Pomoc w dobraniu przełożenia i obliczenia prędkości.

Ciągniki wykonane własnoręcznie, ale na głównych podzespołach mających ponad 25 lat. Forum na okres próbny - proszę zapoznać się z Regulaminem.
Mati kombajn YT

Pomoc w dobraniu przełożenia i obliczenia prędkości.

Post autor: Mati kombajn YT »

Witam mam problem z obliczeniem prędkości max w moim esie. Teraz mam podzespoły żuk skrzynia 3 most warszawa. Koła 16 6.00 kosiarka konna. Na silniku mam koło pasowe 110mm od strony koła zamachowego. Na skrzyni mam 320mm przełożenie jakie wyliczyłem to 2.90. teraz mój esior wyciągnął 17km/h na 1 max to chyba 4km chciał bym go trochę zwolnić żeby zyskać na mocy. Żeby dawał radę pociągnąć 1-1.5t nie głęboko plug 2 konny. Teraz też daje radę pociągać rozrzutnik czarna białostocka waży ok 1.5t. pług 2 konny na moich ziemiach też daje radę pociągnąć ale już trzeba mu gazu dać więcej i ma chwilami ciężej. Jakie koło pasowe założyć na górę na silnik. Chciał bym trochę zyskać na mocy ale nie chcę bardzo go zwolnić. Znaczy kompromis trochę go zwolnić żeby zyskać na mocy ale nie żeby ślimakiem był. Jakie koło. Założyć na silnik od strony koła zamachowego i jaka prędkość mogę wtedy uzyskać +-?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Re: Pomoc w dobraniu przełożenia i obliczenia prędkości.

Post autor: Ursus »

Nie dubluj tematów, tamten drugi skasowałem
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Są gotowe kalkulatory w inernecie ....
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

A ja nie rozumiem jaki to matematyczny problem,gdy chcemy zmniejszyć prędkość o np.10%.
ODPOWIEDZ