Wszystko o Zetorze 25

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
oldtimer

RE: Wszystko o Zetorze 25

Post autor: oldtimer »

valtra111 napisał/a:
Witam mam okazje kupić instrukce napraw zetora 25 ja posiadam zetorka 25kB) czy nastąpiły jakieś zmiany w silnikach 25 a 25k wiem że 25A/k produkowali puźniej i ściałbym sie upewnić chyba że ktoś z was miałby taką instrukce do sprzedania lub mugł by zrobić skany ten instrukci oczywiście odpłatnie :) mam zamiar zrobić zetorka i musze zacząć od instrukci napraw:D Pozdrawaim i czekam na odpowieć
Wszystko zależy z którego roku ta instrukcja... Musisz zobaczyć co jest w środku. Niektóre instrukcje są "wszechstronne" omawiające zrówno zetora 25 jak i zetora 25 k. Ciągniki zetor podlkegały ciągłym modyfikacjom (chociażby same filtry oleju - niedostosowane do produkowanego w polsce oleju :D ). te nowsze (późniejsze) instrukcje często omawiały te zmiany i pokazywały naprawy różnych wersji zetora 25 i 25 k. Ale lepiej mieć jakąkolwiek instrukcję niż rzadną- ja przynajmniej wychodzę z tego założenia :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

Zetor 25k to traktor przeznaczony do pracy w kartofliskach, rzędach buraków i do ich pielęgnacji. Zetor 25t to odmiana pośrednia pomiędzy 25 a 25k/25a.
Można było montować podnośnik hydrauliczny na życzenie użytkownika ale dowożono go później i trzeba było samemu go montować. Miał też rozrusznik i elektrykę.

Oczywiście z tym podnośnikiem to odnoszę się do 25t bo 25k miał elektrykę i podnośnik montowany w fabryce.
Zetor 25 to pierwsza seria bez elektryki, podnośnika, i rozrusznika( ja tak dla niewiedzących:) )

P.S. Zetor 25a był podobny do 25k tyle że niższy, szerszy i miał szersze koła.
Ten pierwszy był często nazywany ''bocian" ze względu na wygląd.
To dla niewiedzących-znowu:smilewinkgrin:
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

podam wszystkie wystepujące oznaczenia wersji T
T25 -transportowy
T25K- transportowo uprawowy
T25A-transportowo rolniczy
Awatar użytkownika
Mirek

Post autor: Mirek »

A wasze zetorki już przygoowane do zimy??? Jakieś remonty planujecie??? Ja swojego przygotowałem już do snu zimowego:D A dziś korzystająć z dobrej pogody założyłem nową tylną oponę. Jeszcze przed śnieżycami może zmienię pierścienie, które już czekają na półce w warsztacie i dam do planowania głowicę [jak nie zdążę przed śniegiem to na wiosnę] Na wiosnę planuję odświerzyć kolor i może pobawię się w blacharza :lol:
Awatar użytkownika
rafal

mój zimuje , stoi na deseczkach , akumlator zdjęty, woda wypuszczona
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Zetor 25- maszyna nie do zdarcia. Wiem co mówię.

P.S. Jeszcze jeden post napisany wielkimi literami i będzie ostrzeżenie. Nie wiem czy wiesz, ale to oznacza krzyk - Ursus
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Valtra co z tym kuligiem? Dałeś radę Zetorka pobudzić do działania jak wcześniej deklarowałeś?
Awatar użytkownika
TYMON

Post autor: TYMON »

jakie lampy powinny być z tyłu bo ja mam takie jak te ale stan tragedia
Obrazek

Widziałem na czeskim allegro takie same tylko pomarańczowo czerwone tzn nieprzedzielone jak od trzydziestki ramką tylko klosz wyglądał jak jednolity.
A zobaczcie tą lampę
http://moto.allegro.pl/item299227030_la ... a_bcm.html
Czy wszystkie zetorki miały schowek na narzędzia ? Jak tam wchodzą biegi ? i do czego jest ta wajcha po lewej stronie obok lewarka ?

