Witam
Ostatnio udało mi się zdobyć zwolnice do MF70. Niestety brakuje mi blokady zwolnic, które są niezbędne aby działało przełożenie oraz tulejek dystansowych na oski.
Mam pytanie do posiadaczy zwolnic: jaka jest długość blokad oraz jaka maja długość tuleje dystansowe na osie?
Dla zobrazowania wklejam plik na którym zaznaczone są wymiary blokady, o które mc chodzi.
https://zapodaj.net/plik-soJ4GbLyLZ
MF70 blokada zwolnic
MF70 blokada zwolnic
MF70, SAM na bazie 1CA90
Re: MF70 blokada zwolnic
W poniedziałek albo wtorek jak będę na działce to zmierzę. Same zwolnice zakładasz zamiast zwykłych felg bez żadnych tulejek... Ewentualnie musisz zdemontować blaszane osłony i taśmę hamulca.
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Z moich obserwacji zwolnic oferowanych na olx wynika, że prawdopodobnie tulejki powinny być.
Jak patrzyłem to były oferowane krótsze blokady, gdy nie było tulejek (prawdopodobnie obcięte) oraz dłuższe i wtedy były w w komplecie tulejki.
Oglądałem też filmik, jak gość zakładał zwolnice bez tulejek i musiał trochę obciąć blokady, aby koła się kręciły..
Dziwi mnie też informacja, że przy zamontowanych zwolnicach nie ma hamulca.
Jak patrzyłem to były oferowane krótsze blokady, gdy nie było tulejek (prawdopodobnie obcięte) oraz dłuższe i wtedy były w w komplecie tulejki.
Oglądałem też filmik, jak gość zakładał zwolnice bez tulejek i musiał trochę obciąć blokady, aby koła się kręciły..
Dziwi mnie też informacja, że przy zamontowanych zwolnicach nie ma hamulca.
MF70, SAM na bazie 1CA90
Wczoraj za pomocą metra wstępnie zmierzyłem jak pasują zwolnice w miejsce starych kół.
Z moich wstępnych pomiarów wynika,ze powinny być tuleje dystansowe przy montażu zwolnic o długości . ok 14-16 mm.
Według mnie jeśli nie założy się tych tulejek dystansowych to zwolnice mogą się przesuwać wzdłuż osi.
Z moich wstępnych pomiarów wynika,ze powinny być tuleje dystansowe przy montażu zwolnic o długości . ok 14-16 mm.
Według mnie jeśli nie założy się tych tulejek dystansowych to zwolnice mogą się przesuwać wzdłuż osi.
MF70, SAM na bazie 1CA90