Witam
Mam traktorek na bazie silnika 1CA90. Czy ktoś montował świecę płomieniową do tego silnika? Z moich pomiarów wynika,że można ją tylko zamontować do kolektora ssącego pod katem ok 45 stopni skierowaną w dół. Czy przy takim położeniu będzie działać poprawnie?
świeca płomieniowa do 1CA90
świeca płomieniowa do 1CA90
MF70, SAM na bazie 1CA90
Re: świeca płomieniowa do 1CA90
Wszystko zależy od rodzaju świecy. Gdy jest to świeca zasilana grawitacyjnie np od MTZ To musi być montowana pionowo. Świeca zasilana paliwem pod ciśnieniem wstępnym z pompy wtryskowej to może być pod dowolnym kątem. Tu jest krótki kolektor ssący to proponował bym świecę żarową np od C 330 bo jest za mało miejsca na świecę płomieniową. Jeżeli jednak chcesz zamontować płomieniową to musiał byś przedłużyć kolektor ssący. Może się też okazać przy niskim ciśnieniu wstępnym pompy, jeżeli tam takie w ogóle jest dostępne, że prędzej odpali silnik niż świeca płomieniowa. Dlatego polecam żarową Chyba że chcesz zamontować świecę płomieniową zasilaną paliwem grawitacyjnie to musisz przedłużyć kolektor tak by odsunąć świecę od odmy bo efekt płomienia może być inny od zamierzonego.Wtedy też będziesz mógł ją zamontować pionowo od góry. Swoją opinię opieram na zdjęciach silnika z internatu, bo sam nie miałem z nim do czynienia.
Re: świeca płomieniowa do 1CA90
Mam świecę którą można zasilić grawitacyjnie. Planowałem u góry silnika umieścić mały zbiorniczek na płyn hamulcowy.
Tak jak piszesz może być problem, że wejście odmy jest bardzo blisko.
Wobec tego przedłużę kolektor o ok 25 mm i tam umieszczę świecę poziomo, tak jak to jest w 2CA90. Jak się nie sprawdzi płomieniówka, to założę w jej miejsce żarową od 330-tki.
Pierwotnie myślałem o świecy żarowej, ale nie chcę montować dużego akumulatora do traktorka, bo taka świeca bierze 25A.
Tak jak piszesz może być problem, że wejście odmy jest bardzo blisko.
Wobec tego przedłużę kolektor o ok 25 mm i tam umieszczę świecę poziomo, tak jak to jest w 2CA90. Jak się nie sprawdzi płomieniówka, to założę w jej miejsce żarową od 330-tki.
Pierwotnie myślałem o świecy żarowej, ale nie chcę montować dużego akumulatora do traktorka, bo taka świeca bierze 25A.
MF70, SAM na bazie 1CA90