P.S. Żeby zrobić link klikalny wystarczy go zaznaczyć i kliknąć URL - Ursus
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Ta "wajcha' to od wałka przekaźnika mocy - nią się włącza wałek. Wszystkie Zetorki miały pod zbiornikiem paliwa skrzyneczkę, ale te najstarsze miały chyba inny kształt. W Twoim raczej powinna być taka jak ma np. Rafał. Biegi jak w C330.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Szczepan-1990

Post autor: Szczepan-1990 »

Ooo, Valtra111 czekamy na relację :)
Awatar użytkownika
rafal

Tymon, te lampy nie są takie złe. Jesli bys chciał trzymac sie bliżej oryginału to z lewej powinna byc taka lampa a z prawej maleńka pozycyjka. Zajrzyj do artykułu pt Zetor ze szczegółami tam sa pokazane wzorcowe lampy " Autopal" i wiele innych detali.
Natomiast oprócz tego egzemplarza z Wilkowic nie spotkałem jeszcze żeby ktos miał te pierwsze oryginalne lampy. To duża rzadkosc. Te z kolei na allegro są z późniejszych traktorów z lat 70.
Awatar użytkownika
TYMON

podobno pompa od 25 lub 25A jest inna niż w K25 ? TZN ze niemożna od K zakładać do pozostałych 25 i 25 A
Awatar użytkownika
TYMON

znalazłem takie fotki w internecie zetorka z takim siedzeniem w którym roku ono było montowane ?
Obrazek
poza tym dla pewności ze to nie ewenement znalazłem drugie inne zdjęcie widziałem takie siedzenie tez na zywo i nie jest to przeróbka z tego rurkowego na sprężynach tylko inna konstrukcja
Obrazek
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Takie siedzenie to chyba jest to samo co u mnie - ale ja nie mam tego trapezu amortyzującego - trzeba będzie dorobić coś.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

Resor samochodowy daj, albo taką dużą sprężynę jak w c45.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Ja chce to zrobić oryginalnie a nie na ... :D
Awatar użytkownika
TYMON

wracam do pytania w których modelach były te siedzenia a dokładnie chodzi mi o lata produkcji ? Poza tym to siedzenie nie jest amortyzowane na trapezie tylko ma odciągi z boku z regulacja na sprężynach cała konstrukcja wygląda prawie tak samo jak w tym ze sprężynami łatwo zrobić takie samo ale pokrętła regulacji skoku trzeba by dorabiać według wzoru .Całość jest mocowane po bokach do skrzynki akumulatora i tak samo ma regulacje w przód i w tył jak to ze sprężynami a z boku oprócz regulacji w przód i w tył ma regulacje twardości . Na początku myślałem ze to jakiś wymysł wielskich fachmanów ale jak zobaczyłem foty w internecie to jednak jest oryginał .
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Poczekajmy na Jacka - powinien się orientować w tym.
Awatar użytkownika
TYMON

dorwałem dwa schematy instalacji elektrycznej z dwóch niezależnych wydawnictw do zetora 25 i tam pisze ze rozrusznik ma 4hp a skrzynka akumulatorowa powinna zawierać dwa akumulatory po 6 volt zgadza się to ?
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

W pierwszych Zetorach były dwa a potem jeden aku 150 Ah.
Tymon siedzenia pierwsze były na rurze, potem na skrzynce kanapa przykrecana na stałe potem taka sama kanapa wsuwana na śruby, potem skrzynka z tym trapezem i takie coś jak ma Paweł na skrzynce miska. Jeśli chodzi o lata to było płynne. Dokładnie nie zagłebiałem sie ale trzeba przyjąć lata produkcji i zwócić uwage na instrukcję, które były wydawane dla poszczególnych modeli imozna dojsć. Zawsze to będzie oryginał. Jedynie w zależności od roku i typu może być przesunięcie ale to już naprawde nie jest takie istotne. Zetor wprowadzał tyle zmian, że nie nadązysz za nimi.
ODPOWIEDZ