Garaż do 35m2 na zgłoszenie

Rozmowy nie na temat
bergman31

Re: Garaż do 35m2 na zgłoszenie

Post autor: bergman31 »

Małe drzwi niekomplikują konstrukcji bramy garażowej dwuskrzydłowej. Wbrew pozorom, wykonanie jest proste. Płyta obornicka dobrze izoluje i nadaje sztywność konstrukcji. Płyty docinasz na wymiar i na krawędziach zewnętrznych mocujesz ceownik zimnogięty o odpowiednim rozmiarze.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Może i masz rację. Jednak u mnie w okolicy nigdzie nie mogę takiej płyty znaleźć.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-Grzegorz-

Post autor: -Grzegorz- »

Ursus pisze: 03 lut 2025, 22:03 Może i masz rację. Jednak u mnie w okolicy nigdzie nie mogę takiej płyty znaleźć.
STEEL PROFIL we Wrocławiu - czasami odbieram tam zamówienia dla klientów, podobno ceny są atrakcyjne i jest wybór gatunkowy
"Kolekcja Zabytkowych Traktorów - Grzegorz Pałka"
Fendt Dieselross F20H6B - 1956r
Fendt Farmer 2 (Fw 139) - 1962r
Fendt Farmer 2 (Fw139) - 1965r
Ursus C-4011 - 1970r
Fb.com/kolekcjazabytkowychtraktorow
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Ok, dzięki. Zerkne.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Nie daj blachy w profil. Będzie zostawać syf i woda całość zardzewieją i zgnije. Blacha na profil żeby spłynęło.
U mnie jest 3,5 x 2,5 profil 3x3 gruby. Drzwi dodają sporo pracy i czynią całość nietylkocięższą ale i mniej szczelną. Nie wiem czy warto, może rozważ asymetryczne skrzydła.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Myślę, że po odpowiednim przemyśleniu drzwi będą szczelne. Jedynie próg stawia pewne wyzwania, ale też do rozwiązania. Reszta w zasadzie w planie jest w pełni szczelna.
szubinska

Post autor: szubinska »

Czy mógłby ktoś pokazać jak wyglądają takie przykładowe wrota z tej płyty obornickiej ? Jak wygląda konstrukcja skrzydła i mocowanie zawiasów. Zaciekawiło mnie to rozwiązanie gdyż obecne wrota z desek które mam do garażu niestety nie izolują od zimna. Może dało by radę zrobić to we własnym zakresie.
bergman31

Ursus jaki masz problem z progiem?
Możesz wrzucić szkic planowanej bramy?

szubińska skrzydło z płyty obornickiej, to nic innego jak odpowiednio docięta płyta i jej krawędzie wzmocnione ceownikiem zimnogiętym, bo tak jest najłatwiej zrobić.
Co do zawiasów, to zależy z jakiego materiału są wykonane ściany budynki. Jeśli cały budynek ma konstrukcję z stali, to najtaniej i najprościej przyspawać zawiasy toczone, które są dostępne w sklepach metalowych i budowlanych. Natomiast jak konstrukcja budynku jest murowana i masz już tam zamocowane jakieś zawiasy, to można je wykorzystać.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

U mnie będzie rama z kątownika, wstawiona w otwór bramy - budynek jest murowany, ale są kotwy odpowiednie wystawione. Zawiasy właśnie spawane toczone, po 3 na stronę, a małe drzwi 2 szt.
Z progiem widzę tylko taki problem, że dookoła kątownika będzie można wkleić nawet uszczelkę, a w progu już nie - chyba, że drzwi będą miały zakładkę na dole z uszczelką. Ale generalnie wydaje mi się, że da się zrobić naprawdę na szczelne takie drzwi

Szlif wstawię.

Po przemyśleniu jednak nie decyduje się na płytę obornicką, za dużo komplikacji przy takich drzwiach jak mam obmyślone.
bergman31

Do dolnej krawędzi bramy możesz zamocować listwę uszczelkę szczotkową, taka listew z włosiem.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Zastanawiam się czy pomieszczenie w którym będziesz od czasu do czasu coś odpalał powinno być tak szczelne Mój garaż jest dość szczelny , ale nie do końca.Murowany brama Wiśniowski W bezwietrzne dni jak syn wyjeżdża do pracy ok 4 rano a ja wchodzę powiedzmy o 9 to potrafi jeszcze śmierdzieć, Kubatura 5x9 wys. 4 m. Opel 2.0 i raczej nie grzeje tam silnika.Więc niezbyt szczelna drzwi mogą być plusem nie minusem
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

U mnie jest tak, bardzo prosto, tanio, dość ładnie i skutecznie. Zimom nawet w duże mrozy jest na plusie. Ściany ocieplone 5 cm, brama między blachom, a płytom OSB 3 cm.

