Witam. Ostatnio kupiłem taki pług Unii Grudziądz. Spotkał się ktoś z takim pługiem . Ma on odkładnie śrubowe i nosi oznaczenie u021/3. Wygląda na to, że są fabryczne, ponieważ mają oryginalną farbę . Nigdy wcześniej się z takim nie spotkałem.
A ma może ktoś pod ręką katalog?
Dużo trzeba zmienić, żeby przerobić "standardowy" korpus na korpus z odkładania półśrubową, lub śrubową?
Wystarczy sama odkładania ( "skrzydło")?
Da się je gdzieś kupić? Po jakich numerach szukać części?
Kiedyś w intetnecie była na sprzedaż instrukcja obslugi wraz z katalogiem części do tych pługów. Teraz nie mogę znaleźć, nawet w archiwum portali ogłoszeniowych.
Trzeba szukać instrukcji z katalogiem dla pługów U021 i U023 z końca lat 70tych i lat 80tych.
Jak ewidentnie, jeszcze środkowa skiba idzie wyraźnie głębiej, to coś musi być inne, albo krzywe. Jak się pomierzy czy przyłoży coś prostego powinno być widać.
Miarkę w dłoń, czy listewkę, postawić na gładkim i coś musi się znaleźć.
panowie zakupiłem pług 2+1 i mam pytanko czym różnią sie te pługi mam 2 lemiesze na 2 otwory co gdybym chciał założyć lemiesze na 3 otwory chciałbym założyć do niego odkładnie śrubowe lub pół śrubowe ale z tego co wyszukałem można je kupić tylko do pługów z dzieloną odkładnią i lemieszem na 3 otwory czym jeszcze różnią czy ramy mają takie same wymiary w pługu który kupiłem 2+1 ostatni korpus jest do wymiany bo jest wygięty do niego też chciałbym odkładnie pól śrubowe jest jakaś różnica w ramach do tych z pojedynczą odkładnią zamontuje te dzielone czy różnią się czymś jeszcze
młody98 pisze: ↑16 lut 2025, 22:34
panowie zakupiłem pług 2+1 i mam pytanko czym różnią sie te pługi mam 2 lemiesze na 2 otwory co gdybym chciał założyć lemiesze na 3 otwory chciałbym założyć do niego odkładnie śrubowe lub pół śrubowe ale z tego co wyszukałem można je kupić tylko do pługów z dzieloną odkładnią i lemieszem na 3 otwory czym jeszcze różnią czy ramy mają takie same wymiary w pługu który kupiłem 2+1 ostatni korpus jest do wymiany bo jest wygięty do niego też chciałbym odkładnie pól śrubowe jest jakaś różnica w ramach do tych z pojedynczą odkładnią zamontuje te dzielone czy różnią się czymś jeszcze
Skoro w nim wszystko jest nie tak to po co go kupiles...
Najprosciej to wywal to na zlom i kup taki jaki chcesz pólsrubowy...
Zawsze mozesz zastosowac stara metode jaka kiedys sie stosowalo i przypierdzielic mlotkiem i zrobic pólsrubowe :p
gratulacje kolego jeśli stać cie zmieniać pług gdy tylko lemiesze lub odkładnie sie wytrą to gratulacje a teraz jeśli nie masz nic mądrego do dodania pozwól innym sie wypowiedzieć
Do każdego można założyć z zaznaczeniem na 2 czy więcej skibowe, gdyż wówczas trzeba dobrać odpowiednie odkładnie do wysokości słupic i rozstawu by sie później nie zapychał w orce.