T25 problem z hydraulika.
-
T25 problem z hydraulika.
Część. Niedawno postanowiłem uruchomić nieużywany od kilkunastu lat ciągnik, który został mi po ojcu. Ciągnik sam w sobie pali bezproblemowo i jeździ jedyny problem to hydraulika. Wymieniłem pompę na wzmocniona NSZ16 hydrosila. Zakupiłem zestawy naprawcze i wymieniłem wszystkie uszczelki w siłowniku oraz rozdzielaczu, tłoczek również wymieniony. Olej zalalem hl46. Wyczyscilem sitka w filtrze oleju oraz założyłem śruty w manualnym sprzęgle napędu pompy ponieważ gdzieś wypadły. Wszystko działało bardzo dobrze przez około tydzień, służył mi wyłącznie do podnoszenia kilku płyt warstwowych na dach. Niestety po tygodniu podczas podnoszenia jednej z płyt podnośnik opadł i już nie chciał się podnieść. Podnośnik działa teraz wyłącznie bez obciążenia. Rozebrałem wszystko ponownie (sprzęgło załącza pompę, tłoczek w rozdzielaczu się nie blokuje).
Moje przypuszczenie padło na uszkodzona pompe, niestety po zdjęciu jej nie zauważyłem żeby gdzieś przeciekała a po rozebraniu jej okazało się że składa się tylko z dwóch trybów i nie wiem w jaki sposób mogła by się zepsuć. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. Czy jest jeszcze jakąś rzecz, która powinienem sprawdzić przed zakupem kolejnej pompy?
Moje przypuszczenie padło na uszkodzona pompe, niestety po zdjęciu jej nie zauważyłem żeby gdzieś przeciekała a po rozebraniu jej okazało się że składa się tylko z dwóch trybów i nie wiem w jaki sposób mogła by się zepsuć. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. Czy jest jeszcze jakąś rzecz, która powinienem sprawdzić przed zakupem kolejnej pompy?
Re: T25 problem z hydraulika.
Najpierw trzeba było sprawdzić ciśnienia na wejściu od rozdzielacza i wyjściach do siłownika, bo na chybił trafił nie ma co wymieniać części.
Może zaciął się zawór przelewowy w rozdzielaczu.Musiałbyś wyeliminować niesprawność rozdzielacza(np. przez dławienie powrotu do zbiornika).Druga wajcha też nie ma ciśnienia?
Przepnij na drugą sekcję (jest to wykonalne jak masz przewody elastyczne).
Tam w rozdzielaczu są dwa "zawory" pierwszy odbija wajchę na neutralny po wykonaniu pracy. Drugi jest bezpieczeństwa pod pokrywką po prawej.
1. Jeśli suwak się zacina / przepuszcza to nie ma siły podnieść. Może coś tam pękło ?
2. Jeśli zablokował się zawór bezpieczeństwa to olej płynie sobie swobodnie że tak powiem łatwiejszą drogą. Ta druga możliwość jest wg. mnie mniej prawdopodobna.
3. Rozwaliło uszczelkę w tłoku.
4. Zablokował się ten dzyndzel w siłowniku który służy do ograniczania opuszczania.
Tam w rozdzielaczu są dwa "zawory" pierwszy odbija wajchę na neutralny po wykonaniu pracy. Drugi jest bezpieczeństwa pod pokrywką po prawej.
1. Jeśli suwak się zacina / przepuszcza to nie ma siły podnieść. Może coś tam pękło ?
2. Jeśli zablokował się zawór bezpieczeństwa to olej płynie sobie swobodnie że tak powiem łatwiejszą drogą. Ta druga możliwość jest wg. mnie mniej prawdopodobna.
3. Rozwaliło uszczelkę w tłoku.
4. Zablokował się ten dzyndzel w siłowniku który służy do ograniczania opuszczania.
-
Niestety ciągnik nie ma mocy na obydwu sekcjach. Podnosi i opuszcza jedynie gdy nie ma założonego żadnego obciążenia. Ogranicznik opuszczania w siłowniku nie jest zablokowany. Czy zawór bezpieczeństwa to ten tłoczek po prawej stronie rozdzielacza przykręcony na dwie śruby? Jeżeli tak to już sprawdzałem i nie jest zablokowany. Gdy on się blokował podnośnik nie dział nawet bez obciążenia( dlatego wymieniłem go na nowy i ten problem ustąpił).
Dodam jeszcze że próbowałem kręcić trochę na ślepo regulatorem ciśnienia pod rozdzielaczem ale to również nie przyniosło żadnych zmian.
Dodam jeszcze że próbowałem kręcić trochę na ślepo regulatorem ciśnienia pod rozdzielaczem ale to również nie przyniosło żadnych zmian.
