Jak zarejestrować ciągnik?

Wszystko odnośnie rejestracji, ubezpieczenia i innych formalności
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Re: Jak zarejestrować ciągnik?

Post autor: SEBRIGHT »

Jak masz czas poczekać najlepiej wyślij do swojego WK zapytanie na piśmie. Urząd bodajże do 14 dni musi się ustosunkować i Ci odpisać - wtedy będziesz miał czarno na białym. A fakt że jeden urzędnik powie Ci że można / nie można nie znaczy że inny urzędnik nie powie inaczej.
A ,ając pismo z urzędu masz interpretację na piśmie
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Przypuszczam że w związku z tym że teraz urzędnicy którzy rejestrowali Bielaresy mają się tłumaczyć z tego na jakiej podstawie je rejestrowali( wiadomość medialna) to myślę że nikt nie zaryzykuje najmniejszej choćby niejasności w dokumentach, ale życzę powodzenia.
bergman31

Post autor: bergman31 »

marek urzędnicy rejestrowali Belarusy na podstawie wymaganych dokumentów dostarczonych przez właścicieli tych traktorów. MTZy były zarejestrowane po za granicami UE, więc w teorii były to pojazdy używane. W UE przy rejestracji pojazdów używanych sprowadzonych spoza krajów wspólnoty, nie jest wymagane świadectwo homologacji a co za tym idzie, pojazd taki nie musi spełniać wszystkich warunków technicznych obowiązujących w UE. Cały problem polega na tym, że w końcu ktoś się zorientował, że te Belarusy są tak naprawdę nowe, a ich pierwsza rejestracja w krajach nienależących do UE, ma na celu omijanie przepisów. Gwoździem do trumny, był wyrok TSUE, który orzekł, że traktory zarejestrowane po za granicami UE, są tak naprawdę nowe na terytorium Unii, więc muszą spełniać obowiązujące wymogi dotyczące warunków technicznych (bezpieczeństwo, normy czystości spalin itp.).
Najciekawsze, że wyrok TSUE dotyczy tylko ciągników rolniczych. Tymczasem każdego roku w UE jest rejestrowane kilka tysięcy używanych samochodów sprowadzonych spoza jej granic, które nie spełniają warunków technicznych obowiązujących w UE. Mam tu na myśli samochody z USA, Kanady, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Japonia i wiele innych.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Wg definicji ,, samochód lub pojazd używany to pojazd który miał przynajmniej jednego właściciela,, . Stara rzymska zasada głosi że ,, prawo nie działa wstecz,, Oczywiście, jak wszyscy dobrze wiemy nie obowiązuje ta zasada w Polsce. Myślę że sprawa zakupów tych ciągników oprze się o trybunały ale nie europejskie tylko międzynarodowe rostrzygające prawa handlowe.
Życzę koledze ryba.wojtek jak najlepiej, ale należy brać pod uwagę że żyjemy w Polsce. Wyrok STUE powinien działać od chwili ogłoszenia a nie 16 lat wstecz. Ja tak to widzę.Myślę że rostrzygnięcie czy kolega ryba.wojtek jest pierwszym czy drugim właścicielem w przypadku gdy osoba zbywająca nie zarejestrowała na siebie zbywanego pojazdu będzie należeć do sądu i wtedy WK będzie musiał się podporządkować.Bo jak rozumiem WK odmawia rejestracji bo nie uznaje pierwszego właściciela. Tak?
Awatar użytkownika
zdziaszek

Post autor: zdziaszek »

Panowie wg mnie ciągnik kolegi ryba.wojtek pochodzi z kraju wspólnotowego UE więc jest to całkiem inny przypadek niż poruszane Belarusy.
bergman31

Problemem z tym Internationalem z Danii jest taki, że on nigdy nie był zarejestrowany, czyli według przepisów musi spełniać warunki techniczne obowiązujące w dniu jego pierwszej rejestracji. Wątpię że traktor wyprodukowany w 1984 roku spełnia emisję spalin Stage V. O innych wymaganiach nie wspomnę.
Martek

Post autor: Martek »

bergman31 pisze: 23 lut 2025, 13:00 Problemem z tym Internationalem z Danii jest taki, że on nigdy nie był zarejestrowany, czyli według przepisów musi spełniać warunki techniczne obowiązujące w dniu jego pierwszej rejestracji. Wątpię że traktor wyprodukowany w 1984 roku spełnia emisję spalin Stage V. O innych wymaganiach nie wspomnę.
Nie nie bardzo. Do tej pory bez problemu rejestrowalo sie wszystkie ciagnik metoda na holendra. Nawet zwykle lewe Ursusy bez papierow.
Awatar użytkownika
zdziaszek

Post autor: zdziaszek »

bergman31 pisze: 23 lut 2025, 13:00 Problemem z tym Internationalem z Danii jest taki, że on nigdy nie był zarejestrowany, czyli według przepisów musi spełniać warunki techniczne obowiązujące w dniu jego pierwszej rejestracji. Wątpię że traktor wyprodukowany w 1984 roku spełnia emisję spalin Stage V. O innych wymaganiach nie wspomnę.
Nie jestem specjalistą ale moim zdaniem nie do końca tak jest jak kolega teraz napisał.

U. z 2021r poz. 450). W skrócie: Jeśli pojazd pochodzi z kraju Unii Europejskiej, w której dany pojazd nie podlega obowiązkowi rejestracji, to do jego rejestracji w Polsce wystarczy umowa kupna oraz świadectwo homologacji (pojazd nowy) lub aktualne zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym (pojazd używany).

Dania to jeden z tych krajów UE w których niema obowiązku rejestracji ciągnika rolniczego. Wiem że niektóre urzędy rejestrują normalnie, inne dopiero po pisemnym wniosku na który muszą odpowiedzieć a jeszcze inne murem stoją za tym że nie zarejestrują.
bergman31

zdziaszek pisze: 23 lut 2025, 13:24
lub aktualne zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym (pojazd używany).
Pojazd ma spełniać warunki techniczne obowiązujące w dniu jego pierwszej rejestracji nie w dniu produkcji czy sprzedaży.

Gdy wchodziły nowe normy czystości spalin i/lub niezbędnego wyposażenia, to dilerzy rejestrowali traktory na siebie w grudniu, roku poprzedzającego, przed wejściem nowych przepisów w styczniu roku następnego.
ryba.wojtek

Post autor: ryba.wojtek »

Czy orientuje się ktoś jak to jest z rejestracją na dzień dzisiejszy ciągnika z Danii który nie był zarejestrowany nigdy? Nie ma dowodu tablicy itp? Mam fakturę, umowę , oświadczenie o tym że z Danii i tam nie podlega rejestracji oraz oświadczenie o dacie sprowadzenia, u mnie w WK powiedzieli że nie da rady już.
[/quote]

Ciągnik zarejestrowany podziekowania dla Pana z grupy za podpowiedzi 😉. Co Urząd to inne interpretacje przepisów i w innym województwie zarejestrowałem bez żadnego problemu, trzeba podzwonić i popytać 😉
ODPOWIEDZ