Zapłon MTZ-05

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
Werciv16

Zapłon MTZ-05

Post autor: Werciv16 »

Witam ma ktoś pomysł gdzie mogę kupić zapłon do MTZ-05 z silnikiem UD-15. Stary zapłon iskrzy na platynach mimo nowego kondensator raz iskra jest raz jej nie ma i tylko gdy przerwa na świecy i na platynach jest bardzo mała pozdrawiam.
Tak to wygląda:
https://youtu.be/IJoh6q8O_sw?si=um-Jmf_LV2D5fkcW
Absentmided

Re: Zapłon MTZ-05

Post autor: Absentmided »

Polecam cdi
Werciv16

A jest cdi do tego zapłonu?
Obrazek
Absentmided

Nie znam dokładnie konstrukcji tego sprzętu jednak można próbować adaptować zapłon uniwersalny cdi, można znaleźć takie na aliexpres, ja wykonałem coś takiego do moich rometow dla który są również dostępne takie zestawy na allegro
Werciv16

W tej konstrukcji nie da rady bo nie ma możliwości zamontować tego magenta z filmu. Bo tutaj koło zamchowe nie ma magnesów i służy tylko do magazynowania momentu obrotowego i jest osobno iskrownik i koło zamchowe ciężko mi to wytłumaczyć. Chyba że jest na to jakiś sposób pozdrawiam.
Absentmided

Czyli ma osobno prądnice lub alternator ?
Werciv16

Wygląda to tak

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Werciv16 pisze: 02 mar 2025, 15:58 W tej konstrukcji nie da rady bo nie ma możliwości zamontować tego magenta z filmu. Bo tutaj koło zamchowe nie ma magnesów i służy tylko do magazynowania momentu obrotowego i jest osobno iskrownik i koło zamchowe ciężko mi to wytłumaczyć. Chyba że jest na to jakiś sposób pozdrawiam.
Przerobić można wszystko. No prawie. Gdybyś kolego zrobił zdjęcie środka tego magneta odkręcając te trzy śruby to było by łatwiej ocenić co i jak da się ewentualnie zmienić . Jednak na początek proponował bym wszystko przemyć spirytusem ze wskazaniem na cewkę i przerywacz. Może być denaturat. Świecę wymieniałeś? Bo bywa tak że jest piękna iskra na wykręconej świecy a po wkręceniu iskra ginie lub zapłon wypada.Jeżeli w środku tego magneta jest cewka z której będzie można wziąć napięcie do CDI to przeróbka mechaniczna nie będzie trudna.
Werciv16

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tak wygląda cały iskrownik platyny przetarte drobnym papierkiem fajka podmieniona oraz świecę ,odkręciłem panel iskrownika i wypłukałem benzyna ekstrakcyjną zamówiłem nowy kondensator bo ten wygląda na to że się nie ładuje zmieniłem na taki z wski ale nic to nie dało więc zamówiłem nowy o podobnych parametrach do tego chyba od Dniepra. Chociaż zainteresował mnie ten zapłon CDI ale nie miałem jeszcze z nim żadnej styczności i nie do końca wiem jak w tej konstrukcji go zainstalować.
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

nie ma czasem luzu na wałku ?. O zasadach regulacji tego iskrownika pisałem już na tym forum.Przeróbka na CDI jest zawsze możliwa,jeśli masz podstawową wiedzę.W mini quadach były CDI o małej średnicy wirnika i myślę,że można by to napędzić z wałka r.tak jak teraz.Te ruskie iskrowniki były bardzo dobre,może warto jeszcze raz się mu poprzyglądać.
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Post autor: jarekstryszawa »

A ten iskrownik nie jest czasem wspólny z takim z silnika rozruchowego do DT? Takowe to posiadam w swoich zasobach.
Werciv16

Tak jak chciałem kupić nowy iskrowniki to często wyskakiwał mi ten model od DT-75 ale wszystkie aukcję są archiwalne ciężki temat z tymi iskrownikami.
Werciv16

pop pisze: 03 mar 2025, 13:55 nie ma czasem luzu na wałku ?. O zasadach regulacji tego iskrownika pisałem już na tym forum.Przeróbka na CDI jest zawsze możliwa,jeśli masz podstawową wiedzę.W mini quadach były CDI o małej średnicy wirnika i myślę,że można by to napędzić z wałka r.tak jak teraz.Te ruskie iskrowniki były bardzo dobre,może warto jeszcze raz się mu poprzyglądać.
Krzywkę da sie jednie zdjąć bo jest na klinie.

