Ładowacze Cyklop
-
Ładowacze Cyklop
Witam. Wie ktoś od którego roku i w jakich wersjach były produkowane cyklopy? I ewentualnie po czym rozpoznać rocznik gdy brak tabliczki? Mam na gospodarstwie dwa. Jeden 1972r z okrągłą skrzynią przeciwwagi, inny mechanizm chwytaka i jeszcze kilka różnic. Zastanawiam się czy to jeden z pierwszych modeli czy były jeszcze wcześniejsze? Drugi cyklop jest już na kanciatej skrzyni przeciwwagi, chwytak z siłownikiem bocznym, dyszel z ceowników zimnogiętych nie hutniczych jak w tym starszym. Siłownik łamania ramienia w jednym i drugim jeszcze pod ramieniem, podłoga w obydwóch krótka z tym, że ten nowszy ma już jakieś uchwyty jakby pod kabinę. Rama też jest jak w tym z 72, wystaje poza oś. Tabliczki brak więc nie wiem który to może być rocznik. Mam jeszcze samą ramę z wierzyczką od jeszcze innego, połowa lat 70-tych, ma podłogę już całą pod siedzeniem również, rama kończy się na wysokości osi jak w tych nowszych warfamy, ramię również z siłownikiem od spodu. Trochę długi post ale trochę mnie to ciekawi a na stronie głównej artykułu o cykopach niestety nie mamy.
Re: Ładowacze Cyklop
Rocznik 1988 był już wysięgnikem do góry, był oznaczony wersją t214/3
Ogólnie to produkcja Cyklopa rozpoczęła się w 1969 roku ale już w 68 na targach MTP był wystawiony. Pierwsze wersje to przede wszystkim skrzynia półokrągła, długie podwozie i chwytak z siłownikiem po środku. (pierwsze foto) Pierwsza modernizacja to przede wszystkim zmiana skrzyni przeciwciężaru z półokrągłej na kwadratową (chociaż kwadratowa skrzynia pojawiła się już na targach w 69 roku to weszła do produkcji seryjnej nieco później). Potem zmiana chwytaka na ten z siłownikiem z boku, potem skrócono podwozie i zmieniono oznaczenie na T-214/1. Później z siłownikiem u góry już miał oznaczenie T-214/3.

-
Dzięki. Czyli mój ten nowszy może być z około pierwszej połowy lat 70, rama dłuższa skrzynia kwadratowa ale chwytak już z bocznym siłownikiem.