Od września poprzedniego roku jestem posiadaczem Ursusa C-4011 z 1966r. Kupiony oczywiście z zamiarem renowacji. Za tym egzemplarzem kryje się ciekawa historia, ponieważ można powiedzieć, że wrócił na swoje dawne tereny

Ale od początku - ciągnik kupiliśmy z okolicznej wsi. Dziadek oczywiście bardzo się cieszył gdy go zobaczył, ponieważ opowiadał mi kiedyś jak taki właśnie ciągnik pożyczał od lokalnego rolnika i obrabiał nim swoje pola.
Po krótkiej rozmowie od kogo go kupiliśmy itd. wyszło na to, że to jest właśnie ten egzemplarz o którym mi kiedyś opowiadał - więc historia zatoczyła koło kiedy znów mógł usiąść za jego kierownicą

Dziadek opowiedział mi historię tego ciągnika:
Ciągnik najpierw trafił do Państwowego Ośrodka Maszynowego w Jawiszowicach, gdzie pracował przez około 5-6 lat.
Następnie trafił już bezpośrednio do gospodarza od którego dziadek pożyczał ten ciągnik.
Ten rolnik pracował właśnie w tym POMie.
Z relacji dziadka wynika że pierwszy raz tym ciągnikiem jeździł w 1973r. - czyli miał 21 lat - tak jak ja teraz

Wspomina że układ kierowniczy strasznie ciężko chodził (ale to chyba normalne w tym modelu), biegi się strasznie często zakleszczały i że ogólnie ciągnik nie był oszczędzany, więc w końcu przejdzie na zasłużoną emeryturę

Około roku 2008 ciągnik został sprzedany właścicielom od których kupiłem ten traktor.
A tak wyglądał w dniu zakupu:

Niestety miał pęknięty blok silnika za pompą w stopniu raczej nie nadającym się do naprawy:

Po wstępnym oczyszczeniu wyszło jeszcze że korba wyszła kiedyś bokiem

Aczkolwiek blok silnika nie był oryginalny, ponieważ pochodził z 1967r.
Skrzynia biegów też nie była oryginalna - pochodzi z ursusa c355 ( rok produkcji skrzyni 1973)
Oryginalny jest cały tył ciągnika razem ze zwolnicami, większości dat na korpusach pochodzi z końca roku 1965, ciągnik pierwszą rejestrację miał
w maju 1966r. Plecak podnośnika też jest oryginalny, ma dźwigienkę do regulacji szybkości reakcji.
Niestety tabliczka znamionowa nie pochodzi z tego ciągnika - jest z 1969r.

A tutaj kilka zdjęć z rozbiórki:

Z uwagi na to, że chcę wrócić do oryginału udało się kupić skrzynie biegów z c4011. Co ciekawe jest ona na odlewie zetorowskim a data jej produkcji na odlewie to jest 22.03.1971 czyli w teorii po zakończeniu oficjalnej produkcji.

Przy okazji udało się kupić 2 maski jedna z otwieraną klapką - niestety w złym stanie, ale będę chciał ją uratować, a druga bez klapki ale w lepszym stanie

Najnowszy zakup to blok silnika z 1967 w całości nie popękany. Więc mam już bazę którą można remontować i składać do kupy

Ciągnik obecnie jest w kawałkach, trwają przygotowania do piaskowania