Ursus c330 1984r problem ze sprzęgłem 6łapek
Ursus c330 1984r problem ze sprzęgłem 6łapek
Witam. Mam problem ze sprzęgłem 6łapek c330. Sprzeglo działało poprawnie aż w pewnym momencie kiedy miałem je wysprzeglone, tak jak by się zapadło i 1 stopień działa jednocześnie z 2. Da się wysprzeglic, zmienić bieg i ruszać bez żadnego szarpania ale nie zostawie tego w takim stanie. Byly wymieniane tylko tarcze w sprzegle bo byl przeprowadzany remont skrzyni i przy okazji poszly nowe tarcze. Ciapek przepracował bez problemów max 5 godzin tylko przy ładowaniu piachu turem aż stalo sie wlasnie to co wyzej opisałem. Nie mogę znaleźć nic na internecie na ten temat więc pytam tutaj, może miał ktoś podobny problem i byłby uprzejmy podpowiedziec co może być przyczyną czegoś takiego 

-
Re: Ursus c330 1984r problem ze sprzęgłem 6łapek
Zobacz przez okienko czy wszystkie łapki są całe, czy czasem któraś nie pękła i teraz musisz głębiej naciskać aby wysprzegliło, patrz też na śruby regulacyjne czy są w porządku.
Jeśli dźwignie są uszkodzone lub jedna z nich jest przesunięta, konieczny będzie demontaż w celu wymiany uszkodzone elementy ciągnika. Jeśli klin utknął, podgrzanie może pomóc.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2024, 12:24 przez david, łącznie zmieniany 1 raz.
Ursus c-330
Mało szczegółów. Po tym opisie strzelam na zerwaną okładzinę z tarczy.