Wiarygodność tabliczki znamionej w Ursusie C4011
-
Wiarygodność tabliczki znamionej w Ursusie C4011
Witam! W listopadzie kupiłem Ursusa C4011. Zauważyłem że na tabliczce znamionej jak i w dowodzie rejestracyjnym data produkcji to 1 stycznia 1969 roku.
I teraz jest pytanie na ile wiarygodna jest ta data bo przeczytałem że podobno wiele ciągników było tak datowanych żeby nie trzeba było codziennie wprowadzać zmian na tabliczkach. Jeśli wiesz coś o tym napisz.
I teraz jest pytanie na ile wiarygodna jest ta data bo przeczytałem że podobno wiele ciągników było tak datowanych żeby nie trzeba było codziennie wprowadzać zmian na tabliczkach. Jeśli wiesz coś o tym napisz.
Re: Wiarygodność tabliczki znamionej w Ursusie C4011
No jak na niby fabrycznej tabliczce znamionowje masz dzien i miesiac produkcji to cos nie gra. Wstaw jej zdjecie. Bo niby o czym tu rozmawiac...
Na tabliczce znamionowej najczęściej jest tylko rok. W starych dowodach rejestracyjnych podawany był tylko rok produkcji. Natomiast w nowych DR musi być podane: dzień, miesiąc i rok produkcji. Dlatego, gdy rejestrujemy stary pojazd z starym DR, to urzędnicy dopisują (zapewne zgodnie z wytycznymi) do roku produkcji dzień: 01, miesiąc: 01. Wówczas mamy wpis w DR: 01. 01. 19xx.
Z tym 1 stycznia na tabliczce znamionowej kogoś poniosło. Zapewne tabliczka jest bardzo nowa.
Z tym 1 stycznia na tabliczce znamionowej kogoś poniosło. Zapewne tabliczka jest bardzo nowa.
-
Dzięki za info ale wygląda na starą. Może dlatego że ciągnik jest dosyć mocno zużyty. Ale może rzeczywiście ktoś sobie dopisał bo ciągnik miał wielu właścicieli.
The KSAWIX pisze: ↑24 lut 2025, 10:02 Dzięki za info ale wygląda na starą. Może dlatego że ciągnik jest dosyć mocno zużyty. Ale może rzeczywiście ktoś sobie dopisał bo ciągnik miał wielu właścicieli.
Nie ogarnąłeś zdjęcia to jak Ci pomóc ;p
Wpisz sobie w google: tabliczka znamionowa 4011 i zobaczysz, że na oryginalnej nie masz nawet miejsca na dopisanie dnia i miesiaca.
Może jeszcze wystepowac tablicza zastepcza z SKP
-
Nie mam zdjęcia bo ciągnik przechodzi teraz renowacje w innej części polski a nie mam starszych zdjęć tabliczki.
Z tymi nowymi, internetowym tabliczkami np do 4011 dobrze się przyjrzycie i uważajcie.....
Jest sporo różnić tekstowych .
Np.
Jest:
Data produkcji
a powinno być :
Rok produkcji
Jest :
Nr podwozia
Nr silnika
a powinno być:
Nr. podwozia
Nr. silnika
Czyli kropka po skrócie Nr ( niezgodnie z zasadami pisowni, ale na tabliczkach org. kropka jest!)
Bywa:
Max obciążenie osi zawieszenia
a w oryginale powinno być:
Ciężar wyposażenia.
Bywa:
Znak kontroli jakości
a powinno być:
Znak kontroli technicznej....
Na pierwszych 4011 była jeszcze cena..
Jest sporo różnić tekstowych .
Np.
Jest:
Data produkcji
a powinno być :
Rok produkcji
Jest :
Nr podwozia
Nr silnika
a powinno być:
Nr. podwozia
Nr. silnika
Czyli kropka po skrócie Nr ( niezgodnie z zasadami pisowni, ale na tabliczkach org. kropka jest!)
Bywa:
Max obciążenie osi zawieszenia
a w oryginale powinno być:
Ciężar wyposażenia.
Bywa:
Znak kontroli jakości
a powinno być:
Znak kontroli technicznej....
Na pierwszych 4011 była jeszcze cena..
Jak komuś przyjdzie do głowy kupić coś takiego to różnice względem orginalnych są znaczące.....
Tylko tyle, że gołym okiem widać....