wymiana skrzyni biegów w 4011 od c 360

Wszystko o naszych Ursusach
lukaszbarlog@vp.pl

wymiana skrzyni biegów w 4011 od c 360

Post autor: lukaszbarlog@vp.pl »

Witam posiadam c 4011 do wymiany mam skrzynie biegów.posiadam skrzynie od c 360 jak wygląda dopasowanie do tylnego mostu co z wałkiem atakującym co z wałkiem wom. wałkiem napędu pompy.
Czy wałek atakujący wymontuje bez wyciągniecia mechanizmu różnicowego
prosze o wskazówki przekładki
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Re: wymiana skrzyni biegów w 4011 od c 360

Post autor: Ursus »

A więc tak, na początek polecam zajrzeć:
https://www.youtube.com/watch?v=93EheMcxG0g
https://www.youtube.com/watch?v=z90GMhAohiQ

Skrzynia z mostem bez problemu będzie pasować. Wałek ataku wyjmuje się najlepiej po wyjęciu mechanizmu różnicowego z kołem talerzowym, tak też jest możliwa jego regulacja (koła atakującego względem mechanizmu różnicowego - odległość konieczna do prawidłowego zazębienia).
Jakby się uparł to odkręcisz nakrętkę koła atakującego i może uda Ci się wyjąć go do przodu (w stronę skrzyni) a łożyska zostaną w obudowie. Nigdy tak nie kombinowałem akurat więc nie wiem. Weź pod uwagę tylko czy wałek główny skrzyni masz nowy czy stary typ - bo wtedy będziesz musiał np. wałek ataku zmienić na odpowiadający typ. Nie napisałeś czy będziesz robił przekładkę samej obudowy czy skrzyni w całości z wałkami itd.
Podnośnik i tak musisz zrzucić, ale żeby wyjąć mechanizm to jeszcze przynajmniej jedną zwolnicę trzeba by zdjąć. Roboty sporo więcej.
Wałek WOM jest zamienny w C-4011 i C-360 ale różnica polega na tym, że trzeba przy stosowaniu 2-częściowego wałka dokręcić tzw. kostkę z tyłu tylnego mostu, a także zmienić tuleję napędową pompy przez którą przechodzi WOM - czyli jak zmieniać to zestaw albo od C-4011 albo C-360.

Jeśli coś pominąłem istotnego to może ktoś z kolegów dopisze, albo mi się przypomni to uzupełnię.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
ODPOWIEDZ