Witam wszystkich.
Jestem nowy i dostałem w spadku ziemie wraz ze sprzętem jak C328. Ostatnio jak rekultywowałem to zagotowało wodę przy ciężkiej pracy ( poprzednio był sad i ekipa wykarczowała i zaorała) gotuje wodę na strasznych bruzdach i podmokłym terenie na 3 biegu ale zauważyłem że przy wysiłku wiatrak haczy o dolną część obudowy robiąc rysy i sama głowica pompy wody lata na boki krzywo chodzi acz pasek nie spada.Chłodnica w środku pokryta rudą bo poprzednik zalewał wodą więc wlałem litr octu podgrzałem i płukałem chłodnicę a następnie zalałem płynem chłodniczym i teraz problem.
Proszę o wyrozumiałość bo żaden ze mnie mechanik i rolnik.
Pozdrawiam.
C 328 gotuje wodę ,krzywa pompa wody.
Re: C 328 gotuje wodę ,krzywa pompa wody.
Fest woda kipiala para i sie gotowala? Wylecialo polowa wody z ukladu?
Masz termostat sprawny?
Pompa luzu nie powinna miec, ale jak nie cieknie to nie tragedia. Na 3 biegu ciezko przeciazyc ciapka, chyba ze jeszcze miales maszyne na wom. Na jakich obrotach, nie rzniesz go za wysoko?
Masz termostat sprawny?
Pompa luzu nie powinna miec, ale jak nie cieknie to nie tragedia. Na 3 biegu ciezko przeciazyc ciapka, chyba ze jeszcze miales maszyne na wom. Na jakich obrotach, nie rzniesz go za wysoko?
Pewnie chłodnica zakamieniona termostat albo zblokowany albo nie ma go wcale i pompa zamiast pchać w duży obieg to nie może wymusić
Ursus C-4011 Zetor 3011 major x4 Fortschritt E512
Para szła z gumowego cienkiego przewodu od chłodnicy przy korku wlewowym i dość bulgotało więc nie otwierałem korka dopiero po dłuższej chwili.Martek pisze: ↑30 cze 2024, 15:41 Fest woda kipiala para i sie gotowala? Wylecialo polowa wody z ukladu?
Masz termostat sprawny?
Odnośnie termostatu to nawet nie wiem gdzie jest , ręką dotykałem przewodu wlotowego i wylotowego z chłodnicy i były gorące.
Pompa lata ale nie cieknie z niej.
Robiłem na 3 biegu z rekultywatorem na mokrej ziemi i strasznymi bruzdami po orce i czasami silnik zamulał nie miał mocy to go na 1 i dopiero na 3.
Co do obrotów to może i zdarzały się wysokie.
Dopiero pierwszy raz pracowałem z reklutywatorem, te poprzednie kilka razy to koszenie traw koło domu i tyle odnośnie pracy z ciągnikiem.
Zobacz czy w chłodnicy na zimnym pracującym silniku nie wydobywają się bąbelki z płynu.
Zajrzyj do pompy wody tam nic nie powinno się ruszać.
Zajrzyj do pompy wody tam nic nie powinno się ruszać.
Witam odpaliłem na zimnym i nie było żadnych bąbelków, nawet przy włączonym silniku jak łapał temperaturę też nie było. Zagrzałem silnik i rury na wylocie i wlocie były ciepłe , wsadziłem palec do chłodnicy i był wyczuwalny obieg wody. Dałem mu pochodzić dłuższą chwile może więcej aby się dobrze nagrzał i wygasiłem go po czym zajrzałem do chłodnicy i woda się podniosła do wysokości otworu odpływowego po czym podniosła się o 5mm na kilka sekund i przelała po czym opadła aby za chwilkę znowu na chwilę podnieść i opaść trwało to kilka razy.
Jak zajrzeć do pompy wody ? obecnie nic z niej nie cieknie ale też zauważyłem kalamitkę i podałem trochę smaru kolor niebieski.
Pozdrawiam.