C330 problem z szczekami hamulcowymi

Wszystko o naszych Ursusach
DAWIDK

C330 problem z szczekami hamulcowymi

Post autor: DAWIDK »

Witam
Mam problem z montażem hamulcy w c330.
Szczęki po założeniu nie są centrycznie na środku pochwy tylko są jakby przesunięte jakieś 2-3mm dół przez co po montażu zwolnić z bębnami nie idzie nimi obrócić taki stawiają opór, po ściągnięciu widać ślad że ocierają samym dołem okładzin Przymierzyłem inny komplet i jest to samo. Wiem że jakość dzisiejszych części jest różna ale żeby aż tak? Zostaje mi przeróbka szczęk czy jest na to inny patent?

Obrazek
Awatar użytkownika
marek

Re: C330 problem z szczekami hamulcowymi

Post autor: marek »

A to górne mocowanie nie jest na mimośrodzie? Obracając tymi śrubami naprowadzisz szczęki na środek.Wypadało by że to powinien być mimośród.
DAWIDK

Sprawdziłem niestety nie jest to mimośród
Grigs

Post autor: Grigs »

Porównywane było ze starymi?.
Widać ułamany kawałek okładziny to już tylko drugie innej firmy np. waryńskiego czy andorii.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Jeżeli tu nie jest mimośród to pozostaje Ci zeszlifowanie o te kilka milimetrów tych dolnych dospawanych części stykających się z rozpieraczem. Wtedy szczęki się zejdą.Swoją drogą to dziwne, bo górna część szczęki nigdy nie będzie hamować.
bergman31

Post autor: bergman31 »

Skoro to nie są mimośrody, to dlaczego w katalogu części czop prawy i czop lewy mają inny numer katalogowy?

marek w tym roku naprawiałem hamulce w przyczepach HL8011 i tam nie ma mimośrodów do regulacji szczęk.
Grigs

Post autor: Grigs »

Tam nie ma żadnych mimośrodów, rozpierakiem jest kułak.
Inne numery dlatego że jeden czop ma lewy gwint a drugi prawy.
Takie szczeki tu niestety z ułamaną okładziną to się wymienia a nie szlifuje, by sobie zbędną bide tylko narobić.
A co z bębnami stare/nowe?
DAWIDK

Grigs pisze: 05 sie 2023, 13:05 Takie szczeki tu niestety z ułamaną okładziną to się wymienia a nie szlifuje, by sobie zbędną bide tylko narobić
Szczęki na zdjęciu są stare założone tylko żeby zobrazować sytuację.

Problem udało się rozwiązać przymierzałem szczęki wszystkich producentów które udało mi się załatwić.
Jedyne które pasowały to ZSM Chełmno
ODPOWIEDZ