Obrazek

Obrazek

To czarne to futryna z ceownika 100. Jest dookoła, pospawane druty żeby zakotwić w ścianie i do wieńca.
Na dole jest próg z profila, ale jego powierzchnia licuje się z posadzką w garażu. Trochę to kłopotliwe zimą jak naklei się śniegu. Cóż trzeba mieć miotłę na podorędziu.
Nie mam żadnych uszczelek. Pióra blach zachodzą na futrynę, zawiasy są spawane na kątowniku więc skrzydło swobodnie się otwiera. Prawy górny róg zamkniętej bramy po prawej stronie. Proste i skuteczne.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Kolegi szkic, ale myślę, że się nie obrazi, że tu wrzucam :D
Obrazek

Taki jest pomysł, aby zrobić jednocześnie ładnie - czyli od wewnątrz będzie blacha stalowa, a od zewnątrz schowana w obrys profilu blacha trapezowa niska w kolorze dachu. Do tego środek wypełniony będzie prawdopodobnie styropianem.

Niby proste drzwi, ale jak się trzeba za to zabrać to jest masa rzeczy do przemyślenia :D Chodzi o to, że mają to być solidne drzwi, a nie takie co wiatr czy siekiera otwiera ;)

Jeśli chodzi o szczelność - uważam, że zawsze można wietrzyć lub drzwi otworzyć. Mam łącznie 6 okien licząc też ściany szczytowe - z nich wszystkie są otwierane, a 3 z nich dodatkowo jeszcze mają opcję uchylania.
bergman31

Czy ja dobrze widzę na tym szkicu, że wchodząc przez drzwi, będzie się można potknąć o próg z profila?
Awatar użytkownika
zdziaszek

Post autor: zdziaszek »

bergman31 pisze: 05 lut 2025, 9:47 Czy ja dobrze widzę na tym szkicu, że wchodząc przez drzwi, będzie się można potknąć o próg z profila?
Zapewne profil w progu jest bo jakoś ramę dużego skrzydła trzeba usztywnić.
Jak dla mnie wszystko fajne ale małe drzwi w bramie nie do wejścia na środek garażu a z boku dużej bramy (tzn wg rysunku powyżej ale przesunięte do prawej strony bramy) . Mając pojazd postawiony do samej bramy (czasem przy remoncie może się zdarzyć) lepiej wejść do garażu z boku przy ścianie a nie w środku okna całej bramy garażowej)
Trochę zawile to napisałem ale mam nadzieję że zrozumiecie o co chodzi.
Mnie niestety kiedyś producent bramy segmentowej namówił na drzwi bliżej środka i wiem że to był błąd.
Co do materiały na samą bramę, to jeśli w przyszłości bym zmieniał to rama zapewne z ceownika w a środek pokładane byłyby płyty z bram segmentowych. W obecnym czasie można tego masę kupić czy to po zwrotach czy demontażu. Są one lekkie ocieplone a całość poskładana jest szczelna. Na koniec wszystko pomalować na wybrany kolor i jest ok.
bergman31

Nie jest problemem usztywnić skrzydło bramy gdy są w nie wkomponowane drzwi. Zresztą brama ta mieć wymiary 3 x 3 metra, czyli jedno skrzydło ma tylko 1,5 x 3 m. Rama bramy będzie wykonana z profila zamkniętego a to daje bardzo dużą sztywność.
bergman31

Ursus pisze: 05 lut 2025, 8:08
Niby proste drzwi, ale jak się trzeba za to zabrać to jest masa rzeczy do przemyślenia :D Chodzi o to, że mają to być solidne drzwi, a nie takie co wiatr czy siekiera otwiera ;)

Jeśli chodzi o szczelność - uważam, że zawsze można wietrzyć lub drzwi otworzyć. Mam łącznie 6 okien licząc też ściany szczytowe - z nich wszystkie są otwierane, a 3 z nich dodatkowo jeszcze mają opcję uchylania.
Nieproszony gość 🥷 prędzej kamieniem 🪨 otworzy okno 🪟 niż siekierą 🪓 bramę 🚪🚪
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

bergman31 pisze: 05 lut 2025, 9:47 Czy ja dobrze widzę na tym szkicu, że wchodząc przez drzwi, będzie się można potknąć o próg z profila?
Właśnie nie, źle widzisz :) Progu nie będzie.
A drzwi bliżej środka bo wtedy jest mniej kombinacji - osobne zamki itd. Druga sprawa, że drzwi są lepiej usztywnione jak są po stronie futryny w pełnej wysokości, niż gdyby były drzwi przy futrynie. A z kolei dawanie drzwi po środku - to usztywnienie w progu jest wtedy mile widziane, a druga sprawa, że niepotrzebnie ilość materiału się zwiększa.
bergman31 pisze: 05 lut 2025, 12:16 Nieproszony gość 🥷 prędzej kamieniem 🪨 otworzy okno 🪟 niż siekierą 🪓 bramę 🚪🚪
Ale jak się siekierą drzwi otwory to można zamek przekręcić - a przez okno z kratą się nie wejdzie :D Śmieje się oczywiście, ale w okolicy z reguły jak się do kogoś włamali do garażu z blaszanymi drzwiami to drzwi porozginane, ale okna nie ruszone. Tak czy inaczej na dzisiejsze czasy alarm + monitoring to standard uważam.
bergman31

Czyli w tym miejscu progu w skrzydle bramy nie będzie

Obrazek
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Nie, nie będzie.
ODPOWIEDZ