RS 09-od początku

Czyli RS i inne
Awatar użytkownika
C360-3P

RE: RS 09-od początku

Post autor: C360-3P »

Z tyłu RS-y miały bliźniaki .Potrzebne szersze ?
krakerss

Post autor: krakerss »

Witam
Nie wiem tylko po co szersze koła. Moim zdaniem to jedna z wielu zalet takiej maszyny. Mimo pozornej małej szerokości bieżnika (jodełki) naprawdę dobrze ciągnie. Mam przy swoim ładowacz przedni i nie wiedze problemu z tym że coś z szerokością ogumienia nie tak. Myślę raczej o obciążeniu tego co mam( obciążniki na tylnie koła) lub coś na belkę. Czy ktoś ma wiedze na temat obciążania tylniej osi w RS 09 ? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Szczepan-1990

Post autor: Szczepan-1990 »

Jedynie bliźniaki, widziałem kombinację z kołami od C-360 ale nie wiem jak to dawało rade jednak moje wąskie jodełki dają radę ;)
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

U Mnie sa nadwarcianskie leki torfowe jak robimy 1 koszenie trawy w koncu maja sa klopoty {niekiedy]ze zbyt duzym uwilgotnieniem.Nosnik na oponach szerokosci 8cali z pewnoscia siadzie po most. Zamierzam eksploatowac RS z ladowaczem przekombinowanym do zaladunku bel ofoliowanych,przerobki przeprowadze w taki sposob aby nie zniszczyc charakteru RS maszyny ktora mechanizowala Polska i nie tylko Wies. Co do kol zaloze jak naj bardziej orginalne felgi z oponami 9x36 Galaxy na przod 6.00x16 a te szerokie bede mial w razie gdyby bylo mokro.Pomysl z kolami od C360 b.dobry tyle ze felga jest na 8 otworow na szpilki tez szukalem info i wyklapkowalem ze najprawdopodobniej bedzie pasowac od Wladka T 25 6 dziur mozliwosc opony 12.4X28{ciapek] Z technikum wim ze mozna napelnic kola ciagnika woda w celu uzyskania lepszej sily uciagu.
krakerss

Witam
W opisanej sytuacji szerokość opon ma znaczenie przyznaje. I jest zasadne stosowanie bliźniaków z tyłu. Z pewnością lepiej bliźniak niż jakieś przeróbki piast. A jeszcze lepsze rozwiązanie to np demontaż na czas pracy na łące tura ( zawsze z 350 kg mniej). Jeśli teren bywa podmokły RS powinien się sprawdzić nie jest ciężki chociaż mimo uźycia lekkich stopów przy konstrukcji wagę ma 1,3 t. To nie mało. Jak dla mnie tej masy nie widać Świetnie na takich terenach radzą sobie konstrukcje SAM Lżej się nie da ( znajomego maszyna 650 kg ) i super sprawuje się z OSĄ.( ale to nie forum o samach). Pozdrawiam i miłej eksploatacji RS-a. Ja z każdym dniem lubię coraz bardziej to „dziwadło”. Tomasz
Awatar użytkownika
Szczepan-1990

Ja na swoich 'slikach' kilka razy siedziałem-przyznaję i brakuje mi jednak w pracy na podmoklym terenie tych bliźniaków. Jeśli masz możliwość to polecam naprawdę. Zdarzało się siedzieć po belkę w błocie, wtedy tylko 'na kija' dało radę wyjechać o własnych siłach... ;)
krakerss

Mam RS i nie jednego kija .... Jak to się robi że zapytam ?
Tomek RS

Post autor: Tomek RS »

witam wszystkich posiadam dwa RS 09 są na chodzie po przeczytaniu waszych postów postanowiłem je w Miarę możliwości odremontować to naprawdę są wspaniałe maszyny pozdrawiam ;)

jak zrobię fotki to je wam pokarze a może wiecie czy jeszcze można regenerować pompę wtryskową bo końcówki wtryskiwaczy można wymienic bez problemu
Awatar użytkownika
hubert

