Mój ZETOREK

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Deleted_User

Mój ZETOREK

Post autor: Deleted_User »

Witam wszystkich Forumowiczów
Choć od dawna odwiedzam tę fajną stronkę, swój komentarz zamieszczam pierwszy raz.Robię to z ogromną przyjemnością, gdyż Wasze publikacje zainspirowały mnie do zakupu i "odnowienia" zetorka 25-k.Zakupu dokonałem w tegoroczny długi wekend majowy w okolicach Poznania.Maszyna była własnością rolnika sadownika i była wykorzystywana do transportu owoców z sadu do przechowalni.Mój podziw wzbudził fakt iż ZETOREK jest fabrycznie kompletny.Po przetransportowaniu traktorka w okolice Warszawy, gdzie posiadam budynek garażowy przystąpiłem do pracy.Na dziś maszyna jest prawie gotowa.Do wykonania pozostały napisy na masce, odnowienie znaczka ZBROIOVKI i montaż przewodów elektrycznych do lamp tylnych. Z napisami czekałem(choć wykonałem szablon do malowania) bo liczę na Waszą pomoc w zdobyciu naklejek.
Prosze o rade jak mogę zamieścić fotki, abyście mogli. ocenićmoją pracę.
pozdrawiam
Czelpi

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: Mój ZETOREK

Post autor: Ursus »

Witam serdecznie!
Cieszy mnie ogromnie fakt, że to dzięki RT kupiłeś Zetorka ;) Jeśli chodzi o fotki to prześlij je na adres retrotraktor@wp.pl a ja je tutaj wstawie :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Witaj kolego! Ciesze się z Twojej decyzji. To jest coś co się robi i nikomu nie szkodzi. I o to właśnie chodzi. Robić coś co przynosi sobie i innym satysfakcje. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Szczepan-1990

Post autor: Szczepan-1990 »

Czekamy na fotki :D
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Fotki wstawiłem do pierwszego posta - bardzo fajny Bocianek :) Jeszcze jak będzie napis to już wogóle Zetorek będzie super.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Mirek

Post autor: Mirek »

No fajnie fajnie:D Ciekawa kolorystyka:lol: Widze tylna oś przystosowana do założenia bliźniaków. Naprawde dobra robota, ale najważniejsze, że kolejny zetorek odżył:yes:
Awatar użytkownika
Szczepan-1990

Post autor: Szczepan-1990 »

Super! Kolorystyka zblizona do New Hollandów rodem z fabryki.Widzę tam prace pędzlem. Super maszyna! Pozdrawiam!!!!!!
Awatar użytkownika
whar

Post autor: whar »

Fantastyczna sprawa.
Traktor wygląda, jakby dopiero co wyjechał z fabryki.
Równie dobra jak praca restauratora, jest praca fotografa.
Znakomicie skadrowane zdjęcia.
pozdr
Awatar użytkownika
Mirek

Post autor: Mirek »

Gdzies widziałem zdjęcie zetorka na bliźniakach. A aku faktycznie pod siedzeniem powinien być:D
Awatar użytkownika
Deleted_User

Pozdrawiam wszystkich.
Dzieki za ciepłe komentarze i uwagi.Miejsce na akumulator jest oczywiście pod siedzieniem, ale poprzedni właściciel zastosował taki bardzo wygodny "wynalazek". To rozwiązanie zostawiłem z uwagi na możliwość b. szybkiego podłączenia akumulatora, gdyż przewiduję że moja maszyna będzie wykorzystywana sporadycznie.Taki sposób eksploatacji z całą pewnością nie będzie dobrze służył baterii, zamontowanej na stałe i dlatego dotychczas jak potrzeba stosuję akumulator od swojej osobówki-dosłownie chwila roboty
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Post autor: SEBRIGHT »

Świetnie zrobiony Zetorek
W sumie dostęp do akumulatora pod siedzeniem jest troszkę problematyczny.
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Awatar użytkownika
felek

