Podczas tegorocznego urlopu wyjechałem za południową granicę naszego kraju, przy okazji odwiedzając kilka ciekawych miejsc w aspekcie historii rolnictwa

Národní zemědělské muzeum, Praha
(Narodowe Muzeum Rolnictwa, Praga)

Już przed wejściem do muzeum witają nas dwa zabytkowe ciągniki, dzięki czemu nawet nie wiedząc co oznacza czeskie słowo "zemědělské" jednoznacznie wiemy z jaką tematyką w tym muzeum będziemy mieć do czynienia

Jest to główny oddział Narodowego Muzeum Rolnictwa Czech obejmujący swoją tematyką wszystkie wątki związane z rolnictwem: mechanizacja rolnictwa, produkcja żywności, czy myślistwo oraz rybołówstwo. Pozostałe oddziały muzeum przedstawiają bardziej wyspecjalizowane wystawy.

Garść szybkich informacji:
NZM (Národní zemědělské muzeum) w Pradze otwarte jest przez cały rok od wtorku do niedzieli w godzinach 9:00–17:00.
Normalny bilet wstępu kosztuje 200 CZK (~37,00 zł), bilet dla uczniów/studentów powyżej 18 lat oraz seniorów powyżej 65 lat to koszt 100 CZK (~18,50 zł), młodzież do lat 18 ma wstęp darmowy.
Powyższe informację warto zawsze zweryfikować bezpośrednio na stronie internetowej muzeum: https://www.nzm.cz/
W bezpośrednim sąsiedztwie NZM znajduje się również NTM (Národní technické muzeum - Narodowe Muzeum Techniki).
Lokalizacja NZM: https://goo.gl/maps/Kxi7KMgxs1ZZCr6A8
Na forum pojawił się już temat dotyczący tego muzeum (link: https://retrotraktor.pl/forum/viewtopic.php?t=2120), jednak ze względu na błędną nazwę tematu (MUZEUM TECHNIKI W PRADZE zamiast MUZEUM ROLNICTWAW PRADZE) postanowiłem założyć nowy wątek

Wracając do zwiedzania muzeum:
Po zakupie biletu kierujemy się do pierwszej sali z ekspozycją o nazwie "Jede traktor". Znajdują się tam zabytkowe ciągniki rolnicze, czy czym na dwóch (specjalnie oznaczone) jest możliwość wykonania sobie zdjęcia na stanowisku operatora

Poza ciągnikami na sali znajduje się kilka maszyn rolniczych oraz inne ekspozycje.

Dodatkowo zostały przewidziane atrakcje dla najmłodszych w postaci rozrysowanej na podłodze wokół eksponatów trasy do pokonania zabawkowym ciągnikiem na pedały, czy kilka stanowisk komputerowych z grą Farming Simulator

Kolejne sale wystawowe dotyczą tematycznie produkcji żywności, rybołówstwa, myślistwa, historii mechanizacji rolnictwa oraz istoty wody w środowisku, a na dachu budynku znajduje się dodatkowo żywa wystawa roślin (tej niestety ze względu na ulewny deszcz podczas zwiedzania nie mogłem odwiedzić). Wymienione wystawy są nastawione przede wszystkim na młodzież - są interaktywne oraz... w języku czeskim, co w dużym stopniu dyskwalifikowało mnie z możliwości skorzystania z nich

Ja skupię się jeszcze na wystawie "Zemědělství" (PL: Rolnictwo). Na wystawie tej obejrzeć można zarówno dawne maszyny rolnicze...

...modele maszyn rolniczych (oraz makiety)...

...a także oś czasu z grafikami przedstawiającymi rozwój rolnictwa

Na koniec zwiedzania można odwiedzić "Malý selský dvorek" (PL: Małe podwórko w gospodarstwie) - jest to dostępna za darmo część muzeum na terenie którego znajduje się hodowla małych zwierząt gospodarskich oraz kilka eksponatów jak wozy konne czy Zetor 2011

W mojej ocenie muzeum to wypadło najsłabiej z tych, które chciałbym Wam opisać (ale nie oznacza że było ono złe, po prostu w kolejnych było lepiej

Mimo wszystko polecam odwiedzić to miejsce wszystkim miłośnikom starych ciągników gdy będziecie w stolicy Czech

Dajcie znać czy interesują Was takie relacje