Zapowietrza się pompa paliwa

Wszystko o stacjonarnych silnikach rolniczych
anim7991

Zapowietrza się pompa paliwa

Post autor: anim7991 »

Zaczęło się od tego, że pompa zapowietrzyła się podczas jazdy. Wymieniłem sekcje i końcówkę wtrysku. Ustawiona na 135bar. Ciągnik chodzi ale jak postoi dwa dni na zamkniętym kraniku to odpali ale zaraz gaśnie z zapowietrzonym układzie. Wystarczy odpowietrzyć pompę i silnik pracuje. Gdzie szukać przyczyny. Silnik s231 czyli tzw. 15tnastla. Pompa Bosch na podzespołach c330
Awatar użytkownika
marek

Re: Zapowietrza się pompa paliwa

Post autor: marek »

To zostaw z odkręconym kranikiem i podłuż karton. Zobaczysz gdzie cieknie
anim7991

Nigdzie nie cieknie na zewnątrz. A ja cieknie do oleju? Nie wiem czy to możliwe dlatego pytam. Tam jeszcze jest zawór zwrotny w pompie ale niech się wypowie ktoś z pojeciem
anim7991

Wymontowałem pompę, powiesiłem z otwartym kranikiem i nic z niej nie cieknie, nie leci, nie poci się - jest szczelna.
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

Może po wyłączeniu silnika gorące paliwo buzuje i robią się korki powietrzne.Wydajny przelew i pompka zapobiega między innymi takim zjawiskom.
anim7991

Nie szedł bym takim tropem, często tylko biorę syna na przejażdżkę to się nawet silnik nie zdąży zagrzać.

Ogólnie to zapowietrzył mi się na amen podczas jazdy, że musiałem odkręcić wyjście pompy żeby dotarło tam paliwo. Kupiłem sekcję, uszczelki i zrobiłem końcówkę wtrysku - wszystkie części najlepszej jakości i składane w aptekarskich warunkach. Wymieniłem kranik na inny, przewody paliwowe, filtr i czyszczenie wszystkiego.

Jedynie ten zawór pompy został stary - ale czy to może mieć wpływ?
piorun1234

Post autor: piorun1234 »

A zrób test i nie zakręcaj kranika. Ja nigdy nie zakręcam kranika, chyba że wymieniam filtr paliwa. To nie motor że paliwo ucieknie. W tych silnikach się tylko powinno przekręcać filtr oleju za każdym odpaleniem silnika.
Masz na myśli zawór zwrotny w pompie wtryskowej? Może się tak czasami dziać
anim7991

Wymieniłem zawór tłoczący w pompie ale twoja rada jest chyba lepsze, nie potrzebnie zakręcam kranik. Czas pokaże czy to coś dało. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