Osadzenie tulei C330
Re: Osadzenie tulei C330
Dziwna sytuacja. A jak było przed remontem, tez tak krzywo? U mnie było trochę podobnie. Zanim zdjąłem głowicę musiałem się namęczyć z odkręceniem nakrętek. Wcześniejszy mechanik siłą chciał zniwelować nierówności bloku i głowicy. Nic to jednak nie dało. I tak były przedmuchy na uszczelce. Po przeszlifowaniu głowicy i bloku( ręcznie dużą ściernicą) założyłem uszczelkę i jeżdżę. U Ciebie może być podobnie.
No właśnie też tak było i co trochę trzeba było uszczelkę pod głowica robić. A teraz chce to dobrze zrobić i nie wiem jak to ogarnąć. Czy dać jeszcze te podkładkę aluminiowa żeby z tej jednej strony było lekko wyżej to znowu czy z drugiej nie będzie za wysoko
A pod kołnierzem jest dobrze oczyszczone i w miejscu gdzie są oringi? Może blok zwichrowany. Tuleje próbowałeś obracać w otworze i czy tak samo jest? Bo może tuleje wadliwe? Chociaż skoro od zawsze tak było to podejrzewam zwichrowany blok. Niestety części z PRL to nie są zawsze tak idealne jak je się czasem chwali dziś w ogłoszeniach. Uważam, że wszelkie podkładanie czegoś pod jedną stronę będzie w efekcie powodowało nawet pęknięcie tulei przy kołnierzu - ja bym to dał do zakładu, który pomierzy i ewentualnie obrobi blok tak, by było prosto. Da się to zrobić, ale nie w garażowych warunkach.
Ale podstawa to znaleźć przyczynę właśnie.
Ale podstawa to znaleźć przyczynę właśnie.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Dokladnie, daj blok do zakladu.
Tak na pierwszy rzut oka to albo miejsce osadzenia tuleji do poprawy, albo gorna plaszczyzna bloku.
Co tu mówić płaszczyzna bloku i głowicy do planowania, do tego trzeba będzie jeszcze pogłębić otwory osadzenia cylindrów w bloku lub zebrać pod kołnierzami cylindrów, jeżeli ten blok jest gdzieś na dole pęknięty czy rozmrożony to nie ma sensu, lepiej poszukać drugi.
A Dolne gniazda nie mają nic do tego?