Wydaje się to banalny temat, ale dzięki tym śladom możemy prześledzić historię danej książki i wyciągnąć wiele wniosków. Zachęcam do dyskusji.
Na początek kilka ode mnie:
W książce pt: "Ursus" pod redakcją Orłowskiego trafiła mi się dedykacja dla wieloletniego pracownika ZM URSUS

Kolejna ciekawa pieczątka z ksiażki "Modele maszyn rolniczych" z 1953 - pieczątka wskazuje pochodzenie książki z Szkoły Podstawowej w Zubrynku - zważając na to, że ta pozycja jest niesłychanie upakowana propagandą można zobaczyć, że miłość do ZSRR propagowano wśród młodzieży już od szkoły podstawowej i to przy okazji zajęć praktycznych - czyli robienia modeli

Następną ciekawą pieczątką odnalezioną na książce "Mechanizacja uprawy buraków" jest "Egzemplarz autorski" - nie za bardzo wiem co mogło to oznaczać? Może to, że należał do samego autora ?? Nie mam pojęcia

Niedawno dziadek pokazał mi swoją jedyną książkę, która mu się zachowała z dawnych lat

W "Poradniku mechanizatora rolnictwa" też znalazłem ciekawą pieczątkę - jako jedyna ksiażka w moich zbiorach pochodzi z jakiegoś POMu

Ciekawe jest też to, że ksiażka "Pompy wtryskowe i wtryskiwacze ciągników" pochodzi z jakiejś jednostki wojskowej