Zawór bezpieczeństwa to ten pod spodem,ten pod deklem u góry pełni inną rolę.Sprawdziłeś ,czy napęd pompy działa poprawnie?.Sprawdzenie pompy w warunkach domowych jest możliwe,ale wymaga kontrolowanego dławienia wyjścia.Albo oceniasz swoje możliwości na wykonanie prostej diagnostyki/eksperymentu,albo wymieniasz pompę.Brak ciśnienia może wynikać z wielu przyczyn i trzeba przydławić tu ,czy tam,żeby coś wyeliminować.
Podnieś ramiona podnośnika i puść rozdzielacz. Stań na podnośniku. Jeżeli podnośnik opadnie pod Twoim ciężarem to zajrzyj do uszczelniaczy tłoka siłownika. Przy dzisiejszej jakości części to że wymieniłeś na nowe nic nie znaczy.
Ruski rozdzielacz jest tak zbudowany,że wystarczy jeden ruch dłoni i wiemy ,czy jest ciśnienie w ukł.czy go nie ma,a użytkownik mówi brak ciśnienia.
Jeśli pompa na gwarancji?, możesz spróbować reklamować.
A pompa była zalożona o właściwym kierunku obrotów i dobra strona zamontowana?
Pompa o niewłaściwym kierunku obrotów nie wykona żadnej pracy,a jedynie błyskawicznie wypchnie uszczelnienie od str.napędu.
W rusku wystarczy przestawić dźwignię wyjść zewnętrznych w położenie siłowe opuszczanie/podnoszenie i jeśli nie "wybije" jej natychmiast w położenie neutralne to znaczy,że w ukł. nie ma ciśnienia.
-
Pompa ma lewe obroty i tak jak pisałem wcześniej przez około tydzień działała poprawnie. Mam jeszcze dwie stare pompy i testowałem jedna z nich ale jest taka sama sytuacja, niestety nie mam pewności czy są sprawne. Czy jeżeli pompa nie cieknie i słychać jej pracę może być uszkodzona? Tak jak pisałem wcześniej, po rozebraniu jej znalazłem tam tylko dwa tryby więc nie wiem w jaki sposób miałoby to się uszkodzić.
Napęd pompy działa prawidłowo ponieważ po przełączeniu dźwigni słychać jak pracuje pompa.
Jeżeli chodzi o test to jeżeli już uda mi się podnieść siłownik bez problemu utrzymuje moja masę. Opuszcza się dopiero po przełaczeniu sekcji rozdzielacza w pozycję opuszczania.
Kupię ciśnieniomierz i sprawdzę ciśnienie na wyjściu na kiper ale to aż za kilka tygodni.
Napęd pompy działa prawidłowo ponieważ po przełączeniu dźwigni słychać jak pracuje pompa.
Jeżeli chodzi o test to jeżeli już uda mi się podnieść siłownik bez problemu utrzymuje moja masę. Opuszcza się dopiero po przełaczeniu sekcji rozdzielacza w pozycję opuszczania.
Kupię ciśnieniomierz i sprawdzę ciśnienie na wyjściu na kiper ale to aż za kilka tygodni.
Jeżeli słyszysz pompę to chyba jest zapowietrzona. Może smok się urwał lub za mało oleju.
Pompa to nie tylko "tryby",może się rozszczelnić wewnętrznie przez np.uszkodzenie uszczelnienia,czy wypadnięcie broku z jakiegoś otworu technologicznego i wówczas olej krąży sobie między przestrzenią "niską"i"wysoką".Dokładnie taki sam objaw na dwóch różnych pompach ,jest podejrzany tak samo jak konieczność wymiany oryginalnej,bo to część o ponadprzeciętnej trwałości.Podpięcie manometru nie wiele wniesie,bo jedynie potwierdzi to co można zaobserwować bez niego,chociaż na pewno ułatwi dalsze działania.Ciśnienie nominalne to 100atm.zatrzask od dźwigni rozdzielacza zwalniany jest 15atm.wyżej,takie info wystarczy żeby wyregulować ukł.na zadupiu Syberii bez przyrządów,a do stwierdzenia,czy olej ucieka w przelew,czy nie jest dostarczany przez pompę wystarczy moneta z dziurą włożona między rurkę i przyłączkę,minimum wiedzy i ostrożności.
najważniejsza w pompie jest obudowa - odległość pomiędzy zębatkami, a obudową buduje ciśnienie. Jeśli pompa podłączona jest bezpośrednio do rozdzielacza (był al'a zawór do nagrzewnicy), to tam trzeba dać trójnik do wpięcia manometru i wiesz wszystko.
Superol CB wykończył tyle silników, ile wódka ocaliła zwierząt na polowaniach.