Obrazek

Czekam na nowy kondensator ale jeśli jest możliwość regulacji tego wałka to chętnie bym się dowiedział jak mniej więcej to zrobić zapłonu w WSKach i innych komarkach robiłem i mam mniej więcej widzę na ten temat ale ten iskrownik to czarna magia.
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

Zakładałeś już temat i się wypowiedziałem.Wałek wirnika nie może mieć luzu,punkt zapłonu zsynchronizowany z magnesami,iskiernik bezpieczeństwa właściwa przerwa izolacyjna,przewód wys.nap.niskooporowy(druciak),świeca bez rezystora.To są ogólniki dot.eksploatacji iskrowników.Uruchomić silnik ww ciemnej szopie i na zdjętych osłonach zaobserwować,czy gdzieś nie iskrzy,miejsc jest wiele od zwarć na ośce przerywacza,po przepaloną izolację mufy przew.wys.nap.Jeśli temat będzie się sprowadzał do cewki w.n,to sens ma tylko przeróbka.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Werciv16 pisze: 03 mar 2025, 17:34
pop pisze: 03 mar 2025, 13:55 nie ma czasem luzu na wałku ?. O zasadach regulacji tego iskrownika pisałem już na tym forum.Przeróbka na CDI jest zawsze możliwa,jeśli masz podstawową wiedzę.W mini quadach były CDI o małej średnicy wirnika i myślę,że można by to napędzić z wałka r.tak jak teraz.Te ruskie iskrowniki były bardzo dobre,może warto jeszcze raz się mu poprzyglądać.
Krzywkę da sie jednie zdjąć bo jest na klinie.

Obrazek

Czekam na nowy kondensator ale jeśli jest możliwość regulacji tego wałka to chętnie bym się dowiedział jak mniej więcej to zrobić zapłonu w WSKach i innych komarkach robiłem i mam mniej więcej widzę na ten temat ale ten iskrownik to czarna magia.
Ciężka sprawa. Cewka zapłonowa połączona z ,, prądnicą,,. Zapłon elektroniczne raczej odpada. Można usunąć stare uzwojenie cewki i nawinąć nowe grubym drutem np, 1 mm ile się zmieści i wykorzystać jako doładowanie aku. do zewnętrznej instalacji zapłonowej. Wykorzystujesz tylko oryginalny przerywacz. Cewka zapłonowa butelkowa np od motoru. W ładowaniu aku. należy dodać diodę prostowniczą.Po nawinięciu nowego uzwojenia najpierw bym spróbował zrobić instalację bez akumulatora bo może się okazać że napięcie indukowane w nowym uzwojeniu będzie się zgrywać z otwarciem przerywacza i iskra już wtedy będzie.Myślę że tak będzie
Werciv16

Jutro będę miał ten kondensator jak nie zadziała to mam możliwość kupna iskrownika od DT znalazłem filmik na ruskim. YT https://youtu.be/8DFg44MLZbY?si=0_MXHh4-HxeXybBS gość ma założony iskrownik który wygląda jak ten z DT więc raczej będzie pasować.
Tak wygląda mój
Obrazek
Tak z YT.
Obrazek
Jak nie będzie pasować to zrobię tak jak mówisz dzięki za pomysł.

Obrazek
Werciv16

Dziś zamontowałem nowy kondensator traktorek zaczął mieć dobrą iskrę odpala od kopa :D .
ODPOWIEDZ