Terra Vari 2t Silnik Jikov

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
Clemens

Terra Vari 2t Silnik Jikov

Post autor: Clemens »

Witam kolegów,

Mam prośbę o poradę odnośnie pracy ślinka Jikov oraz Vari.

Przeprowadziłem remont silnika, ponieważ chodził równo i w pełnym zakresie obrotów jak był zimny. Natomiast po rozgrzaniu - kilka minut pracy, zaczynał spadać z obrotów i po chwili gasł.
Trudno go było potem odpalić. Jak ostygł wszystko - jak powyżej.

Remont obejmował wymianę dwu simmeringow oraz łożysk na wale. Zauważyłem, że silnik nie miał wcześniej uszczelki pod głowicą. Została założona nowa.
Reszta podzespołów wygląda bardzo dobrze.
Wymieniłem wężyki i filr paliwa. Oraz została wyczyszczona komor pływakowa. Zainstalowana nowa świeca.

Po złożeniu silnika, odpalił bardzo ładnie, pracuje ciszej i nie zaobserwowalem gaśnięcia po rozgrzaniu.
Wszystko zostało złożone dokładnie tak jak przed naprawą. Sprężynka naciągnięta na środkowa pozycję grzebienia, a drucik na środkowa pozycję regulatora obrotów.

Natomiast problemem są zbyt wysokie obroty.
Widzę również, że linka gazu pracuje ciężej i mniej płynnie.

Obroty jałowe są wysokie - prawie nie słychać gangu charakterystycznego dla 2t, jak przed naprawą a skrzynia DSK 317 zgrzyta podczas wybierania biegu.
I to jest również, być może drugi problem - ustawienie naciągu sprężynek sprzęgła. Być może jest za mały naciąg.

Co może być przyczyną takiej pracy silnika?
Czy skupić się na regulacji gaźnika?
Jak prawidłowo ją przeprowadzić?
Zdjęcia gaźnika poniżej.

Dzięki i pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
piorun1234

Re: Terra Vari 2t Silnik Jikov

Post autor: piorun1234 »

A w jakim stanie tłok, cylinder i pierścionki? Ważna rolę pełnią łożyska, szczególnie to igielkowe korbowodu.
Przeważnie w motorach 2t jak się zatarł na tłoku to dopiero po sotygnieciu zapalał, a gorący nie chciał chodzić. Tłok w 2t pełni funkcję rozrządu i zatarty lub zbyt luzny to katastrofa.
Clemens

Re: Terra Vari 2t Silnik Jikov

Post autor: Clemens »

Witam,

Tłok, pierścienie i cylinder w stanie bardzo dobrym, o dziwo. Bez rys czy progu. Zweryfikowane to zostało przez mechanika.
Łożysko korbowodu nie było zmienianie, może szkoda, aczkolwiek nie wykazywalo konieczności wymiany w najbliższym czasie.

Grzebiąc w necie, znalazlem kilka informacji wskazujących na regulator obrotów i naciąg sprężynki.
Poskładałem wszystko tak jak było na początku, ale być może należy pokombinować jednak z tym?

Czy ty miałoby wpływ opisane przeze mnie zachowanie?
ODPOWIEDZ