Esiok, sam nie skręca
-
Esiok, sam nie skręca
Witam posiadam samoróbke z silnikiem andoria s7 wszystkie czesni maja ponad grubo 30 lat.Mam problem z układem kierowniczym ponieważ gdy skręce kierownicą w prawo to wszystko działa, gdy skręce kierownicą w lewo blokuje sie i nie moge przekręcić w lewo.Podniosłem na podnosnik traktorek i ręcznie próbowałem obrócić koła, da sie ale kierownica i caly układ przy tym sie nie ruszaja. Odrazu odpowiadając na pytanie nie wiem skad jest tam caly uklad kierowniczy
Re: Esiok, sam nie skręca
Jak nie dasz dobrych zdjęć my też nie wiemy co tam jest ....
Zapewne kolumna do wymiany ....
Zapewne kolumna do wymiany ....
-
Jedyne co mi przychodzi do głowy to żle ustawiony wałek do którego podłączony jest wąs kierowniczy względem ślimacznicy, Tego wałka do którego podłączona jest kierownica. Reguluje się to śrubą która jest po przeciwnej stronie wałka z wąsem. Odkręć nakrętkę kontrującą . Jeżeli ta śruba da się całkiem wykręcić to oznacza że urwał się taki grzybek, który przesuwa wałek z wąsem w lewo lub w prawo ustawiając luz na kierownicy. Gdy się urwie to wtedy półksiężyc na wałku od wąsa zsuwa się ze ślimacznicy i w stronę w którą się zsuwa to nie skręca a w tą którą się nasuwa to skręca.A blokuje się bo zęby nie trafiają dokładnie na ślimaka.Jeżeli to to to tylko wymiana śruby na nową. Mogło też rozsypać się łożysko.A przekładnia to prawdopodobnie od starego typu np. Żuka ta bez wałka przegubowego. lub pochodne.
-
-
znalazlem ta srobe odkrecilem ja i to do regulscji normalnie sie kreci
-
wie ktos co moze byc problemem?
Odkręć drążek który idzie od przekładni i sprawdź jak to pracuje.