowane na czerwono
Więc raczej nie były malowane na czarno, skoro ja pedały mam w oryginalnym stanie :)
Awatar użytkownika
Adam03

Post autor: Adam03 »

Też mnie to dziwi. W kwestii nakrętek wlewów oleju to pewniak - były one w czerwonym kolorze, ale o pedałach w czarnym kolorze pierwsze słyszę. Trzeba by było znaleźć jakieś zdjęcia archiwalne i na ich podstawie wysuwać wnioski.

Przejrzałem katalog. Co do pedału blokady nie zauważyłem żadnych adnotacji odnośnie jego zmiany w jakimś roczniku.
ursus152

Post autor: ursus152 »

Majster90 pisze: dzisiaj, 14:43
Więc raczej nie były malowane na czarno, skoro ja pedały mam w oryginalnym stanie :)
Były były
Na c330 która jest u nas od nowości tata również mówił że były pomalowane na czarno jednak z biegiem lat się to wytarło. Podczas renowacji rzeczywiście udało mi się znaleźć ślady czarnej farby na pedałach.
Kiedyś też przeglądałem zdjęcia fabryczne i również dało się zauważyć na niektórych czarny kolor

A tu na dowód proszę bardzo, zbliżenie na pedal sprzęgła w c335 z początku produkcji gdzie widać dokładnie kolor czarny
Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 lip 2025, 15:40 przez ursus152, łącznie zmieniany 1 raz.
Majster90

Ja w 355 mam w kolorze korpusu i to jest oryginał, a w innych modelach nie wiem więc się nie wypowiadam :)
Majster90

Adam03 pisze: dzisiaj, 14:59 Też mnie to dziwi. W kwestii nakrętek wlewów oleju to pewniak - były one w czerwonym kolorze, ale o pedałach w czarnym kolorze pierwsze słyszę. Trzeba by było znaleźć jakieś zdjęcia archiwalne i na ich podstawie wysuwać wnioski.

Przejrzałem katalog. Co do pedału blokady nie zauważyłem żadnych adnotacji odnośnie jego zmiany w jakimś roczniku.
A wiadomo co było na czerwono ciapkane? Np wlew oleju itd
ursus152

Majster90 pisze: dzisiaj, 15:29 Ja w 355 mam w kolorze korpusu i to jest oryginał, a w innych modelach nie wiem więc się nie wypowiadam :)
Tego nie neguje że możesz tak mieć oryginalne 😄
Nie mniej jednak zarówno 330 (i pochodne) jak i 355 (i pochodne) miały te pedały pomalowane. Czy zdarzały się również nie malowane? Pewnie tak
Majster90

Dokładnie tak 8-)
Kacper04_55

Post autor: Kacper04_55 »

Myliłem się. Pedały są koloru CZARNEGO.
Najlepiej to widać na blokadzie :)
Pod czarnym tam gdzie się już wytarł to jest farba koloru korpusu, czyżby malowali je z koloru korpusu na czarny ?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Adam03

No i mamy odpowiedź. Mimo, że czarne pedały mi się nie podobają to chyba będę zmuszony tak to pomalować... :roll:

Ale! Mamy też pokazane jak powinien wyglądać oryginalny pedał blokady. Temat zdaję się być rozwiązany ;)
ursus152

Kacper04_55 pisze: dzisiaj, 17:31 … czyżby malowali je z koloru korpusu na czarny ?
Tak, cały ciągnik był najpierw składany (bez blacharki i kół oczywiście) następnie malowany (nie malowano części osobno) dopiero później „malowane” były detale na czarno i czerwono

Powiem więcej, na czarno malowano części ruchome, poza pedałami były jeszcze główki dźwigienek, korbka wieszaka przy podnośniku
Awatar użytkownika
Adam03

Jednak faktycznie tak było - jedno zdjęcie warte więcej niż tysiąc słów:
Obrazek
Majster90

Ciekawe, ja mam tak jak pisałem w kolorze korpusu śmiesznie będzie wyglądać jak korpus popielaty a pedały czarne 😉
Kacper04_55

Post autor: Kacper04_55 »