Post autor: hubert »

Ja myśle, że pompe spokojnie doremontujesz, w zakładzie, bo sekcji to teraz jest na umór i zaworków, zawsze się coś dobierze:)
Tomek RS

witam a czy ktoś wie jak oddzielić głowicę od cylindra bo dziś zacząłem rozebrać silnik w jednym z moich RS i wyjąłem głowice razem z cylindrem z tego co wiem to w RS-ach nie ma uszczelki pod głowicą a nie chce nic na siłę żeby niczego nie uszkodzić tak myślę jak by trochę ogrzać głowicę
Awatar użytkownika
Szczepan-1990

Ogrzej i samo puści. Acetylenem najlepiej i tlenem... Tylko ostrożnie
Awatar użytkownika
C360-3P

Post autor: C360-3P »

Z tego co pamiętam to w jakiejś instrukcji napraw było tak:Drewniany kołek do cylingra i całością o jakieś stabilne twarde podłoże .Oczywiście tym kołkiem a nie głowicą Tak kilka razy i cylinderek musi spaść
Tomek RS

witam czy ktoś się orientuje czy monza dostać filtr paliwa do RS albo jakiż zamiennik:)

witam fotki mojego silnika który remontuje niedługo pokarze moje Rs y

zobaczcie zdięcia tomekrs tam bedzie ten silnik na fotosik.pl

a jak dodać u dołu takie małe zdjęcia jakie są w niektórych postach
Awatar użytkownika
hubert

Post autor: hubert »

Dodałem to zdjęcie:
Obrazek

Fajnie się zapowiada:)

Dajesz Pobierz pozostałe kody na fotosiku i dodajesz miniaturka na forum (zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze) i kopiuesz i wklejasz;)
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

Mam pytanie do znawców RS. Czy ten typ był potem rozwijany, jeśli chodzi o konstrukcje, czy był robiony RS, a potem już nie? Bo wpadłem na kilka ciekawych zdjęć innych RS-ów, i wygląda to tak, jakby każdy pochodził od RS09, zresztą spójrzcie sami:
-RS 26
Obrazek
-RS 28
Obrazek
-RS 54/1
Obrazek
-RS 54/2
Obrazek

No i tu mam problem. Czy to tylko jakieś prototypy, czy seryjne maszyny, bo RS 26 to jeszcze jedno zdjęcie widziałem w polu.:confused:
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

Tak to są seryjne odmiany RS-a 09. Mi się udało sklasyfikować 14 odmian tego ciągnika. Produkcja została zakończona w 1972 roku. To bardziej na skutek centralizacji zakładów i podporządkowania produkcji pod ciagniki Fortschritt ZT bedące cennym źródłem dewiz dla NRD.

Przygotowano następcę RSa 09, wyposażonego w 45 kony silnik i nowoczesną oszkolną kabinę. Przed przednią osią znajdował się TUZ. Natomiast głównym elementem nośnym nadal była belka z otworami. Z zewnatrz ciągnik przypominał nośniki fendta z lat 80, traktor ten zakończył żywot jako prototyp.
Tomek RS

Obrazek

To zdjęcie znalazłem na allegro to chyba prototyp RS a he he takiego jeszcze nie widziałem

dziękuje ci Hubercie za pomoc takie to było proste ale jakoś nie mogłem na to wpaść pozdrawiam
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

14 odmian!? A jest szansa, że coś takiego gdzieś da radę ujrzeć na jakiejś imprezie? A jak nie to w pracy?
Awatar użytkownika
Szczepan-1990

Chyba ciężko będzie dziś je ujrzeć. Seria RS 09 jeszcze miejscami da się spotkać...
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

Dokładnie, małe szanse są żeby trafic nawet 2,3 odmiany. Natomiast lada chwila ukaże się artykuł o ładowaczach budowanych na bazie RS-a.
ODPOWIEDZ