Mikrociągnik w FSR "PIONIER"

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
Awatar użytkownika
AdamPGR

Mikrociągnik w FSR "PIONIER"

Post autor: AdamPGR »

Cześć ;)

Przeglądając "Biuletyn okolicznościowy z okazji XX-lecia istnienia Fabryki Sprzętu Rolniczego "PIONIER" w Strzelcach Opolskich" natrafiłem na fotografię, na której został uwieczniony ciekawy mikrociągnik służący do transportu na terenie fabryki:

Obrazek

W pierwszej chwili, nie zagłębiając się w temat, pomyślałem sobie, że to po prostu Jaromka ;) i czytałem dalej bardziej interesując się pozostałą treścią biuletynu.
Jednak chcąc wrzucić zdjęcie do wątku z Jaromką (https://retrotraktor.pl/forum/viewtopic ... 011#p90011) po prostu jako ciekawostkę zorientowałem się, że jest to inna konstrukcja :shock:
Biuletyn został wydany w lipcu 1968 roku.

Moje amatorskie spostrzeżenia (jeżeli błędne - poprawcie mnie):
  • maska URSUS C-308,
  • koła przednie - kopaczka elewatorowa Z609,
  • tylne koła, siedzenie - Jaromka,
  • błotniki - na pierwszy rzut oka Jaromka, ale wydaję mi się że jednak są różnice.
W książce "Stare ciągniki na polskich polach w latach 1918-1969" autorstwa Pana Rafała Mazura znalazłem informacje, że w 1959 roku w Żerańskiej FSO wykonano ciągnik podobny konstrukcyjnie do Jaromki na bazie Ursusa C-308 na potrzeby transportu wewnętrznego.

Zbierając powyższe informacje oraz to, że Jaromki były produkowane tylko w latach 1968-69, to czy jest to:
  • ciągnik z FSO na bazie Ursusa C-308?
  • prototyp Jaromki?
  • wesoła inwencja twórcza pracowników zakładu w Strzelcach Opolskich na własne potrzeby?
  • jeszcze coś innego. ;)
EDYT: Zgłębiając temat odnalazłem artykuł Pawła Rychtera na temat tego ciągnika (https://retrotraktor.pl/przystosowanie- ... kladowego/) - ciągnik z FSO był (tak jak Jaromka) trójkołowy, co raczej wyklucza ten wątek z grona podejrzanych ;)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2025, 7:51 przez AdamPGR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Re: Mikrociągnik w FSR "PIONIER"

Post autor: Ursus »

Moim zdaniem to ani Jaromka ani C-308 w pełni - chociaż bliżej skłaniałbym się do tego, że przerobili z wykorzystaniem C-308 - z uwagi na maskę. Koła tylne wydają się bardziej Żuk z kołpakami - ani to C-308 ani Dzik (a takie były w Jaromce - to w zasadzie Dzik z przednim kołem i pewnymi zmianami)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Farmiro

Re: Mikrociągnik w FSR "PIONIER"

Post autor: Farmiro »

koła przednie to koła z koleby budowlanej , mam w ciągniku takie same ;)
ODPOWIEDZ