C 335 który to rocznik
C 335 który to rocznik
Mam 335 o numerze fabrycznym 372367 i numerze nadwozia 030059. Który to może być rocznik ?

Re: C 335 który to rocznik
No troche te numery sie nie zgadzaja ze soba:p
Sprawdz, bo jesli tak jest to
Stary ciagnik o nr 30 000 i podlozone lewe kwity od innego ciagnika z nowszym rocznikem.
Sprawdz, bo jesli tak jest to
Stary ciagnik o nr 30 000 i podlozone lewe kwity od innego ciagnika z nowszym rocznikem.
Witaj. Ale co mam sprawdzić ? Taka jest tabliczka znamionowa.
1) Zakłady mechaniczne Ursus : typ silnika s-312C , Numero 372367 . To na silniku chyba tabliczka.
2) Na innej tabliczce prawie niewidocznej. Zakłady mechaniczne Ursus C335 030059. I ta druga też w okolicy silnika.
PS. Kupiłem ten ciągnik. Jako tako "kwitów" na niego nie ma w sensie, że mam w rękach dowodu rejestracyjnego. Co do legalności w tym momencie nie ma obawy. Conajwyżej go nie zarejestruje i będę jeździł tylko po gospodarstwie. No może OC opłacę.
1) Zakłady mechaniczne Ursus : typ silnika s-312C , Numero 372367 . To na silniku chyba tabliczka.
2) Na innej tabliczce prawie niewidocznej. Zakłady mechaniczne Ursus C335 030059. I ta druga też w okolicy silnika.
PS. Kupiłem ten ciągnik. Jako tako "kwitów" na niego nie ma w sensie, że mam w rękach dowodu rejestracyjnego. Co do legalności w tym momencie nie ma obawy. Conajwyżej go nie zarejestruje i będę jeździł tylko po gospodarstwie. No może OC opłacę.
Na pewno w przedziale 1979-87r.
Czyli rozumiem w latach produkcji
Podpowiedzcie proszę czy warto rejestrować ciągnik i opłacać OC.
1) Jak poruszam się tylko po gospodarstwie to zasadniczo najlepiej ani nie mieć rejestracji, nie płacić za przeglądy i OC. Bo wtedy nie ma kosztów. Minus taki, żeby się nie pchać na drogę publiczną.
2) Można nie rejestrować i nie robić przeglądów. Maszyna wolnobieżna do 25km/h a Ursus i tak szybciej nie jeździ. I tylko zapłacić OC i wtedy w razie potrzeby można na drogę publiczną wyjechać.
3) Ale po co rejestrować i mieć przeglądy skoro niewiele to daje tylko koszty są ? Może przy odsprzedaży wszystko jest przejrzyste ale nowy właściciel ma ten sam dylemat.

Podpowiedzcie proszę czy warto rejestrować ciągnik i opłacać OC.
1) Jak poruszam się tylko po gospodarstwie to zasadniczo najlepiej ani nie mieć rejestracji, nie płacić za przeglądy i OC. Bo wtedy nie ma kosztów. Minus taki, żeby się nie pchać na drogę publiczną.
2) Można nie rejestrować i nie robić przeglądów. Maszyna wolnobieżna do 25km/h a Ursus i tak szybciej nie jeździ. I tylko zapłacić OC i wtedy w razie potrzeby można na drogę publiczną wyjechać.
3) Ale po co rejestrować i mieć przeglądy skoro niewiele to daje tylko koszty są ? Może przy odsprzedaży wszystko jest przejrzyste ale nowy właściciel ma ten sam dylemat.
Prawo o ruchu drogowym
Dział I
Art.2.
34) pojazd wolnobieżny - pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość do 25 km/h z wyłączeniem ciągnika rolniczego.
Dział I
Art.2.
34) pojazd wolnobieżny - pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość do 25 km/h z wyłączeniem ciągnika rolniczego.
Daj zdjęcie tej tabliczki z skrzyni biegów i lub zdjęcie tyłu traktora.JackyX pisze: ↑12 sty 2025, 11:42 Witaj. Ale co mam sprawdzić ? Taka jest tabliczka znamionowa.
Prędzej się dowiesz jak popatrzysz na daty na odlewach.
Bo hitch występował gównie w wersjach eksportowych.
To są jakieś jaja. Nigdzie nie ma rocznika. Owszem są tabliczki nieczytelne a jeśli już coś tam widać to numer nadwozia i typ silnika. Obok mocowania kabiny owszem jest nabity numer ...... podwozia , ten sam co na tabliczkach. Na odlewach są różne numery seryjne , średnio widoczne ale żaden nie przypomina rocznika. Nawet jakbym odczytał ten numer odlewu to i tak mi to nic nie daje.
PS. Uświadomcie mnie co to "hitch". Tylko się nie nabijajcie. Ja jestem laik-amator. Chodzi o stabilizację podnośnika ?
PS2. Stawiam dobrą flaszkę jak mi ktoś odszyfruje rocznik tego traktora
PS. Uświadomcie mnie co to "hitch". Tylko się nie nabijajcie. Ja jestem laik-amator. Chodzi o stabilizację podnośnika ?
PS2. Stawiam dobrą flaszkę jak mi ktoś odszyfruje rocznik tego traktora

