Jęczmień nie chce rosnąć na części pola

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
Esiok

Jęczmień nie chce rosnąć na części pola

Post autor: Esiok »

Witam panow mam pewien problem z plantacja jęczmienia dostał już dwie dawki nawozu 2x po 100kg
A jak widzicie na zdjęciach część pola wygląda tak jakby mu brakowało czegoś dziś podsypalem jeszcze wapnem magnezowym bo może ziemia trochę zakwaszona
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Widać na pierwszym zdjęciu intensywnie bujny taki jak powinien a na drugim słaby mało rozkrzewien co mogę jeszcze zrobić aby go uratować na przyszły tydzień planuje podać mu nawozu dolistnegi i mikro
Awatar użytkownika
marek

Re: Jęczmień nie chce rosnąć na części pola

Post autor: marek »

W moich stronach gdzie poprzednio mieszkałem takie coś nazywano przepalicą . Tam wszystko słabiej rosło. Dlaczego? Pewnie coś w strukturze gleby.
Grigs

Post autor: Grigs »

Trzeba dać próbkę gleby do analizy, co jej trzeba, bo walić chemii na pałę nie ma sensu, bo przez to możemy sobie tylko pogorszyć systuacje, kolejna sprawa, to opłacalność czy w ogóle warto?.
Awatar użytkownika
Esiok

Wcześniej była tam soja i w tym miejscu była najładniejsza a jęczmień no jak widać może też mszyca na jesieni zrobiła swoje chociaż pryskalem ją dziwna sprawa nigdy nie miałem takiej sytuacji a już trochę lat sieje
Awatar użytkownika
Esiok

zamówieniem sobie miernik PH kwasomierz glebowy typu helliga sprawdzę bo jestem ciekaw czy rzeczywiście jest tam słabe ph,póki co wygląda to jakby był w tym miejscu opóźniony o jedną fazę rozwojową
Awatar użytkownika
Albercik

Post autor: Albercik »

Ręcznym kwasomierzem dużo się nie dowiesz - mała próba ziemi. Próbka w okręgowej stacji chemiczno-rolniczej kosztuje jakieś 13 zł a badanie pewne. Do tego jeszcze kwestia dobrego pobrania próby.

Ciężko doradzać, stwierdzać coś na odległość. Woda, dorzucenie nawozu, jaki materiał siewny? Maszyc był oblot czy zapobiegawczo pryskane? Odczyn jak już wyżej wspomniano jęczmieniowi dużo zmienia. Skoro soja była ładna to "wyjadła" więcej fosforu i potasu.

U mnie ponad miesiąc bez opadu. Kawałek pszenżyta na piachu nawet nie strzela w źdźbło, leży przy ziemi. Jak nie będzie wody to nic nie będzie... Myślałem że herbicyd dał popalić ale plamy nie są spójne ze ścieżkami technologicznymi.
Awatar użytkownika
Esiok

sprawdziłem ph i wyszło słabo bo pomiędzy 5,5 a 6 powinno być 7,co do deszczu to u nas popadało że hej także nie mam co na razie na opady narzekać, jutro jadę z t1 + mikro
Awatar użytkownika
Esiok

Hej panowie może się orientujecie czy użycie herbicydu poza określoną fazą bbch nie zaszkodzi jęczmieniu niestety przegapiłem fazę przez pogodę środek to Gold 450 ec można stosować do fazy bbch 31 a u mnie już faza 2 kolanka
ODPOWIEDZ