Różne koła zamachowe w 1HC102 oraz S-230 - różne wykonania

Wszystko o stacjonarnych silnikach rolniczych
anim7991

Różne koła zamachowe w 1HC102 oraz S-230 - różne wykonania

Post autor: anim7991 »

Jako, że zamieniam koło zamachowe pod rozrusznik nie może obejść się bez problemów. Okazuję się, że nasze silniki 1HC102 oraz S-231 wychodzą w różnych wykonaniach.
Obrazek

Obrazek

Wykonania są różne czyli odsadzenie A - duże bądź małe, Rozstaw otworów B oraz C (bądź brak któregoś). I to nie jest tak że one są zależne czyli odsadzenie w różnej konfiguracji z ilością i rozstawem śrub:
Obrazek

Oraz wykonania mi nieznane czyli to:
Obrazek

Czy ma ktoś z was informacje pod co było duże i małe odsadzenie oraz ilość i rozstaw otworów gwintowanych pod koło pasowe?
Czeslaw

Re: Różne koła zamachowe w 1HC102 oraz S-230 - różne wykonania

Post autor: Czeslaw »

Różne wykonania kół zamachowych to alternatywa do różnych zastosowań. Niektóre otwory służą do ściągnięcia z wału. Inne mogą służyć do przykręcenia kół na paski klinowe lub płaski. Musiałbym zobaczyć jak jest u mnie ( 1HC102,jest wieniec zębaty i rozrusznik).
piorun1234

Post autor: piorun1234 »

Niektóre silniki napędzały przez sprzęgła kłowe bezpośrednio spawarki i także miały inne oddalenie w kołe zamachowym. Wiem bo sam kupiłem takie koło zamachowe od s320 z wieńcem zębatym i zdemontowałem z takiej spawarki
anim7991

Zrobiłem mały research to wyszło mi, że to jeżeli silnik miał prądnicę, to koło było przesunięte w stronę silnika o 21mm - żeby pasek szedł blisko koła zamachowego.

I tak dalej jeżeli przylgnia na kole zamachowym była duża (większa niż rozstaw otworów ściągacza) to była przystosowana do montażu dużego koła napędowego prądnicy. I to ma sens bo prądnica wymaga obrotów a silnik kręci się bardzo wolno.

Najprawdopodobniej mamy trzy typy otworów mocujących koło odbioru mocy:
1. Mały - pod pas transmisyjny bo wtedy śruby trzymające w środku koła.
2. Średni - Pod koło pasków klinowych - śruby są na zewnątrz koła
3. Duży - Pod koło z napędem dla prądnicy - śruby są na zewnątrz koła

Były silniki które miały koła tylko pod prądnice - myślę, że napęd szedł wtedy z wałka reduktora.

No i pewnie dodatkowe wykonania specjalne jak kolega wyżej napisał do sprzęgieł kłowych czy motopomp.

Jeżeli ma ktoś jakieś zdjęcia fabrycznych, nieprzerabianych kół albo silnika to niech wrzuci.
anim7991

Obrazek

Obrazek

Tu jest przykładowo koło pasowe pod duży rozstaw ale bez paska prądnicy - fabryczne.
Opis:

Andoria 1HC102 (S15).Koło zachowało się z oryginalnym fabrycznym logo i lakierem.
Kołnierz zewnętrzny - 230 mm
Średnica zewn od strony pasków - 170 mm
Otwory montażowe w kołnierzu - 145 mm mierzone od środka do środka poziomo i pionowo ten sam wymiar.
Paski napędowe -17 mm
piorun1234

Post autor: piorun1234 »

Sam jestem ciekawy jak jest z tym.
Jak robiłem rębak to oryginalne żeliwne koło pasowe na silnik S 320 było na 4 paski 20mm. ( dziadek kupił silnik jako nowy i miał trzy różne koła na pas płaski, i to jedno na cztery paski 20) Dorobiłem na rębak koło pasowe aby było odpowiednie przełożenie ale jak poszedłem do sklepu po paski klinowe to bardzo mały był wybór i wszystko na zamówienie.
anim7991

Ciekawa historia. Mam wrażenie, że na obecne czasy wszystko w sklepach jest na zamówienie. Już dawno nauczyłem się zamawiać wszystko w internecie - przynajmniej od momentu gdy zwroty są również za darmo. Dodatkowo, jak czasem chcesz coś dopasować czy zobaczyć to sprzedawcy kręcą nosem - dla nich najlepiej wejść kupić i wyjść.

Paski 20tki to już duży kaliber.
anim7991

Kilka odpowiedzi na te pytania jest w katalogu części do (tym nowszym do dwóch typów).

To koło zamachowe z niskim "gzymsem" (czarne koło w pierwszym poście) oraz otwory blisko środka służą do montażu sprzęgła kłowego:
Obrazek

Obrazek

I są cztery typy koła zamachowego:
Obrazek
ODPOWIEDZ