Ursus C-45 - różnice

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Ursus C-45 - różnice

Post autor: Ursus »

Założyłem ten wątek, aby wspólnymi siłami wykazać wszystkie zmiany, które były wprowadzane w ciągnikach Ursus C-45 i później C-451 - aby w końcu zebrać to wszystko i stworzyć artykuł na stronę.

Jeśli chodzi o Ursusa C-45 to bardzo trudno jest wywnioskować w którym roku, albo od którego numeru fabrycznego dana zmiana weszła do produkcji. Dlatego też postarajmy się chociaż wspólnie wymienić wszystkie różnice. Ja postaram się te widoczne zaopatrzyć zdjęciami.

Pomożecie?? ;)

Na początek najbardziej charakterystyczna moim zdaniem różnica - kształt rury wydechowej - tzw. "komina". Najpierw stosowano kominy "stożkowe" - później zastąpiono je tymi przypominającymi cygaro. Nastąpiło to mniej więcej w trakcie wdrażania Ursusów C-451 do produkcji.

Obrazek Obrazek

Kolejna różnica - oś przednia. Pierwsze egzemplarze posiadały oś sztywną - podobną do tych stosowanych w Lanzach (tylko prototypy). Jednak zaraz po uruchomieniu seryjnej produkcji C-45-tki wprowadzono resorowaną oś przednią. Następnie w C-451 wprowadzono oś sztywną w celu zwiększenia prześwitu.

Obrazek Obrazek Obrazek

Kolejną najbardziej rozpoznawalną różnicą są koła :) W pierwszych ciągnikach stosowano stalowe koła z ostrogami. Później wprowadzano sukcesywnie ciągniki na kołach ogumionych. Jednak na początku ciągniki ogumione posiadały tylne felgi żeliwne skręcane z dwóch połówek, które zostały zastąpione felgami tłoczonymi z blach stalowej - również składały się z 2 połówek ale były nitowane.

Ciągnik na kołach stalowych:
Obrazek

Różne felgi w Ursusie.

Obrazek Obrazek

Różniły się także siedzenia traktorzysty. Początkowo były to siedzenia z blaszanym siedziskiem i oparciem, zawieszone na płaskowniku ze sprężyna, które zastąpiono w C-451 siedzeniem o innej konstrukcji z miękkim siedzisku i oparciu.

Obrazek Obrazek
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
fazer_19

RE: Ursus C-45 - różnice

Post autor: fazer_19 »

Rozniece pomiedzy starym a nowym modelem stanowią tez bebny hamulcowe.Starszy model (c-45)mial wąskie bebny z jednym pedalem natomiast ten nowszy (c-451) mial szersze bebny z 2 pedalami rozpinanymi. Jest jeszcze pare zmianek ktore znam:)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No o tych bębnach to pierwsze słysze :confused:
Bo to, że późniejsze modele miały te dwa pedały i co za tym idzie niezależne hamulce na obydwa koła to wiadomo. Ja póki co chciałem wypisać te które przyszły mi jako pierwsze do głowy i które mogłem zaopatrzyć fotkami :) Jeśli znasz jeszcze jakieś to wypisz tutaj - chętnie poczytam. Bo jak powiadają - człowiek całe życie się uczy i umiera głupi :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
fazer_19

Post autor: fazer_19 »

Moge powypisywac i rowniez porobic zdjecia tych roznic:)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Oki - to jeszcze lepiej. :p
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Też się przymierzałem do wskazania różnic ale sprawa jest dość skomplikowana.
Może po numerach seryjnych?
Chodzi mi o to żeby np znaleźć najstarszy c-451.
Wówczas w katalogu części można odnaleźć różnice.
W katalogu części z 1954 nie ma np. kanciastych błotników, jest tylko jedna lampa "stop", komin starego typu, koła stalowe ale też i gumowe itd.(dwa rodzaje bieżnika).
W późniejszym katalogu (nie wiem z którego roku) są już oba rodzaje siedzeń, oś sztywna i resorowana, błotniki stare i te kanciaste.
Ostatnio ktoś wystawił na Allegro kopię katalogu do c-451 więc może tam coś zapytać?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No po numerach seryjnych to będzie wielki problem. W instrukcji pisze tylko chyba, że od numeru 14001 (dokładnie nie pamiętam) smarowanie łożysk wału korbowego jest olejem za pomocą pompki centralnego olejenia - wcześniej było prawdopodobnie smarowane smarem stałym.
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Właśnie zerknąłem na instrukcję C-451 i tam na samym początku jest napisane, że c-451 jest udoskonaloną wersją c-45 który był produkowany do końca 1956 roku.
Z tego wynika, że produkcja c-451 zaczęła się w 1957 ale przecież mogły być produkowane jednocześnie przez pewien okres.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Zgadza się. Ciągniki z błotnikami np. widziałem już w kronice chyba z 1954 czy 56 roku.
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

czy ta dyskusja ma szansę odżyć ??
inetersuje mnie jak rozpoznać rok mojego bombaja - czy po numerach (znalazłem i bite na zatoczeniu jakiegoś wałka po prawej i lane na pochwach )

1 pedał ham , różnicy w bębnach nie mam z czym porównać .podłoga stara z okrągłą dziurą na gaz

nadal również nie jestem pewien czy 12v czy 6v
ODPOWIEDZ