Ursus C45 , 1:43 , Schuco, edycja limitowana!

Czyli ciągniki i maszyny w małych rozmiarach
Awatar użytkownika
Deleted_User

Ursus C45 , 1:43 , Schuco, edycja limitowana!

Post autor: Deleted_User »

Witam,

Wszystkich zainteresowanych modelem Ursusa C45 zapraszam na stronę sklepu modelarskiego http://www.automodel.pl, gdzie dostępny jest traktor Ursus C45 w skali 1:43 z limitowanej edycji tysiąca sztuk.

Link do modelu:
http://www.automodel.pl/product_info.ph ... cts_id=451

Jeśli ktoś jest zainteresowany innymi modelami traktorów zapraszamy na stronę http://www.schuco.de .

Jesteśmy przedstawicielem Schuco na Polskę, tak więc jeśli jakiś model zainteresuje - prosimy pisać ! :)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: Ursus C45 , 1:43 , Schuco, edycja limitowana!

Post autor: Ursus »

Szkoda tylko, że ten model w niczym nie przypomina Ursusa C-45. Nawet na Lanza kiepski jest. Komin to istna tragedia. :( Niestety nie dałbym za niego 130 zł - przykro mi.
To stwierdzenie z opisu modelu "Super dokładne odwzorowanie" bym wykasował...
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
fazer_19

Post autor: fazer_19 »

No troszke brzydki, te szczegoly ktore są to bardziej pasuja do lanza..... Ursusa to on ma tylko napis.
Awatar użytkownika
Ursus c-325

Post autor: Ursus c-325 »

Zgadzam się. Ten "Ursus C-45" wygląda jak kiepska zabawka dla 4-latka. Chińskie traktorki są ładniejsze. Oni powinni wzorować się na modelu wykonanym przez Pawła. :yes:
Awatar użytkownika
Deleted_User

Paweł ja załwazyłem od kilku razy że dla Ciebie komin od ursusa c-45 to najważniejsza rzecz no troszke luzu :)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Co zrobie - mam takie jakieś odchylenie ;) Ale przyznasz że to jest najbardziej rzucająca się w oczy część Ursusa więc nie dziw się.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Deleted_User

Niektórzy to sobie poużywali ;)

Problemem jest to, że Schuco wydało ten model jako "URSUS Traktor" ;
Jako że na traktorach się jeszcze za mocno nie znamy stwierdziliśmy, że to c45.

Faktem jest, że Schuco użyło jako podstawy modelu Lanza i jedyne co zrobiło to nadruk Ursusa i zmieniło światła i dodało szybę z przodu ...
Dlatego nasze pytanie do Was - czy jest to coś co ma przypominać C45 czy Ursus wydał coś wcześniej wręcz identycznego jak Lanz i Schuco tym się mogło pokierować?

Co do jakości wykonania - absolutnie nie mogę się zgodzić, że chińskie zabaweczki są ładnej zrobione; mamy kilka traktorów z edycji prasy dla kolekcjonerów i te traktorki nie umywają się do precyzji detali modelu Schuco. :)

A kolorystyka..no cóż - zawsze istnieje możliwość przemalowania :)

I jeszcze jedno. Jako przedstawiciel mamy możliwość podsuwania pomysłów na modele - jeśli macie jakieś sugestie i dokładne plany - dajcie znać ! :)
Awatar użytkownika
Ursus c-325

Post autor: Ursus c-325 »

Ursus C-45 był prawie identyczny jak Lanz Bulldog. Lecz z upływem czasu wprowadzano różne zmiany w wyglądzie zewnętrznym.
A co do tego modelu to przerażają mnie tylne koła, fotel kierowcy wydaje się taki wysoki jak przednia szyba, grusza żarowa zbyt duża no i oczywiście ten nieszczęsny komin.

Natomiast co się tyczy pomysłów na modele to jeszcze żadna firma nie zainteresowała się polskimi ciągnikami. A jest ich przecież tak dużo. Universal Hobbies wypuści w lipcu model Ursusa C-325. A poza tym nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

automodel napisał/a:
Dlatego nasze pytanie do Was - czy jest to coś co ma przypominać C45 czy Ursus wydał coś wcześniej wręcz identycznego jak Lanz i Schuco tym się mogło pokierować?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem to pytanie. Chodzi Ci zapewne o to, że Ursus to wierna kopia Lanza - zgadzam się. Jednak ten model nie jest nawet wierną kopią Lanza. Żaden Lanz nie miał takiego komina, tak nisko umiejscowionego resoru itd. Ogólnie proporcje są bardzo zaburzone w tym modelu. Muszę przyznać, że modele Siku w 1/32 są bardziej wierne oryginałowi - pomimo, że mają dosyć niefortunnie zrobiony mechanizm skrętu, który lekko psuje wizerunek modelu oraz pomimo braku detali.
Wcale się nie dziwię, że bronisz swojego produktu - prawa rynku - jeśli chce się coś sprzedać to trzeba wyrobić temu dobrą markę. Ja uważam tak. Ten model nadaje się dla ludzi, którzy lubią zbierać modele - jednak nie nadaje się dla miłośników starych ciągników, gdyż ta grupa ludzi od razu dokładnie zweryfikuje zgodność z oryginałem. Ursus czy Lanz Bulldog to taki specyficzny ciągnik - niby wydaje się, że łatwiej zrobić model Lanza niż np. Zetora 25 - jednak w w tym modelu bardzo ważna jest proporcja określonych elementów. Jeśli będzie zachwiana to model co prawda będzie przypominał Lanza - ale w rzeczywistości będzie jakby karykaturką. Miałem okazję zrobić od podstaw Ursusa C-45 w skali 1/15 i największą uwagę skupiałem na elementach najbardziej charakterystycznych. Co prawda mój model nie jest idealny gdyż zrobiony został praktycznie w domowych warunkach bez dostępu do odpowiednich materiałów i narzędzi. Ale przy takim zapleczu i tradycji oraz doświadczeniu w robieniu modeli wydaje mi się, że firmę Schuco stać na dużo dużo lepszy model.
Mi osobiście podobają się bardzo modele w skali 1/18 firmy Schuco. Najbardziej do gustu przypadł mi Lanz Eilbulldog:

Obrazek

Fakt, że i skala jest większa i cena również. Ten model np. chętnie bym kupił jednak jego cena mi trochę w tym przeszkadza ;) Bo za 400 zł można kupić mase materiałów odpowiednich do zrobienia od podstaw modelu :)

P.S. Popatrzcie na komin w tym Lanzu - który również mi się bardzo podoba - skala jak powyżej - 1/18 - Schuco.

Obrazek

Czyli jednak dało się zrobić porządny komin :D
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

A co już jest ?? Kurcze czemu ja nic nie wiem ;)
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

Z tym pierwszym z szuco to kłopot jest. to nawet traktoru nie przypomina bo za cacy jest..
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

Który numer Cllassic Auto? Lecę zaraz kupić :) Paweł tak trzymać.
Awatar użytkownika
Deleted_User

jak już to lepiej kupić na stare ciągniki na universalhobbies:http://www.universalhobbies.net/index1.htm
ODPOWIEDZ