Ładnie WSK

Ciągniki wykonane własnoręcznie, ale na głównych podzespołach mających ponad 25 lat. Forum na okres próbny - proszę zapoznać się z Regulaminem.
PAwelek19

Ładnie WSK

Post autor: PAwelek19 »

Witam szukam schematu lub kogoś kto przerabiał ładnie z 6V na 12v w silniku WSK 125 na starym zapłonie dzięki za wszystkie konstruktywne podpowiedzi pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bolszewik

Re: Ładnie WSK

Post autor: Bolszewik »

"Przerabiałem" w Simsonie. Dokładniej to zamówiłem zestaw na:
https://www.jackmotors.pl/
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Mixol

Post autor: Mixol »

PAwelek19 pisze: 28 paź 2024, 10:19 Witam szukam schematu lub kogoś kto przerabiał ładnie z 6V na 12v w silniku WSK 125 na starym zapłonie dzięki za wszystkie konstruktywne podpowiedzi pozdrawiam
Ty chcesz zmienić zapłon czy przerobić?
Montowałem do takich sprzętów zapłony CDI.Schemat załącza producent.
PAwelek19

Post autor: PAwelek19 »

Chcę zostawić stary zapłon wiem że idzie to zrobić bo znalazłem że należy cewki świetlne połączyć szeregowo zastosować prostownik 10 a i regulator że skutera tylko jak to połączyć
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

Panie ładny,schematów chińskich skuterów jest cała masa,mostek prostowniczy pewnie wymyślił jakiś dzieciak na forum romeciarzy.Jeśli to będzie działać co jest możliwe,to w czym problem?.Łączysz cewki w szereg,podpinasz regulator i cieszysz się,albo myślisz dalej
https://allegro.pl/oferta/stabilizator- ... gJ4I_D_BwE

Taki "kosiarkowy"(z wklejonego linku)moim zdaniem.ma większe szanse zadziałać z ori cewkami WSK ,skuterowe mają zmasowany minus i zero cewki i moc wueskowych cewek może nie wystarczyć.Ale to teoria,bo nie robiłem takich przeróbek,a jedynie komarki na 12V przerabiałem i dzieciaki mi się kłaniają ładnie do dziś.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Moc prądnicy WSK to ok. 35 W I jest to wartość stala. Gdy podniesiesz napięcie łącząc cewki szeregowo i uzyskasz 12 V to spadnie Ci amperarz według wzoru 1W 1V x 1A i dalej masz 35 W i nic nie zyskujesz poza pewnie lepszym dostępem do żarówek. Czyli mówiąc potocznie ,, jak się nie kręcił plecy z tyłu,, Jeżeli chodzi Ci o podniesienie mocy to musiał byś wymienić magnesy na neodymowe i przewinąć cewki grubszym drutem. Co prawda grubszego drutu wejdzie mniej zwoi ale zrekompensuje to większe pole magnetyczne magnesów neodymowych. A jeżeli nie zależy Ci na oryginale to mój wujek miał co prawda w Junaku założony zwykły alternator napędzany paskiem z koła zamachowego.Do ładowania w WSK służy taka mała pojedyncza cewka.I teraz pytanie czy chodzi o zwiększenie ładowania akumulatora który służy tylko do zasilania świateł stopu i sygnału dźwiękowego czy o zwiększenie mocy żarówek oświetleniowych? Do oświetlenia i jednocześnie ładowania potrzebna większa przeróbka. To jest do zrobienia.Określ dokładnie o co Ci chodzi a powiem jak to zrobić.
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

W magnecie wartość napięcia jest mocno zmienna w zależności od obciążenia,obrotów i potrzeba nieco wiedzy,żeby to ujarzmić.W komarku samo odmasowanie cewki i wyprostowanie napięcia dwupołówkowo,pozwala zasilać skuterową 12V H4 i 5 W w tylnej lampie,dodatkowym zyskiem jest to,że komarek nie gaśnie na wolnych obrotach i widać światła w dzień.Sam pomiar napięcia przeciętnym miernikiem może być trudny/niemożliwy.Gdybym chciał się w to bawić,to regulator z możliwością podpięcia obu końców cewki,jak ten z linku.
Mixol

Post autor: Mixol »

Nie wiem co Cię skłania do przerabiania tego iskrownika który i tak jest słaby, a jakość dzisiejszych części typu cewka, kondensator czy przerywacz zostawia wiele do życzenia.Albo zostawić to w oryginale albo zmienić na CDI takie jest moje zdanie.
ODPOWIEDZ