Hitch - typ zaczepu automatycznego sterowany przy pomocy podnośnika. To ten zaczep z tyłu traktora, taki hak.
Tu filmik
https://youtu.be/GsjN04vTZ_Q?si=HSvV7HzsWQboSmq7
Co do numerów na odlewach, to musisz wiedzieć, że każdy odlew miał parę numerów:
1) cyfry oznaczające daną część (np. 0050013020 - pochwa lewa)
2) cyfry oznaczające datę produkcji odlewu
Tu filmik
https://youtu.be/GsjN04vTZ_Q?si=HSvV7HzsWQboSmq7
Co do numerów na odlewach, to musisz wiedzieć, że każdy odlew miał parę numerów:
1) cyfry oznaczające daną część (np. 0050013020 - pochwa lewa)
2) cyfry oznaczające datę produkcji odlewu
Znalazłem takie numer pod siedziskiem w lewej strony i jestem skłonny uznać,że jest to 1980. Innych numerów przypominających rok nie widziałem.

PS1. Dziękuję za objaśnienie hitcha.
PS2. Myślę o zakupie kosiarki bijakowej STARK. Takiej co kosi z tyłu a nie z boku, tylko zastanawiam się nad szerokością. Są jakieś ograniczenia czy brać 1,6 m ?

PS1. Dziękuję za objaśnienie hitcha.
PS2. Myślę o zakupie kosiarki bijakowej STARK. Takiej co kosi z tyłu a nie z boku, tylko zastanawiam się nad szerokością. Są jakieś ograniczenia czy brać 1,6 m ?
Całkiem możliwe, że to rok 1980. Dla pewności poszukaj jeszcze takiego numeru na skrzynia biegów.
hitch to jest zaczep dolny "hak" zalecany do rozrzutników jednoosiowych i innych przyczep z jedną osią, dużym plusem jego jest większy dopuszczalny nacisk, brak bolca do zaczepiania, brak konieczności kręcenia nogą/kółkiem no i wolniejsze zużycie ucha przyczepy oraz samego zaczepu, minusem jest brak możliwości zapięcia każdej maszyny, ale mając spawarkę i końcówkę od zetora można to usprawnićJackyX pisze: ↑15 sty 2025, 19:48 To są jakieś jaja. Nigdzie nie ma rocznika. Owszem są tabliczki nieczytelne a jeśli już coś tam widać to numer nadwozia i typ silnika. Obok mocowania kabiny owszem jest nabity numer ...... podwozia , ten sam co na tabliczkach. Na odlewach są różne numery seryjne , średnio widoczne ale żaden nie przypomina rocznika. Nawet jakbym odczytał ten numer odlewu to i tak mi to nic nie daje.
PS2. Stawiam dobrą flaszkę jak mi ktoś odszyfruje rocznik tego traktora![]()