Wkład optyczny lampy roboczej Ursus C-355/Ursus C-4011

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
AverageUrsusEnjoyer

Wkład optyczny lampy roboczej Ursus C-355/Ursus C-4011

Post autor: AverageUrsusEnjoyer »

Dzień dobry, witam serdecznie wszystkich użytkowników i miłośników marki Ursus oraz wszelkiej maści maszyn rolniczych. Mam pytanie odnośnie lampy roboczej w Ursusie C-355. W obecnej chwili mam zamontowaną standardową ledową lampe roboczą, ale jakiś czas temu znalazłem w dziadkowej szopie :D praktycznie kompletny szperacz, zdaje się z Ursusa C-4011 (sądząc po filmie nt. elektryki w C-4011 na kanale RetroTraktor). Bardzo chciałbym go zamontować w miejsce tej ledowej, ponieważ wtedy jakoś by to lepiej wyglądało, szczególnie ze znaczkiem ZELMOT ;) . Jednakże wkład optyczny jest całkowicie skorodowany, wiec jakiekolwiek restaurowanie go nie wchodzi w grę. Tutaj moje pytanie - czy jest możliwe zamontowanie wkładu optycznego (odbłyśnika) od jakiejś innej lampy? Myślałem ze wystarczy jakakolwiek lampa od Ursusa, ale okazuje się że są rózne typy, jedne mają taki montaż żarówki, inne taki, itd. Dodatkowo sam kształt odbłyśnika wydaje sie być inny niż np. w przednich lampach - ten w szperaczu jest bardziej wklęsły, jeśli tak to można nazwać. Od motocykli typu WSK, czy WFM też raczej nie będzie pasować bo przymierzałem i nic z tego. Tak samo nie widze sensu szukać tego w internecie, bo zapewne ktoś będzie chciał za to majątek i tak w ogóle, to chyba nikt nie wystawi samego odbłyśnika na sprzedaż. Wystarczyłby sam odbłyśnik bo cała reszta lampy jest w dobrym stanie, szczególnie szkło które wygląda jak z fabryki. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie porady, może da się coś dopasować od lamp współczesnej produkcji.
bergman31

Re: Wkład optyczny lampy roboczej Ursus C-355/Ursus C-4011

Post autor: bergman31 »

Może będzie pasować od lampy roboczej od Bizona?
szubinska

Post autor: szubinska »

Najpierw pokaż tą lampę żeby było wiadomo co za lampę posiadasz
Awatar użytkownika
AverageUrsusEnjoyer

Pozwolę sobie wkleić zdjęcia z sieci, ponieważ moja lampa jest cała w częściach rozebrana, ale dokładnie taka sama jak na zdjęciach. Dodam jeszcze tyle, że znalazłem na aukcji identyczną, do tego nową, ale no cóż - nie chce dawać za nią 350PLN kiedy mam praktycznie całą, jedynie bez odbłyśnika :(
Załączniki
lampa2.jpg
lampa1.jpg
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Cały szperacz miałbym na sprzedaż, samego odbłyśnika niestety nie.

Elementy pasują tu od starych lamp SHL, WFM, ale odbłyśnik szperacza jest nieco inny niż reflektora - pasowałby też np. z szperacza C-325/C328
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
AverageUrsusEnjoyer

Dziękuję za odpowiedź. No cóż może kiedyś sie gdzieś trafi takie coś, poza tym i tak narazie traktor stoi i czeka na poskładanie więc się nie pali :P
ODPOWIEDZ