wymieniam oleje i filtry w nowo nabytym ursusie c4011, po odkręceniu miski olejowej znalazłem 4 kawałeczki metalowe jakby zerwane zabezpieczenie takie wsuwki coś tego typu, wąskie płaskie druciki dł. ok 2-2,5cm nie mam pojęcia z czego mogło się to urwać gdzie szukać aby uzupełnić brakujący element.
Podejrzewam kawałki zawleczek do zabezpieczenia korbowodów. Sprawdź czy są wszędzie. Jak są, to też może być że ktoś kiedyś misy nie umiał wysprzątać przed montażem
Martek pisze: ↑27 cze 2024, 9:26
Chłopie mamy XXI wiek, a tobie jest ciezko wstawic zdjęcia tych elementów.
Może to być zawleczka stopy korbowodu, odkreci się i silnik pokaże kopyto.
Zdjęcia owszem były by pomocne, ale nie każdy jest orłem komputerowym, weź to pod uwagę...
Martek pisze: ↑27 cze 2024, 9:26
Chłopie mamy XXI wiek, a tobie jest ciezko wstawic zdjęcia tych elementów.
Może to być zawleczka stopy korbowodu, odkreci się i silnik pokaże kopyto.
Zdjęcia owszem były by pomocne, ale nie każdy jest orłem komputerowym, weź to pod uwagę...
Rozumiem to. Dalem wyraznie autorowi najlepsza jedyna rade. Ma zwalac miske olejowa i sprawdzic mocowanie walu. Najlepiej byloby nie odpalac silnika. Lepiej dmuchac na zimne.
jednej zawleczki nie było !, jedna była zmiażdżona już , wałem obrócone sprawdzone wszystko, śruby dokręcone, wymienione założone nowe zabezpieczenia ,
miska olejowa założona olej wlany.
Czas na podnośnik, nie okazuje życia, pompę słychać, odkręciłem wyczyściłem dół tam gdzie pompa założyłem nowy filtr,
czas na demontaż plecaka
Witam,
Starałem się tak zaklepac zabezpieczenia.
Rurkę sprawdziłem podłączyłem do kurs wąż odpaliłem traktor załączyłem pompę podaje olej z boku nie widać pęcherzyków powietrza jakby była gdzieś uszkodzona.
Zamówię uszczelnienie cylinderka bo wyjąłem
i miejscu jakby wybrzuszone i ze starości chyba mało elastyczne.
Witam, z ciekawostek: nie zakładam tych zawleczek od 40 lat. inne silniki tego nie mają, tutaj producent przewidział, jednak w przypadku poluzowania nakrętki ta zawleczka może ew. przedłużyć czas do całkowitego odkręcenia, na pewno przed nim nie uchroni-zbyt duże siły tam działają.
Pozdrawiam.