Widziane zabytki
RE: Widziane zabytki
To raczej nie traktor tylko silnik parowy z dyszlem do transportu .Silniki piękne ale trochę takie zaniedbane , chyba tracą nadzieję na drugie życie 

ihc- odróżniam maszyne parową od ciągnika, dwa zdjęcia u góry kolego 

- przemekprzemek2
Jak widać zabytki pomału niszczeją a z nimi niszczeje historia.
Paweł, nie jest to SAM z silnikiem ify ?
słabo widać , z boku by się zdjęcia przydały
swoją drogą widać jak remontuje te silniki , slavia bez głowicy , ciekawe czy woda nie leje się na tłok o ile jest
słabo widać , z boku by się zdjęcia przydały
swoją drogą widać jak remontuje te silniki , slavia bez głowicy , ciekawe czy woda nie leje się na tłok o ile jest

Sory Paweł, albo wczoraj coś mi na oczy padło albo nie było tych dwóch zdjęć , bo bym się nie wychylał 

- Marcin125p
Dzisiaj widziałem: młocarnię MCC-10B, prasę PS1A, oraz kilka konnych: pługi, kultywator i kopaczkę i garażu u tego gospodarza Syrenę bosto i Junaka z przyczepką
RATUJMY LEGENDY NASZYCH PÓL I DRÓG
- Jacek ze Skansena
Ja wczoraj widziałem MSC 20. To jest kolos po prostu. Jest do sprzedania. Części drewniane zastąpiono metalowymi ale jest w świetnym stanie. Gość chce za to 3000 zł to mnie odstraszyło ale jeśli jest ktoś kto ma ochotę to pomogę to wydostać od tego Pana.
Teraz chcę Wam się pochwalić. Otóż w dniu 06 wrzesień 2009 roku zapoczątkowalem w naszej gminie Czarna k. Łańcuta jako pierwszy wystawę starych maszyn i traktorów. W tym dniu odbywały się u nas dozynki. W tej dziedzinie jestem na tutejszym terenie pionierem, ponieważ bylem sam jedyny. Trochę niezręcznie się z początku czułem , nikt do tej pory jeszce tego nie robił, ale wszystko minęlo z chwilą, kiedy pierwsi ludzie zaczeli oglądać mojego Ursuska C325. Zebralem masę pochwał i gratulacji, a co najważniejsze jestem już umówiony na nastepne dozynki na drugi rok z ludzmi, którzy mają w tym temacie także coś do wystawienia.Oprócz tego zauwazyłem, że wzbudziłem w niektórych chęć restaurowania starych rzeczy i maszyn. Jeden stary motocykl, drugi kilka silników stacjonarnych, jeszcze inny bryczkę konną. Bardzo dobrze!
Oto kilka fotek:

Najlepszy był moment kiedy z któryś z młodych motocyklistów jacy dojechali tam nie dawał wiary mi, że można traktorem ósemki kręcić. Wtedy zbulwersowany dosiadłem maszyny i pokazałem im wszystkim do czego zdolny jest ten typ maszyny...hehehe. Wy wiecie jak takie coś się robi na rozblokowanych hamulcach. Mówię Wam szczęki im opadły i dostałem wielkie brawa ze szczególnie od starszych, że zarozumialcy dostali pstyczka w nos. Druga sprawa : ile piwa póżniej za darmochę wypiłem!!!!!!!Kazdy mi chciał stawiac.....Traktor przenocowal u pobliskiego znajomego do drugiego dnia!Dodam jeszcze, że jak zapewne zauważyliście nie zapomniałem zaprezentować naszego Klubu, któremu jak by nie patrząc dużo zawdzięczam.
Oto kilka fotek:

Najlepszy był moment kiedy z któryś z młodych motocyklistów jacy dojechali tam nie dawał wiary mi, że można traktorem ósemki kręcić. Wtedy zbulwersowany dosiadłem maszyny i pokazałem im wszystkim do czego zdolny jest ten typ maszyny...hehehe. Wy wiecie jak takie coś się robi na rozblokowanych hamulcach. Mówię Wam szczęki im opadły i dostałem wielkie brawa ze szczególnie od starszych, że zarozumialcy dostali pstyczka w nos. Druga sprawa : ile piwa póżniej za darmochę wypiłem!!!!!!!Kazdy mi chciał stawiac.....Traktor przenocowal u pobliskiego znajomego do drugiego dnia!Dodam jeszcze, że jak zapewne zauważyliście nie zapomniałem zaprezentować naszego Klubu, któremu jak by nie patrząc dużo zawdzięczam.
- Ursus c-325
Widzę, że obciążniki założyłeś. Piękna maszyna. :bigrazz:
- Jacek ze Skansena
Wiesiu napisz proszę kilka słów do Pawła lub Rafała i daj fotki na artykuł. Warto to umieścić na czołowej stronie. Fajnie, że i u ciebie się ruszyło i to dzięki tobie.
Gratulacje! Dziękuję za promocję Retrotraktora
Maszynka piękna więc to zaszczyt, że wisiał na niej szyld RT.
Podpisuje się pod słowami Jacka - proszę napisz kilka słów w formie relacji - możesz w sumie wykorzystać po małych modyfikacjach to co wpisałeś w post.
Dzięki i miejmy nadzieję, że za rok nie będziesz samotny
Aha, tak przy okazji to trochę nie odpowiedni temat, ale niech już zostanie

Podpisuje się pod słowami Jacka - proszę napisz kilka słów w formie relacji - możesz w sumie wykorzystać po małych modyfikacjach to co wpisałeś w post.
Dzięki i miejmy nadzieję, że za rok nie będziesz samotny

Aha, tak przy okazji to trochę nie odpowiedni temat, ale niech już zostanie

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- michciewicz23
- Jacek ze Skansena
A cenę znasz to podaj dla orientacji oki?
- michciewicz23
Nie znam niestety, dom był zamknięty i chyba nikogo nie było. Gość nie podał telefonu ani nic. Jak wracałem było już ciemno i późno więc sie nie zarzymywałem.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Ciekawy traktor, ale uruchomić to nie będzie tak łatwo i tanio. Za wielkie pieniądze nikt tego nie weźmie.
Ursus C451 stojący obok Zespołu Szkół Rolniczych w Bojanowie

Ursus C451 stojący obok Zespołu Szkół Rolniczych w Bojanowie

- Marcin125p
Widziałem tego Ursusa w lokalnej gazecie - pisali artykuł o szkole w Bojanowie. Wyciąłem fotkę Bombajna na sobie na pamiątkę

RATUJMY LEGENDY NASZYCH PÓL I DRÓG
- Ursus c-325
C-325 stylizowany na C-328.