Trabant 601S de luxe reaktywacja
Re: Trabant 601S de luxe reaktywacja
Ooo. Obrotomierz to był wynalazek. Modyfikacja amatorska elektroniki jakiegoś zdobycznego w celu przeskalowania pod jedna cewkę zapłonową.
Ale najlepszy był pomiar temperatury głowicy. Wskaźnik od magnetofonu i tranzystor jako czujnik temperatury (2 nóżki tranzystora wykorzystane). Gdzieś znalazłem schemat do samodzielnego majsterkowania. Wykręciłem jedną ze śrub M6 z głowicy. W łbie nawierciłem otwór. Tam wkleiłem na Distal maksymalnie opiłowany z plastiku tranzystor. Śruba na powrót w głowicę. Jak w lecie wskazówka szła na czerwone pole, to redukcja i gaaazu.
Ale najlepszy był pomiar temperatury głowicy. Wskaźnik od magnetofonu i tranzystor jako czujnik temperatury (2 nóżki tranzystora wykorzystane). Gdzieś znalazłem schemat do samodzielnego majsterkowania. Wykręciłem jedną ze śrub M6 z głowicy. W łbie nawierciłem otwór. Tam wkleiłem na Distal maksymalnie opiłowany z plastiku tranzystor. Śruba na powrót w głowicę. Jak w lecie wskazówka szła na czerwone pole, to redukcja i gaaazu.
Muran ile chcesz za te klosze?
Panowie, czy ktoś z was ma jakas wiedze skad pozyskac linke do otwierania maski? Oraz jak zrobic podsufitke?
Hans, sam nie wiem ile bym chciał. Na pewno dodatkowo płacisz mi za koszty wysyłki. Mam tylko jeden klosz.
EDIT
Element ma napis "DDR Ruhla". W zależności od stanu są skoki cen na OLX i Sprzedajemy.pl. Były takie oferty jak zestaw 3 sztuk za 30 zł, zestaw 2 sztuk w cenach od 30 zł do 130 zł, a nawet były 2 sztuki (w tym jedna pęknięta) za 400 zł. Z kolei za jeden klosz z pęknięciem pewien sprzedający woła 45 zł.
Postaram się wrzucić zdjęcia. Jestem otwarty na propozycje.
EDIT
Element ma napis "DDR Ruhla". W zależności od stanu są skoki cen na OLX i Sprzedajemy.pl. Były takie oferty jak zestaw 3 sztuk za 30 zł, zestaw 2 sztuk w cenach od 30 zł do 130 zł, a nawet były 2 sztuki (w tym jedna pęknięta) za 400 zł. Z kolei za jeden klosz z pęknięciem pewien sprzedający woła 45 zł.
Postaram się wrzucić zdjęcia. Jestem otwarty na propozycje.
Podsufitkę mam , trochę zmęczona na wzór i mam plan kiedyś zrobić nowe według wzoru, kwestia dorobienia blaszek do podwieszenia jej pod dachem, ogólnie bardzo rzadki temat w trabancie. Co do linki tak nie masz wcale? Czy tylko urwana koncowka
Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
Podsufitka to raczej czyjaś twórczość,bo standardowo to tylko gąbczasta powłoka na płycie dachowej.Montując podsufitkę na tym rancie trzeba zadbać o zachowanie wentylacji,bo zasłaniając tę przestrzeń eliminujemy jej działanie i będzie lipa.Linka to banał i pewnie łatwiej zrobić niż kupić.
W latach 80-tych była dostępna podsufitka, w modelach de luxe w standardzie , natomiast S miał na życzenie
mocowana na a blaszanych wregach do dachu oraz podwinięta pod uszczelki szyb
Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
Damian88 linke mam tylko urwaną.
Panowie! Pomocy!
Chcialem wymienic cylinderki i szczeki w moim trampku zdjalem beben i...... I nie wiem jak zdjac piaste ze szpilkami zeby dostac sie do szczek. Prosze pomóżcie
Chcialem wymienic cylinderki i szczeki w moim trampku zdjalem beben i...... I nie wiem jak zdjac piaste ze szpilkami zeby dostac sie do szczek. Prosze pomóżcie
Do demontażu piasty służy ściągacz który wykorzystuje ten "rowek"na piaście.Zwykłym do łożysk tego nie zrobisz,chyba że dorobisz coś na wzór oddzielacza łożysk albo na wzór tego oryginalnego.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2025, 12:54 przez saskin, łącznie zmieniany 1 raz.
Udalo sie. Zwyklym duzym sciagaczem do lozysk i z grzaniem palnikiem bo bez grzania piasta wyginala sie
Hans
Czy w końcu chcesz kupić ode mnie klosz tylny do Trabanta? Jak coś, oddam za 30 zł plus koszty wysyłki. Jeśli tak, proszę o kontakt na prywatnych wiadomościach.
Czy w końcu chcesz kupić ode mnie klosz tylny do Trabanta? Jak coś, oddam za 30 zł plus koszty wysyłki. Jeśli tak, proszę o kontakt na prywatnych wiadomościach.
Muran001 sorki ze nie dalem wczesniej znac, kupilem juz dwa nowe. Ale wielki dzieki.