Majster90 pisze: dzisiaj, 19:12 Ciekawe, ja mam tak jak pisałem w kolorze korpusu śmiesznie będzie wyglądać jak korpus popielaty a pedały czarne 😉
Zapewne ci już zszedł kolor czarny. U mnie pod czarnym też mam normalnie kolor korpusu
Albo zapomnieli u ciebie pomalować :lol: :lol:
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Post autor: qkohe155 »

@Kacper04_55
Dzięki za rozwianie wątpliwości - jednak masz czarne i pedał już nowego typu.
@ursus152
Dokładnie tak jak piszesz - podkład pewnie wszystko osobno, a w kolor już po złożeniu (tak samo, a nawet bardziej to widać w Bizonach i chyba większość fabryk tak robi/ła). Na czarno jak widać wszystkie elementy służące do obsługi, co w sumie idealnie wiąże się z czarnymi gałkami, kierownicą i tulejką pedału gazu(gorzej z białymi). Z tym, że nie malowano ich w całości, a raczej tylko z większego końcówki. Tak samo jak elementy kontrolne? na czerwono. Mogę zrobić u siebie dokładną listę, jeśli znajdę chwilę. A w sumie jaki to mógł być odcień? Bo u mnie jest ewidentnie wiśniowy, ale mógł ściemnieć.
@Majster90
Przejrzałem twój temat i twój ciągnik lakierniczo raczej w oryginale nie jest. Maska też podejrzana sprawa.
A oryginalnie pedały raczej tez miałeś czarne, bo patrząc na moje i Kacpra to nie jest łatwo o idealne starcie samego czarnego. Przeważnie ściera się do gołej blachy, a tam gdzie noga nie sięga zostaje czarny - najlepszym dowodem jest pedał blokady, a dodam, że na naszych ziemiach bez używania blokady można było pomarzyć o orce na 3 skiby(nawet Zetorem 7211). Polecam też porządnie umyć i stanąć w dobrym świetle, żeby sprawdzać takie sprawy (sam wiele lat nie wiedziałem że tam jest czarna farba).
szubinska

Post autor: szubinska »

Obrazek

Obrazek
Majster90

qkohe155 pisze: dzisiaj, 19:52 @Kacper04_55
@ursus152
Dokładnie tak jak piszesz - podkład pewnie wszystko osobno, a w kolor już po złożeniu (tak samo, a nawet bardziej to widać w Bizonach i chyba większość fabryk tak robi/ła). Na czarno jak widać wszystkie elementy służące do obsługi, co w sumie idealnie wiąże się z czarnymi gałkami, kierownicą i tulejką pedału gazu(gorzej z białymi). Z tym, że nie malowano ich w całości, a raczej tylko z większego końcówki. Tak samo jak elementy kontrolne? na czerwono. Mogę zrobić u siebie dokładną listę, jeśli znajdę chwilę. A w sumie jaki to mógł być odcień? Bo u mnie jest ewidentnie wiśniowy, ale mógł ściemnieć.
@Majster90
Przejrzałem twój temat i twój ciągnik lakierniczo raczej w oryginale nie jest. Maska też podejrzana sprawa.
A oryginalnie pedały raczej tez miałeś czarne, bo patrząc na moje i Kacpra to nie jest łatwo o idealne starcie samego czarnego. Przeważnie ściera się do gołej blachy, a tam gdzie noga nie sięga zostaje czarny - najlepszym dowodem jest pedał blokady, a dodam, że na naszych ziemiach bez używania blokady można było pomarzyć o orce na 3 skiby(nawet Zetorem 7211). Polecam też porządnie umyć i stanąć w dobrym świetle, żeby sprawdzać takie sprawy (sam wiele lat nie wiedziałem że tam jest czarna farba).
Ogólnie to on jest po umyciu takim środkiem gdzie zeszła farba ta co był pomalowany i prześwituje oryginalna farba, jeśli chcesz jakieś fotki mogę podesłać :)
Majster90

szubinska pisze: 8 min temu Obrazek

Obrazek
Ciekawe ile cm malowali te elementy na czarno
Majster90

qkohe155 pisze: dzisiaj, 19:52 @Kacper04_55
@ursus152
@Majster90

Obrazek
No, cały korpus na czarno był malowany ;)
Majster90

Obrazek
ODPOWIEDZ