Macie jakiś sprawdzony środek do zaklejenia plastikowego zbiornika paliwa? Dziurka około 2-3mm średnicy od góry. Plastik jakiś taki że jak zrobi się ciepło robi się dość miękki i elastyczny, więc wydaje mi się że środki typu poksiliny odpadają że względu na brak elastyczności...
Jakbyś dał radę przez wlew włożyć tam śrubę z podkładką , to bym spróbował nawet prowizorycznie śrubą z nakrętką skręcić i podkładkami
Albo spróbować jak reaguje na topienie, chociaż to pewnie po benzynie to trzeba być bardzo ostrożnym. Bo może by się zatopiło jakoś tą dziurkę.
Dzięki za odpowiedzi Początkowo myślałem właśnie o śrubie z podkładkami, ale konstrukcja zbiornika uniemożliwia dostęp od środka. Spróbuję wkręta z podkładką i czerwony sylikon przed skręceniem.
Plus jest taki że dziura jest od góry i nie będzie zalana benzyną, co najwyżej chlupanie na nierównościach..
Możesz tam coś wkręcić ale nie musisz. Jak dobrze zmatujesz papierem ściernym powierzchnię wokół otworu i odtłuścisz to sam silikon wystarczy. Piszesz że zbiornik jest elastyczny to pewnie ścianki są cienkie, więc wkręt może tylko powiększyć otwór a nie zacisnąć się.
SEBRIGHT pisze: ↑14 lip 2024, 11:55
Dzięki za odpowiedzi Początkowo myślałem właśnie o śrubie z podkładkami, ale konstrukcja zbiornika uniemożliwia dostęp od środka. Spróbuję wkręta z podkładką i czerwony sylikon przed skręceniem.
Plus jest taki że dziura jest od góry i nie będzie zalana benzyną, co najwyżej chlupanie na nierównościach..
Robimy otwór, żeby przeszła śruba owinięta cienkim drutem, czy sznurkiem. Wkładamy drut/sznurek przez otwór i wyciągamy haczykiem wlewem. Owijamy/przywiązujemy śrubę z podkładką tak żeby łatwo weszła w otwor wciągamy wlewem i wyciągamy otworem. Przytrzymujemy, zdejmujemy drut/sznurek i nakrecamy nakrętkę z podkładką, oraz ewentualnie z klejem.