Post autor: felek »

Akumulatorek w tym miejscu to orginał.Widziałem taki w zetorku z 1950 r. Siedzenie miał takie blaszane jak w kosiarkach konnych.
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

Piękny Bocianek, gratuluję. Ptarze , patrze i nie moge się napatrzeć, jest sliczny.:)
Zetor cały czas mnie zaskakuje. To mówicie, że takie mocowanie akumulatora to było seryjne? Bardzo ciekawe. Może to była jakaś przejściówka?
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

No nie to napewno racjonalizatorskie rozwiązanie. Nie spotkałem na żywo i w literaturze. To by trzeba mimo wszystko zdemantować w przyszłosci bo na wystawie od razu da sie zauważyć a nasłuchasz się też co nie miara. Na razie do czasu całkowitej naprawy to czemu nie. To tylko moja rada. Szkoda go szpecić jak tyle pracy włożonej.
Awatar użytkownika
Deleted_User

Witam wszystkich.W zeszlym roku kupilem ZETORA 25 silnik igla wyremontowalem wlozylem kupe kasy ale sa z nim dwa problemy jeden to zakleszczajace sie biegi(bardzo ciezko czasami przechodza ) ale da sie wytrzymac jesli ktos zna jakis sposób na to prosze o porade i drugi powazniejszy jak mi sie wydaje to cisnienie ojeju w lecie mial na zimnym 4 atm na ciepłym 2 atm( dodam ze olej wymienilem lecz nie pamietam nazwy jakis z beczki do diesla)ostatnio sprawdzajac jak odpali przy temp. 0 stopni po latwym odpaleniu cisnienie oleju wyskoczyło na max.okręcilo wskazówke az wycislo olej z filtra.Co moze byc przyczyną???????????
gdzie reguluje sie cisnienie??????????
dodam ze traktor jest z 1948 roku
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

Witaj Janusz, to cisnienie 4 na zimnym i 2 na ciepłym jest w normie. W zasadzie trzeba tylko patrzeć jak zachowuje się po dodaniu gazu , czy wskazówka reaguje. Wtedy wiadomo ,że pompa olejowa ma parwidłowy zasys. Natomisat to co Ci się przydarzyło to przyczyna mógł być sam olej - zbyt gesty lub zanieczyszczenia, które gdzieś na ujściu za filtrem zatkały kanał olejowy. Oleje typu superol trzeba zmieniać na lato i na zime gdyż mają one rózne zakresy gęstnienia. Najlepjej stosować , któryś z nowoczesnych olei mineralnych do wysokoobciazonych diesli pracujących w szerokim spektrum temperatur. Dobrze chłodzacych silnik latem z prawidłowym filmem olejowym i nie gesteniejacym za bardzo zimą.
Przy pompie olejowej jest taka sruba regulijaca cisnienie oleju. Tam pracuje spręzyna otwierająca zawór przelewowy w przypadku nadmiernego wzrostu ciśnienia. Prawdopodobnie albo ta śruba jest za bardzo prezykręcona, albo spręzynka zaworu przelewowego zesztywniała i straciła swoja elastyczność i nie otwiera się w przypadku wzrostu cisnienia.
Awatar użytkownika
Deleted_User

DZieki (rafal),wlasnie zamierzam zmienic olej mysle ze wleje Lotos Diesel,a co do tego cisnienia to słyszalem terz opinie ze mam padniety silnik i ktos podkrecil smarowanie na maxa,chodzi o wał korbowy podobno moze byc do szlifu ale wymienie olej i zobacze a jezeli znowu przez lato bedzie za niski to podkrece go na lato
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Z tym remontem sie nie spiesz. Ja miałem taki przypadek. Cisnienie było ok a ty nagle olej zaczął wyłazić gdzie się da. Poszła uszczelka pod pompą wtryskową. Jakis uszczelniacz. Kolega popracował nad pompa i jest ok. Sprawdź tam.
ODPOWIEDZ